Ohje: Tarmo Thorström
Taidon ja käsityön viikko 2015

Tarvikkeet:

  • sakset
  • 12 pyykkipoikaa
  • heijastinlankaa 5 metriä (ohjeen lanka on 3M Scotchlite, vahvuudeltaan 1/16 tuumaa eli n. 1,6 mm)
  • nuppineuloja
  • huokoinen alusta, esim. styrox-levy (n. 50 x 50 cm, vahvuus väh. 2 cm, 3 cm on optimaalinen)
  • printattava pitsimalli
  • pahvia (n. 5 x 23 cm)
  • n. 30 cm irtohihnaa, leveys 2,5-3 cm
  • n. 20 cm kuminauhaa, leveys sama kuin irtohihnalla

Nyplää heijastinpitsi videon ohjeiden mukaisesti. Alla kerrotaan, miten ompelet pitsistä heijastimen.

Tulosta nypläysarkki pdf-tiedostosta:

Heijastinpitsi-6kpl-arkki-A4

Nypläys kokolyönnin vaiheet.
Kokolyönnin vaiheet

Ompelu

Mittaa ja leikkaa irtohihnasta pätkä, jonka pituus on pitsin pituus + 3 cm. Huomaa, että heijastavasta muovilangasta nyplätty pitsi venyy helposti, joten yritä mitata sen pituus kevyesti pingotettuna, lähes lepotilassa. Esimerkkipitsi on pituudeltaan 18 cm, jolloin irtohihnasta leikataan 21 cm:n pituinen pätkä.

Heijastinpitsin ompelua.

Asettele ja neulaa pitsi irtohihnaan siten, että se on leveyssuunnassa keskellä, mutta siitä päästä, mistä aloitat kiinniompelun, se on 1 cm:n päässä päätyreunasta. Näin ollen toiseen päähän jää 2 cm pitsin ja irtohihnan päiden väliin. Tämä siksi, että kiinni ommellessa pitsi väkisinkin hieman venyy, kun sitä pidetään suorassa ohjaamalla käsin. Lopputuloksena molemmissa päissä on lähes yhtä paljon ”tyhjää” irtohihnaa ilman pitsiä. Ompele suoralla ompeleella, piston pituus 2,5.

Heijastinpitsin ompelua.

Seuraavaksi tulee sinun arvioida tarvitsemasi kuminauhan pituus. Tarvikeluettelossa siihen on arvioitu 20 cm, minkä pitäisi riittää, mutta arvioi lopullinen pituus oman tarpeesi mukaan. Kokoamisessa irtohihnan pituudesta lähtee 3 cm pois, samoin myös kuminauhasta. Tutki hankkimasi kuminauhan jousto-ominaisuutta ja mittaa, mikä on heijastinpitsinauhan ympärysmitan enimmäis- ja vähimmäispituus. Näiden tietojen perusteella mittaa ja leikkaa kuminauha. Esimerkissä kuminauhan pituudeksi on leikattu 18 cm, josta kokoaminen ”vähentää” 3 cm, jolloin valmiin työn kuminauhan pituus on oikeasti 15 cm.

Kuminauhan venytysohje.

Aseta kuminauha (musta, kaareva viiva) irtohihnan (musta, suora viiva) oikean puolen päälle, johon pitsikin (harmaa viiva) on jo ommeltu kiinni. Jätä etäisyydeksi hihnan päädystä sama kuin pitsillä on. Ompele kiinni suoralla ompeleella, piston pituus 3.
Tee hihnaan molempiin päihin 5-7 mm:n taitos ja ompele suoralla ompeleella kiinni. Piston pituus 3.
Käännä kuminauha ”ympäri” siten, että heijastinnauha muodostaa kehän, jonka ulkopinnalla pitsi on. Ompele suoralla ompeleella.
Tee sama myös toiseen päähän työtä. Huomaa, että ommellessasi kuminauhan molempiin päihin hihnaa, vetää kuminauha lyhyempänä nauhana hihnaa mutkalle.

Nauhan päiden ompeluohje.

Tee hihnaan molempiin päihin 5-7 mm:n taitos ja ompele suoralla ompeleella kiinni. Piston pituus 3.

Käännä kuminauha ”ympäri” siten, että heijastinnauha muodostaa kehän, jonka ulkopinnalla pitsi on. Ompele suoralla ompeleella kiinni molemmista päistä. Piston pituus 4.
Voit lisätä toisen ompeleen 2 mm:n päähän kuminauhan reunasta pitsin puoleiseen päätyyn, jotta taitos ei ”lörpötä” käytössä.

Heijastinranneke.
Valmis heijastinranneke / Tarmo Thorström.

Ohje ja piirrokset Tarmo Thorström / 2015.