Käsityöohje

Maakuntalapanen: Kuopio

29.10.2019 | Käsityöohjeet ja -jutut, Maakuntalapaset, Neuleet

KUOPION LAPANEN

puna-harmaa

Malli: Perinteinen

Työohje: Taito Pirkanmaa Oy

Koko: Reilu naisen lapanen

Tarvikkeet:
Taito Pirkanmaa Oy:n paksua Pirkka-lankaa tex 285 x 2 (100 % WO, vyyhti 100 g, 170 m)
– vaaleanharmaata (200) 100 g
– punaista (205) 50 g
– oranssia (105) 50 g
– vaaleaa lilaa (220) 50 g
– roosaa (203) 50 g

Lisäksi tarvitset: Sukkapuikot no 3

Neuletiheys: 10 x 10 cm = 26 s ja 27 krs. Kokeile tiheyttä ja vaihda puikot tarvittaessa käsialan mukaan. Jos haluat isommat lapaset, vaihda isommat puikot. Vastaavasti jos haluat pienemmän koon, vaihda puikot pienempiin.

Neulominen:
Luo harmaalla 48 s ja neulo 3 krs sileää. Neulo seuraavaksi nirkkoreuna * 2 s oikein yhteen, langankierto* jatka koko krs *-*. Neulo 4 krs sileää ja yhdistä seuraavalla kerroksella aloitusreunan silmukat neulomalla ne yhteen puikolla olevien silmukoiden kanssa. Aloita varren kirjoneule piirroksen mukaan. Neulo varren osuudella 2o 1n. Neulo resorin jälkeen 1 krs harmaalla ja lisää 9 s tasavälein (57 s). Aloita kirjoneule piirroksen mukaan, samoin peukalokiila. Kun kiila on valmis, ota peukalon silmukat (17 s) apulangalle, luo tilalle 4 uutta s ja jatka kirjoneuletta mallipiirroksen mukaan. Kavenna peukalokiilan jälkeen luodut ylimääräiset s:t pois (2 x 1 s kahdella seuraavalla krs:lla) puikoilla yht. 57 s. Jatka kirjoneuletta lapasen suora osuus loppuun ja aloita kärkikavennukset. Kavenna aina 1 silmukan päässä reunasta; 1. ja 3. puikon alussa 2 s ylivetäen ja 2. ja 4. puikon lopussa 2 s yhteen neuloen. Kun jäljellä on 7 s, vedä lanka silmukoiden läpi ja kiristä. Neulo toinen lapanen peilikuvaksi.

Peukalo:
Poimi apulangalta ja peukaloaukon reunasta silmukat puikoille (21 s) ja neulo peukalo piirroksen mukaan. Tee kavennukset samoin kuin kämmenosassa, mutta nyt puikon reunimmaisilla silmukoilla.

Viimeistely:
Päättele langanpäät ja höyrytä lapaset kevyesti.

Hoito:
Pese neule käsin viileässä, 30-asteisessa, tasalämpöisessä vedessä miedolla pesuaineella kevyesti puristellen. Lämpötilan vaihtelut ja kova hankaus aiheuttavat villan vanumisen. Muotoile kosteana oikeaan muotoon. Kuivaa tasaisella alustalla ilmavassa paikassa. Höyrytä kevyesti.


Ohjeen kaupallinen hyödyntäminen ei ole sallittu.

Tulostettava pdf ja kuviopiirros alla pdf-muodossa.

thumbnail of Kuopio_lapanen_ohje

thumbnail of Kuopion piirros