Käsityöohje

  • Tuore tahra lähtee helpommin kuin kuivunut. Älä aikaile tahranpoiston kanssa vaan ryhdy ripeästi toimeen.
  • Kuumalla vedellä on monessa asiassa kiinnittävä vaikutus, aloita tahranpoisto aina kylmällä tai haalealla vedellä. Väriaineita sisältävät tahrat, kuten tee ja kahvi, kiinnittyvät tekstiiliin kuumassa vedessä.
  • Vesiliukoinen lika lähtee vedellä niin kauan kuin se on tuore. Tämä pätee myös vesiliukoisiin liimoihin ja maaleihin. Kaksikomponenttiliimat on puolestaan tehty ikuisiksi. Ne ovat ja pysyvät tahroina jos vahinkoja sattuu.
  • Rasvatahrat lähtevät astianpesuaineella.
  • Kynsilakkatahraan kokeillaan ensin kynsilakanpoistoainetta. Testaa ensin aina aineen omaa poistoainetta tahraan. Kun käytät tahranpoistoainetta, muista kokeilla sitä ensin saumanvaraan tai muuhun huomattomaan kohtaan tekstiilin värinpitävyyden varmistamiseksi. Tahranpoistoaine voi pahimmillaan jättää pahemman jäljen kuin varsinainen tahra.
  • Yksinkertaisimmat keinot ovat usein tehokkaimpia: 
    Moni tahra häviää, kun esikäsittelee tahran ennen pesua pyykinpesuaineella ja pesee sen jälkeen vaatteen sen hoito-ohjeiden mukaan.

 

Apua, rasvatahra! Mitä tehdä?

Sappisaippua
Käsittele rasvatahra (esim. voi, öljy tms) sappisaippualla ja pese lämpimällä vedellä. Menetelmä soveltuu pienille rasvatahroille. 

Pesu koneessa
Käsittele rasvatahra ennen pesua nestemäisellä pyykinpesuaineella, tahranpoistoaineella tai käsinpesuun tarkoitetulla astianpesuaineella. Pese tekstiili tämän jälkeen pesukoneessa pesuaineen kanssa tuotteen hoito-ohjemerkintöjen mukaisesti. Muistathan, että tahranpoistoainetta tulisi aina kokeilla ennen käyttöä saumanvaraan tai muuhun huomaamattomaan kohtaan tekstiilin värinpitävyyden varmistamiseksi.

Lakkabensiini
Käsittele rasvatahra ensin lakkabensiinillä ja sen jälkeen nestemäisellä pesuaineella. Huuhtele kohta vedellä ennen pesua. Pese tekstiili pesukoneessa hoito-ohjeiden mukaan pesuaineen kera. Myös lakkabensiiniä tulisi aina kokeilla ennen käyttöä saumanvaraan tai muuhun huomaamattomaan kohtaan tekstiilin värinpitävyyden varmistamiseksi.