Käsityöohje

Maakuntalapanen: Lappi

20.09.2019 | Käsityöohjeet ja -jutut, Maakuntalapaset, Neuleet

LAPIN LAPASET, valkoinen

 Malli: Perinteinen

Työohje: Taito Pirkanmaa Oy

Koko: Reilu naisen lapanen

Tarvikkeet: 

Taito Pirkanmaa Oy paksua Pirkka-lankaa tex 285 x 2 (100 % villa, vyyhti 100 g = 170 m)

  • valkoinen (101) 100 g
  • sininen (324) 50 g
  • punainen (205) 50 g
  • vihreä (111) 50 g
  • keltainen (209) 10 g

Lisäksi tarvitset: Sukkapuikot no 3

Neuletiheys: 10 x 10 cm = 28 s ja 27 krs. Valitse puikot käsialan mukaan. Jos haluat isommat lapaset, vaihda paksummat puikot, tai pienempiin ohuemmat puikot.

Neulominen:

Luo valkoisella 60 s ja neulo 1 krs oikein. Aloita varren mallineule: Neulo 2 s oikein yhteen, langankierto jne. toista koko kerroksen ajan. Neulo seuraava kerros oikein. Toista näitä kahta kerrosta vuorotellen yhteensä 15 kertaa (=30 krs). Kavennuskerroksilla kavenna siten, että yhteen neulottavista silmukoista ensimmäinen on edellisellä kerralla lisätty ja toisena tavallisesti neulottu silmukka. Näin raidoitus muodostuu vinosti kulkevaksi. neulo lapasen suuhun kolmen valkoisen kerroksen jälkeen 2 krs mallineuletta ensin sinisellä, sitten punaisella, vihreällä ja keltaisella. Neulo loppu mallineuleosuus (=20 krs) valkoisella. neulo sitten 1 krs oikein ja kavenna työstä pois 16 s (jää 44 s). Neulo 2o, 2n resoria 16 krs, sitten 1 krs oikein ennen kierreraitaa. Jätä kierreraidassa käytettävistä langoista reilut langanpäät alkuun ja loppuun viimeistelyä varten. 

Kierreraita: Neulo 1. kierrekerros sinisellä ja punaisella. Ota langat kulkemaan työn oikealta puolelta ja neulo 1. silmukka sinisellä nurin. Neulo toinen silmukka nurin punaisella, joka nostetaan sinisen langan päällitse puikolle. Koko kerros neulotaan nurin ja vuorotellen nostetaan sininen ja punainen lanka toistensa yli silmukoita muodostavalle puikolle. Langat pidetään löyhänä. Nurjan kerroksen jälkeen neulotaan 1 krs oikein valkoisella, sitten toinen kierrekerros, nyt vihreällä ja keltaisella. Kierreraidan jälkeen neulotaan 1 krs oikein ja lisätään työhön tasavälein 6 s (yht. 50 s). Aloita kämmenen selkäpuolelle kirjoneulekuvio ruutumallin mukaan, samoin peukalokiila. Tee peukalo vastakkaiselle puolelle, kuin kierreraidan tupsu. Neulo kirjoneuleessa pystysuunnassa kulkevat siniset, punaiset ja vihreät raidat kukin omalta kerältään (joka väriä 2 kerää), näin vältyt lankajuoksuilta. Kun peukalokiila on valmis, ota peukalon silmukat langalle ja jatka neulomista. Katso kärkikavennus ruutupiirroksesta. Tee kavennukset aina 1 s:n päässä puikon alusta tai lopusta. Kavenna 1. ja 3. puikon alussa 2 s yhteen ylivetäen ja 2. ja 4. puikon lopussa 2 s yhteen neuloen. Kun jäljellä on 8 s, vedä lanka niiden läpi ja kiristä. Neulo toinen lapanen samoin, mutta peilikuvaksi.   

Peukalo: Poimi apulangalta ja peukaloaukon reunasta silmukat puikoille (21 s) ja neulo peukalo ruutumallin mukaan. Tee kavennukset samoin kuin kämmenosassa, mutta kunkin puikon reunimmaisilla silmukoilla.

Viimeistely: Päättele langanpäät ja höyrytä lapaset kevyesti. Palmikoi kierreraidan langanpäistä palmikko ja sido se napakasti valkoisella langalla.

Hoito: Pese neule käsin viileässä, 30-asteisessa, tasalämpöisessä vedessä miedolla pesuaineella kevyesti puristellen. Lämpötilan vaihtelut ja kova hankaus aiheuttavat villan vanumisen. Muotoile kosteana oikeaan muotoon. Kuivaa tasaisella alustalla ilmavassa paikassa. Höyrytä kevyesti.

 

Tulostettava pdf ja kuviopiirros alla pdf-muodossa.

Ohjeen kaupallinen hyödyntäminen ei ole sallittu.

thumbnail of Lapin lapanen ohje

thumbnail of Lappi piirros