Käsityöohje

Maakuntalapanen: Etelä-Karjala

20.09.2019 | Käsityöohjeet ja -jutut, Maakuntalapaset, Neuleet

ETELÄ-KARJALAN KONTINKUVASET LAPASET

Malli: Perinteinen

Työohje: Taito Pirkanmaa Oy

Koko: Reilu naisen lapanen

Tarvikket: 

  • Taito Pirkanmaa Oy paksua Pirkka-lankaa tex 285 x 2 (100 % WO, vyyhti 100 g, 170 m)
  • tumman sinistä (221) 100 g
  • valkoista (101) 50 g
  • punaista (205) 8 pätkää

Lisäksi tarvitset: Sukkapuikot nro 2½ – 3

Neuletiheys: 10 x 10 cm = 28 s ja 27 krs. Kokeile tiheyttä ja vaihda puikot tarvittaessa käsialan mukaan. Jos haluat isommat lapaset, vaihda isommat puikot.

Aloitus: Luo sinisellä 54 s ja jaa silmukat neljälle puikolle. Neulo varren osuus kontinkuvaneuletta. Yhdellä rivillä on 9 ruutua, ruudun koko on 3 s ja 5 krs. (Katso ohjepiirros) Ruudun neulominen: Neulo 2 s oikein, 1 s neulomatta, 1 s neulotaan oikein ja vedä neulomaton neulotun yli. Käännä työ. Nosta 1 s nurin neulomatta, neulo 2 s nurin ja käännä työ. Nosta 1 s neulomatta, neulo 1 s oikein ja vedä neulomaton neulotun yli. Käännä työ. Nosta 1 s nurin neulomatta, neulo 2 s nurin jne. kunnes olet kaventanut 3 s ja neulonut 5 kerrosta. Ensimmäinen ruutu on valmis. Siirry seuraavaan ruutuun ja neulo kaikki ensimmäisen rivin ruudut samalla tavalla. Toinen ruuturivi neulotaan valkoisella päinvastaiseen suuntaan kuin ensimmäinen. Jokaista neulottavaa ruutua varten, poimitaan edellisen ruudun sivusta 3 s ja ruutua neulottaessa, kavennetaan puikolla olevat viereisen ruudun 3 s. Kolmas ruuturivi neulotaan samaan suuntaan ja sinisellä langalla kuin ensimmäinen, neljäs samaan suuntaan ja valkoisella langalla kuin toinen jne. Neulo lapasen varteen yhteensä 10 ruutukerrosta. Kun kontinkuvaneule on valmis, lisää työhön 2 s (=56 s) jotta kuvion mallikerta menee tasan. Aloita kirjoneule ruutupiirroksen mukaan.   

Peukalon paikka: kun olet neulonut kirjoneuletta 19 krs, ota puikon reunasta peukaloa varten 9 s apulangalle ja luo tilalle uudet 9 s. Jatka kirjoneuletta vielä 25 krs ruutupiirroksen mukaan. Aloita kärkikavennukset, neuloen edelleen kirjoneuletta. Tee kavennukset joka kerroksella; kavenna 1. ja 3. puikon alussa toinen ja kolmas silmukka ylivetäen yhteen ja 2. ja 4. puikon lopussa, kolmanneksi ja toiseksi viimeinen silmukka oikein yhteen. Kun jäljellä on 8 s, vedä lanka silmukoiden läpi ja kiristä.  Neulo toinen lapanen peilikuvaksi.

Peukalo: Poimi 9 s apulangalta ja toiset 9 s luotujen silmukoiden reunasta sekä 1 s kummastakin peukalon reunasta (=20 s). Jaa silmukat kolmelle puikolle (7s/7s/6s). Neulo peukalo kirjoneuleena ruutupiirroksen mukaan. Tee peukalon kärkikavennukset joka kerroksella, neuloen joka puikon alussa 2 s oikein yhteen, kunnes jäljellä on 4 s. Vedä lanka silmukoiden läpi ja kiristä.

Viimeistely: Päättele langanpäät ja höyrytä lapaset kevyesti.

Hoito: Pese neule käsin viileässä, 30-asteisessa, tasalämpöisessä vedessä miedolla pesuaineella kevyesti puristellen. Lämpötilan vaihtelut ja kova hankaus aiheuttavat villan vanumisen. Muotoile kosteana oikeaan muotoon. Kuivaa tasaisella alustalla ilmavassa paikassa. Höyrytä kevyesti.

 

Tulostettava pdf ja kuviopiirros alla pdf-muodossa.

Ohjeen kaupallinen hyödyntäminen ei ole sallittu.

 

thumbnail of EtelaKarjalan_lapanen_ohje

thumbnail of Etela-Karjala piirros