Käsityöohje

Maakuntalapanen: Pohjois-Karjala

20.09.2019 | Käsityöohjeet ja -jutut, Maakuntalapaset, Neuleet

POHJOIS-KARJALAN LAPASET

Malli:             Perinteinen

Työohje:        Taito Pirkanmaa Oy

Koko:            Naisen lapanen

Tarvikkeet: 

  • tumman ruskeaa /harmaata (329) 100 g
  • tumman punaista (226) 50 g
  • luonnon valkoista (101) 50 g

Taito Pirkanmaa Oy:n paksua Pirkka-lankaa tex 285 x 2 (100 % WO, vyyhti 100 g, 170 m)

Lisäksi tarvitset: Sukkapuikot nro 3

Neuletiheys: 10 x 10 cm = 26 s ja 27 krs. Kokeile tiheyttä ja vaihda puikot tarvittaessa käsialan mukaan. Jos haluat isommat lapaset, vaihda isommat puikot.

Neulominen:

Luo ruskealla langalla 48 s ja jaa silmukat neljälle puikolle. Neulo 2o 2n joustinneuletta ruskealla 2 kerrosta ja punaisella 2 krs. Jatka 2o 2n joustinneuletta kirjoneuleena 21 kerrosta ruskealla ja valkoisella langalla, ruutupiirroksen mukaan. Muista pitää lankajuoksut sopivan löyhinä ettei resorista tule liian tiukka. 

Neulo seuraavaksi valkoisella 1 krs sileää neuletta. Neulo sitten 1 krs valkoisella nurin ja vielä 1 krs sileää. Neulo kirjoneuleraita (5 krs) ruutupiirroksen mukaan. Raidan jälkeen neulo valkoisella 1 krs sileää, 1 krs nurin, 1 krs sileää ja aloita sileä neule ruskealla langalla. Peukalon paikka: kun olet neulonut ruskealla sileää neuletta 10 kerrosta, ota puikon reunasta peukaloa varten 9 s apulangalle. Luo tilalle uudet 9 s ja jatka sileää vielä 4 krs. Aloita kämmenen kirjoneule valkoisella ja ruskealla, ruutupiirroksen mukaan. Kun neulot kämmenselän isoa kuviota, sido pitkät lankajuoksut lapasen nurjalla puolella, kiertämällä langat kerran toistensa ympäri. 

Aloita kärkikavennukset. Tee kavennukset joka kerroksella; 1. ja 3. puikon alussa toinen ja kolmas silmukka ylivetäen yhteen ja 2. ja 4. puikon lopussa kolmanneksi ja toiseksi viimeinen silmukka oikein yhteen. Kun jäljellä on enää 4 s, vedä lanka niiden läpi ja kiristä. Neulo toinen lapanen peilikuvaksi.

Peukalo: Poimi 9 s apulangalta ja toiset 9 s luotujen silmukoiden reunasta sekä 1 s kummastakin peukalon reunasta (=20 s). Jaa silmukat kolmelle puikolle (7s/7s/6s). Neulo ruskealla langalla 11 krs sileää neuletta ja aloita kärkikavennukset. Tee kavennukset joka kerroksella, neuloen joka puikon alussa 2 s oikein yhteen, kunnes jäljellä on 4 s. Vedä lanka silmukoiden läpi ja kiristä. Neulo toisen lapasen peukalo samoin.

Viimeistely: Päättele langanpäät ja höyrytä lapaset kevyesti. 

Hoito: Pese neule käsin viileässä, 30-asteisessa, tasalämpöisessä vedessä miedolla pesuaineella kevyesti puristellen. Lämpötilan vaihtelut ja kova hankaus aiheuttavat villan vanumisen. Muotoile kosteana oikeaan muotoon. Kuivaa tasaisella alustalla ilmavassa paikassa. Höyrytä kevyesti.

Tulostettava pdf ja kuviopiirros alla pdf-muodossa.

Ohjeen kaupallinen hyödyntäminen ei ole sallittu.

 

thumbnail of pohjoiskarjalan lapanen ohje

thumbnail of Pohjois KarjalaIII_piirros