Käsityöohje

Otava-kukkaro sashiko-kirjonnalla

08.05.2018 | Käsityöohjeet ja -jutut, Kirjonta

Malli, ohje ja kuvat: Tiia Eronen

Tarvikkeet:

  • Pala punaista kangasta noin 14 cm x 26 cm (esim. puuvilla tai pellava)
  • Pala valkoista kangasta noin 8 cm x 26 cm (esim. puuvilla tai pellava)
  • Vuorikangasta 22cm x 26cm
  • Kirjontaneula, mielellään melko pitkä
  • Punaista ja valkoista Muliini- tai helmilankaa
  • Vetoketju 18cm

Sashiko on perinteinen japanilainen kirjontatapa. Yleisimmin sashiko-työt on kirjottu indigon siniselle kankaalla vaalealla puuvillalangalla. Sashiko-kirjonnalla on aikanaan vahvistettu, korjattu ja paikattu kankaita. Usein kirjontapistoilla onkin kiinnitetty useampia kankaita yhteen, kestävän kankaan aikaansaamiseksi. Sashikoa on käytetty myös puhtaasti koristeellisena elementtinä. Kuviot ovat geometrisiä ja pohjautuvat yleensä ruudukkoon. Pistoina käytetään etupistoja.

Sashikoa varten on olemassa erityistä sashiko-kirjontalankaa, mutta muliini- tai helmilanka käy yhtä hyvin. Perinteinen sashiko-lanka on mattapintaista ja löyhäkierteistä. Sashiko-kirjonnassa ei käytetä kirjontakehystä.  Kirjoessa pidä neulaa paikallaan ja taittele kangasta neulaan siten, että saat aikaiseksi monta pistoa kerrallaan. Näin geometrisen kuvion viivoista tulee suoria. Pyri tekemään kuviossa aina mahdollisimman pitkiä linjoja. (kts. Kuvat)

Otava kukkarossa on kaksi erilaista kuviointia: kalanruoto- sekä tähtikuvio. Jäljennä kirjontakuviot ensin jäljennöspaperin avulla kankaalle. Halutessasi voit yhdistää pari ohutta kangasta yhteen tai kirjoa suoraan hieman paksummalle kankaalle.

Jos käytät muliinilankaa, käytä kolme säiettä kerrallaan. Tähtikuviossa kirjo jokainen suora linja kerrallaan, esimerkiksi ensin kaikki poikkilinjat, sitten pystylinjat ja lopuksi vinot linjat. Kalanruodossa tee jokainen pitkä vinolinja kerrallaan ja hyppää tyhjän kohdan yli nurjalla. Älä kiristä lankaa liikaa nurjalla puolella. Kirjontamalleihin on merkitty punaisella esimerkit kirjontalinjoista.

Lopuksi valmista kukkaro. Ompele punainen ja valkoinen kangas yhteen. Vetoketjun voit ommella päälli- ja vuorikankaan väliin. Ompele sitten sivut. Vetoketjun voi viimeistellä muliinilangasta tehdyllä tupsulla.

   

 

Tulosta piirrokset pdf:nä A4:

thumbnail of Sashikopiirrokset_Otava

 

Taito.fi sivujen mallien kopiointi ja kaupallinen valmistus on kielletty.