Käsityöohje

Maakuntalapanen: Österbotten

30.10.2019 | Käsityöohjeet ja -jutut, Maakuntalapaset, Virkkaus

ÖSTERBOTTENIN KIRJOVIRKATUT LEHTI-LAPASET

Malli: Perinteinen

Työohje: Taito Pirkanmaa Oy

Koko: Naisen lapanen

Tarvikkeet:
Taito Pirkanmaa Oy:n ohutta Pirkka-lankaa tex 125 x 2 (100 % villa, vyyhti 100 g = 400 m)
– punaista (116) 100 g
– vihreää (310) 50 g
– tumman ruskeaa (325) 50 g

Lisäksi tarvitset: Virkkuukoukun nro 2

Ohjeessa käytetyt lyhenteet:
ks = kiinteäsilmukka
kjs = ketjusilmukka
kkjs = kiinteä ketjusilmukka

krs = kerros

Kirjovirkkaus
Virkataan kiintein silmukoin. Työssä on yhtä aikaa vähintään kaksi väriä. Pohjaa virkattaessa kuviolanka/-langat kulkevat silmukoiden sisällä. Pohjan ja kuvion rajalla langat vaihtuvat päinvastoin. Värin vaihto: Ota langankierto koukulle edellisen kerroksen silmukkakaaren läpi, koukulla on nyt 2 s. Ota työhön toisen värinen lanka, tee langankierto ja vedä se molempien edellisten silmukoiden läpi. Näin saadaan selvä leikkausviiva värien vaihtumiskohtaan (katso ohjekuva ruutupiirroksen yhteydessä).
Työtä ei käännetä virkkauksen aikana, vaan uusi kerros aloitetaan aina samasta reunasta kuin työ on aloitettu ja virkataan suljettuna virkkauksena, työn oikea puoli päälläpäin. Kaikkien virkattujen rivien tulisi olla yhtä korkeita, joten yksiväristen kerrosten sisään kannattaa virkata samanvärinen ylimääräinen lanka.
Aloitus: Virkkaa punaisella 64 kjs ja sulje renkaaksi 1 kkjs. Aloita kirjovirkkaus ruutupiirroksen mukaan. Malli virkataan kiinteillä silmukoilla ja uusi silmukka virkataan aina edellisen kerroksen silmukan takareunaan. Värin vaihtuessa kuvion rajalla, viimeisen silmukan viimeinen vaihe virkataan seuraavalla värillä. Edellistä värilankaa kuljetetaan silmukoiden sisällä, jotta nurjalle ei muodostu lankajuoksuja. Katso värit ja kuviot ruutupiirroksesta. Kun olet virkannut 18 krs, lisää kerroksen 19 alussa 1 ks (= 65 ks), jotta kämmenosan kuviomalli menee tasan ja jatka kirjovirkkausta. Peukalon paikka: (katso peukalon paikat piirroksesta) Kun olet virkannut yhteensä 24 krs, virkkaa kerroksen 25 alussa 2 ks sekä 14 kjs ja hyppää edellisellä kerroksella olevien 12 ks yli. Virkkaa kerros loppuun ruutupiirroksen mukaan. Virkkaa seuraavalla kerroksella 14 ks ketjusilmukoihin ja jatka kirjovirkkausta. Kun olet virkannut yhteensä 55 kerrosta, aloita kärkikavennukset. Kavenna pois joka kerroksella 6 silmukkaa tasavälein. Kun jäljellä on enää 4 s, katkaise lanka, käännä lapanen nurinpäin ja ompele loput silmukat yhteen. Virkkaa toinen lapanen peilikuvaksi.

Peukalo:
Virkkaa peukaloaukkoon 28 ks ja virkkaa 17 krs kirjovirkkauksena ruutumallin mukaan. Tee peukalon kärkikavennukset joka kerroksella, kaventamalla pois 4 ks tasavälein. Kun jäljellä on 6 ks katkaise lanka, käännä lapanen nurinpäin ja ompele loput silmukat yhteen.

Viimeistely:
Päättele langanpäät ja höyrytä lapaset kevyesti

Hoito:
Pese neule käsin viileässä 30-asteisessa, tasalämpöisessä vedessä miedolla pesuaineella kevyesti puristellen. Lämpötilan vaihtelut ja kova hankaus aiheuttavat villan vanumisen. Muotoile kosteana oikeaan muotoon. Kuivaa tasaisella alustalla ilmavassa paikassa. Höyrytä kevyesti.

Ohjeen kaupallinen hyödyntäminen ei ole sallittu.

thumbnail of Osterbottenin_lapanen_ohje

thumbnail of Osterbotten piirros