Käsityöohje

Paikkaaminen ja vaatteiden korjausvinkkejä

27.02.2020 | Käsityöohjeet ja -jutut, Vaatehuolto ja korjaaminen

Paikkaaminen

Reikien paikkaaminen on helppoa ja nopeaa! Korjaamisessa voit hyödyntää vanhoja tekstiilejä. Reikä tuetaan nurjalta puolelta tukikankaan avulla. Oikeaa puolta tukee ja koristaa näkyvä paikkauskangas. Hyvin paikattu vaate kestää käyttöä kuin uusi.

Työvälineet:

  • silittämällä kiinnitettävä tukikangas
  • paikkakangas
  • ompelutarvikkeet
  • ompelukone
  • silitysrauta

Housujen polvikohdan paikkaus

Työvälineet ja materiaalit: 

Silittämällä kiinnitettävä tukikangas, paikkakangas, ompelutarvikkeet, ompelukone, silitysrauta.

Mikäli lahkeet ovat kapeat, ratko lahkeiden sivusaumat reikään saakka. Kiinnitä tukikangas silittämällä se nurjalle puolelle. Tukikankaan tulee olla reilusti reikäkohtaa suurempi. Leikkaa lahkeen päälipuolelle tuleva paikka vahvasta kankaasta housujen levyiseksi ja ompele se kiinni sekä sivu- että sisäsaumoihin huolittelemalla eli siksakilla. Tikkaa paikka myös ylä- ja alareunasta. Haluttaessa päällipuolen paikkakangas voi olla myös pyöreä, tai joku muu haluttu muoto.

 

Polvien tai kyynärpäiden paikkaus

Työvälineet ja materiaalit: Silittämällä kiinnitettävä tukikangas, valmispaikka, ompelutarvikkeet, ompelukone, silitysrauta.

Kaupoista voi ostaa silittämällä kiinnitettäviä paikkoja. Reikä on kuitenkin tuetumpi, mikäli valmispaikan ompelee pelkän silittämisen sijaan. Voit tarpeen mukaan tukea paikattavan kohdan ensimmäisen työohjeen tavoin tukikankaan avulla. Tämän jälkeen silitä valmispaikka haluttuun kohtaan. Ompele paikka kiinni vaatteeseen siksakilla.

Paikkaaminen sashiko-pistoilla

paikkaaminen sashiko

Vaatteen voi korjata japanilaisella sashiko-etupistokirjonnalla. Kiinnitä paikkakankas reiän alle neuloilla. Ompele paikka kiinni käsin etupistoilla, sashikossa käytetään myös erilaisia kuviointeja, joita varten kannattaa ensi piirtää koko alueelle apuviivat liidulla.

Farkun taskunsuun paikkaaminen pykäpistoilla

taskunsuun parsiminen

Farkun taskunsuu kuluu nopeasti rikki. Sen voi korjata helposti taskun reunaan ommeltavilla pykäpistoilla kuten tässä kuvassa. 

parsittu farkun taskunsuu