Käsityöohje

Pyykinpesun perusvinkit

27.02.2020 | Käsityöohjeet ja -jutut, Vaatehuolto ja korjaaminen

Ennen pyykin pesua
Tarkista hoito-ohjemerkinnät. Pyykkisoikon kuva tarkoittaa että tekstiilin voi vesipestä. Jos pyykkisoikon päällä on rasti, kyseistä tuotetta ei saa pestä vedellä. Käden kuva pyykkisoikossa kehoittaa pesemään pyykin käsin. Ympyräsymboli tarkoittaa kemiallista pesua. Kemiallisen pesun suorittaa pesula.

Lajittele pyykki
• eri värien mukaan. Valkoiset pyykit pestään valkopyykkinä. Tummat ja mahdollisesti väriä päästävät pyykit pestään keskenään. Värilliset pyykit pestään kirjopesussa.
• Lajittele pyykki hoito-ohjemerkintöjen mukaisesti. Noudata aina tuotteen valmistajan antamia pesulämpötiloja!
Erilaiset kuidut ja kuitusekoitukset vaativat omat pesulämpötilansa: Villa ja silkki pestään 30 asteen lämpötilassa omalla pesuohjelmallaan tai käsin. Puuvilla ja pellava pestään yleensä 60 asteessa. Puuvilla- ja pellava-valkopyykki kestää jopa 90 asteen lämpötilan. Tekokuituiset tekstiilit pestään yleensä 40 asteessa.
• Lajittele pyykkisi likaisuuden mukaan. Erityisen likaiset pyykit pestään erikseen ja vaikeat tahrat käsitellään nestemäisellä pesuaineella tai tahranpoistoaineella ennen pesua. Erityisen likainen pyykki pestään korkeimmassa sallitussa lämpötilassa.

Tyhjennä taskut. Sulje taskut ja vetoketjut. Laita kaarituelliset rintaliivit pesupussiin. Solmi pitkät irtonyörit kiinni.

Käännä voimakasväriset ja herkästi nyppyyntyvät tekstiilit nurinpäin. Nurinpäin pestäessä väri säilyy paremmin ja pinta nyppyyntyy vähemmän.

Pyykkiä pestäessä

Pyri pesemään aina täysiä koneellisia tai jos kone on vain puoliksi täynnä, hyödynnä koneen puolitäyttöohjelmaa.

Säädä pesuohjelma pyykin mukaan. Pesukoneen käyttöikä pitenee kun käytät sitä tasaisesti eri ohjelmilla.

Lue pyykinpesuaineen annosteluohjeet pakkauksesta. Annostele pesuaine mitan avulla. Tarvittava pesuainemäärä riippuu pyykin likaisuudesta, veden kovuudesta ja pesuaineesta. Muistisääntönä voi pitää, että 3–5 kg pyykin pesemiseen kuluu max. 50 ml pesuainetta.

Valitse pesuaine pyykin ja pesutavan mukaan. Kirjopyykille on oma pesuaineensa, valkopyykille omansa. Herkät kuidut, kuten villa ja silkki, tarvitsevat hienopesuaineen. Nestemäistä tai geelimäistä pesuainetta suositellaan mahdolliseen tahrojen esikäsittelyyn.

Säädä koneen linkoustehoa pesumerkintöjen mukaan. Viiva hoito-ohjemerkin alla kertoo, että kyseinen tekstiili tarvitsee hellävaraisemman hoito-ohjelman. Helpoin tapa pehmentää käsittelyä on kevyen linkousohjelman käyttäminen. Pyykki peseytyy hellävaraisemmin myös kun lisää veden määrää tai vähentää kerralla pestävän pyykin määrää, jolloin mekaanista hankausta pyykin pyöriessä syntyy vähemmän.

Tarvitsetko todella huuhteluainetta? Kokeile pestä ainakin joka toinen pyykki ilman. Huuhteluaineen tehtävä on poistaa tekstiilin sähköisyyttä, lisätä tekstiilin pehmeyttä ja tuoda siihen tuoksua. Huuhteluaine auttaa kuidun suojaamisessa ja pitää värejä kirkkaampana. Kuiduista mm. elastaani (lycra) ei kestä huuhteluainetta eli uimapukuja, alusvaatteita ja urheiluasuja ei saa pestä huuhteluaineen kanssa. Huuhteluaine vähentää froteepyyhkeiden imutehoa. Mahdollisesta huuhteluaineen käyttökiellosta löytyy sanallinen maininta hoito-ohjeissa. 

Pyykin pesun jälkeen

Kuivata pyykit narulla jos mahdollista. Näin säästät energiaa. Oikaise pyykit ennen ripustamista. Kauluspaidat ja paitapuserot voi kuivata vaateripustimessa. Samoin housut ja hameet voi laittaa ripustimeen. Kuivata neuleet tasona, jotta ne eivät veny muodottomaksi.

Pyykkiä voi kuivata myös rumpukuivauksena. Rumpukuivauksen symboli hoito-ohjeissa on neliö, jonka sisällä on ympyrä Normaali rumpukuivaus eli kyseinen symboli ja kaksi pistettä ympyrän sisällä tarkoittaa valko- ja kirjopyykille sopivaa kuivausta. Kuivauslämpötila on tuolloin 70–80 astetta. Villavaatteita ei laiteta koskaan rumpukuivaukseen.

Silitä pyykki tarvittaessa. Silitysraudan kuva hoito-ohjemerkinnöissä tarkoittaa, että silittäminen on sallittua.
X Rasti silitysraudan päällä kertoo, että kyseistä tuotetta ei saa silittää.
•   Yksi piste silitysraudan sisällä tarkoittaa max. 110 astetta ja sitä että työ silitetään kuivana.
••  Kaksi pistettä tarkoittaa max 150 astetteen lämpötilaa ja sitä että työ silitetään kosteana tai kuivana kostean kankaan läpi.
••• Kolme pistettä tarkoittaa max. 200 asteen lämpötilaa ja sitä että työ silitetään kosteana tai kuivana kostean kankaan läpi.

Kummallisia merkkejä?
Suomalaisissa vaatteissa hoito-ohjemerkinnät on standardoitu ja yhden taulukon perustulkinnan opeteltuaan jokainen osaa hoitaa tekstiileitään oikein. Vaatteissa saattaa kuitenkin olla esimerkiksi ulkomaanmatkojen peruilta myös sellaisia symboleita, joita suomalaisista standardeista ei löydy.

Vaatteiden pesumerkintöihin voit tutustua esimerkiksi täällä:
http://www.teknokemia.fi/fin/pesu-_ja_puhdistusaineet/pyykinpesun_tietopaketti/pesuohjeet/