Käsityöohje

Maakuntalapanen: Pirkanmaa

30.10.2019 | Käsityöohjeet ja -jutut, Maakuntalapaset, Neuleet

PIRKANMAAN LAPANEN

Ohjeen langat punaiseen lapaseen, kuvassa valkoinen, voit valita värit oman toiveen mukaaan.

Malli: Pirkanmaan Kotityö Oy, Minna Ahonen

Työohje: Taito Pirkanmaa Oy

Koko: Reilu naisen lapanen

Tarvikkeet:
Pirkanmaan Kotityö Oy:n paksua Pirkka-lankaa tex 285 x 2 (100 % villa, vyyhti 100 g, 170 m)
– pohjaväri: punainen (226) 100 g
pilkut:
– pinkki (3581) 12 g
– oranssi (135) 12 g
– keltainen (110) 12 g
– kirkkaanpunainen (116) 12 g

Lisäksi tarvitset: Sukkapuikot no 3 ja 2½

Neuletiheys: 10 x 10 cm = 26 s ja 27 krs. Kokeile tiheyttä ja vaihda puikot tarvittaessa käsialan mukaan. Jos haluat isommat lapaset, vaihda isommat puikot.

Neulominen:
Luo punaisella 60 s puikoille no 3 ja neulo 1 krs nurin, 1 krs oikein ja 1 krs nurin. Neulo sitten kirjoneuletta piirroksen mukaan 12 krs. Kavenna viimeisellä kerroksella 16 s piirroksen mukaan (= 44 s). Vaihda puikot no 2½ ja neulo 8 krs sileää punaisella kuten piirroksessa. Vaihda takaisin puikot no 3 ja neulo kirjoneuletta piirroksen mukaan. Neulo tiplan 1. krs tavallisena kirjoneuleena ja 2. krs:lla kuviolanka 10 cm:n mittaisina hapsuina punaisen pohjalangan kanssa samanaikaisesti. Hapsut jäävät nurjalle puolelle lämmikkeeksi. Aloita peukalokiila ensimmäisen hapsukerroksen jälkeen piirroksen mukaan. Neulo 14 krs, ota peukalon silmukat (12 s) apulangalle, luo tilalle 5 s pinkillä ja jatka kirjoneuletta piirroksen mukaan. Kavenna peukalokiilan jälkeen luodut ylimääräiset 3 s pois (2×1, 1×1) kahdella seuraavalla kerroksella. Jatka kirjoneuletta ja aloita kärkikavennukset piirroksen mukaan. Kavenna joka kerroksella 1. ja 3. puikon alussa 2 s ylivetäen ja 2. ja 4. puikon lopussa 2 s oikein yhteen neuloen. Kun jäljellä on 8 s, vedä lanka silmukoiden läpi ja kiristä. Neulo toinen lapanen peilikuvaksi.

Peukalo:
Poimi apulangalta ja peukaloaukon reunasta silmukat puikoille (20 s) ja neulo peukalo piirroksen mukaan. Tee kavennukset samoin kuin kämmenosassa.

Viimeistely:
Päättele langanpäät ja höyrytä lapaset kevyesti.

Hoito:
Pese neule käsin viileässä, 30-asteisessa, tasalämpöisessä vedessä miedolla pesuaineella kevyesti puristellen. Lämpötilan vaihtelut ja kova hankaus aiheuttavat villan vanumisen. Muotoile kosteana oikeaan muotoon. Kuivaa tasaisella alustalla ilmavassa paikassa. Höyrytä kevyesti.

Ohjeen kaupallinen hyödyntäminen ei ole sallittu.

thumbnail of Pirkanmaan_lapanen_ohje

thumbnail of Pirkanmaa piirros