Käsityöohje

Maakuntalapanen: Pohjois-Pohjanmaa

20.09.2019 | Käsityöohjeet ja -jutut, Maakuntalapaset, Neuleet

POHJOIS-POHJANMAAN LAPASET (lime)

Malli:             Perinteinen

Työohje:        Taito Pirkanmaa Oy

Koko:            Reilu naisen lapanen

Tarvikeet: 

Pirkanmaan Kotityö Oy:n paksua Pirkka-lankaa tex 285 x 2 (100 % WO, vyyhti 100 g, 170 m)

  • luonnon valkoista (101) 50 g
  • vihreää (260) 100 g

Lisäksi tarvitset: Sukkapuikot nro 3

Neuletiheys: 10 x 10 cm = 26 s ja 27 krs. Kokeile tiheyttä ja vaihda puikot tarvittaessa käsialan mukaan. Jos haluat isommat lapaset, vaihda isommat puikot.

Neulominen: Luo vihreällä langalla 48 s ja jaa silmukat neljälle puikolle. Neulo vihreällä 6 kerrosta 1o 1n joustinneuletta seuraavasti; 1 s oikein kiertäen takareunasta ja 1 nurin. Neulo sitten joustinneuletta vuorotellen 2 krs valkoisella ja 2 krs vihreällä, toista raidoitus vielä 3 kertaa (katso ruutupiirros). Neulo resorin loput 6 kerrosta vihreällä langalla ja aloita kirjoneule ruutupiirroksen mukaan. Peukalon paikka: kun olet neulonut kirjoneuletta 17 kerrosta, ota puikon reunasta peukaloa varten 10 s apulangalle. Luo tilalle uudet 10 s ja jatka kirjoneuletta vielä 28 krs piirroksen mukaan.

Aloita kärkikavennukset. Tee kavennukset joka kerroksella; 1. ja 3. puikon alussa toinen ja kolmas silmukka ylivetäen yhteen ja 2. ja 4. puikon lopussa kolmanneksi ja toiseksi viimeinen silmukka oikein yhteen. Kun lapasen kummallakin puolella on jäljellä 6 s (yht.12s), pujota silmukat hakaneulalle ja käännä ne nurjalle puolelle. Siirrä silmukat takaisin kahdelle puikolle ja neulo kummaltakin puikolta 1 s oikein yhteen, päättäen näin samalla silmukat. Neulo toinen lapanen peilikuvaksi.

Peukalo: Poimi 10s apulangalta ja toiset 10 s luotujen silmukoiden reunasta sekä 1 s kummastakin peukalon reunasta (=22 s). Jaa silmukat kolmelle puikolle (7s/7s/8s). Neulo peukalo kirjoneuleena ruutupiirroksen mukaan. Tee peukalon kärkikavennukset joka kerroksella, neuloen joka puikon alussa 2 s oikein yhteen, kunnes jäljellä on 4 s. Vedä lanka silmukoiden läpi ja kiristä.

Viimeistely: Päättele langanpäät ja höyrytä lapaset kevyesti.

Hoito: Pese neule käsin viileässä, 30-asteisessa, tasalämpöisessä vedessä miedolla pesuaineella kevyesti puristellen. Lämpötilan vaihtelut ja kova hankaus aiheuttavat villan vanumisen. Muotoile kosteana oikeaan muotoon. Kuivaa tasaisella alustalla ilmavassa paikassa. Höyrytä kevyesti.

Tulostettava pdf ja kuviopiirros alla pdf-muodossa.

Ohjeen kaupallinen hyödyntäminen ei ole sallittu.

thumbnail of PohjoisPohjanmaan lapanen ohje

thumbnail of Pohjois Pohjanmaa piirros