Purkkivärjäyksen usein kysytyt kysymykset

25.01.2022
Purkkivärjäystä sipulinkuorilla.

Purkkivärjäys on helppo kylmävärjäystekniikka, joka ei vaadi isoja tiloja eikä erityisiä välineitä. Aloitteleva värjäri törmää usein kuitenkin moniin kysymyksiin ja tässä jutussa vastaamme yleisimmin esitettyihin kysymyksiin. Värjäysvinkit liittyvät Värjätään yhdessä -purkkivärjäysprojektiin, jonka ohjeet löydät Käsityöohjeiden Värjäys-ohjeista.

Kuinka paljon vettä purkkiin laitetaan?

Purkki tulee täyttää vedellä aivan piripintaan eli reunoihin asti ja sulkea kansi tiivisti. Silloin purkkiin ei jää ilmaa ja ilmatiivis purkki estää homeen syntymisen. Joissain patenttilukollisissa lasipurkeissa (metallisalpa) kannen yläosassa on aukko, johon jää helposti ilmatasku. Sellainen kannattaa koittaa tukkia jo aluksi vaikka muovin palalla kannen ja purkin välissä.

Pitääkö purkissa olla kansi?

Kyllä pitää ja mahdollisimman tiivis. Tiivis kansi ehkäisee homeen syntymisen purkkiin kun ilma ei pääse purkkiin. Jos purkin kansi on löysä, väliin voi laittaa tiivisteeksi vaikka palan voipaperia.

Voiko vanhentunutta alunaa käyttää?

Jos aluna on säilytetty kuivassa, sitä voi edelleen käyttää värjäyksen puretusaineena vaikka käyttöpäivämäärä olisi mennyt vanhaksi.

Mihin alunaa tarvitaan värjäyksessä ja kannattaako sitä laittaa reilusti?

Aluna kiinnittää värin kuituun. Nimitys puretusainekin viittaa tähän, väri pureutuu kiinni kuituun. Ilman alunaa lanka voi väriliemessä näyttää kyllä saavan väriä, mutta väri on kuidun pinnassa ja huuhtoutuu pois. Joillain tanniinipitoisilla väriaineilla, esimerkiksi avokado, voi värjätä myös ilman alunaa, sillä niissä kasvin oma tanniini toimii luontaisena puretteena. Silloin alunaa voi käyttää lisänä, se vahvistaa kiinnittymistä.

Alunaa ei kannata laittaa ohjetta enempää. Villalangan purkkivärjäyksessä alunaa käytetään 10 % langan kuivapainosta (esim 50 grammalle lankaa 5 grammaa alunaa). Lisäaluna jää veteen ja valuu viemäriin, lanka ei voi ottaa vastaan isompaa määrää alunaa.

Purkissa näkyy hometta, mitä teen?

Avaa purkki ja poista pinnalta home, täytä sen jälkeen purkki uudelleen aivan täyteen kiehuvalla vedellä, kiehuva vesi tappaa homekasvuston. Sulje purkki uudelleen ja anna olla kiinni. Älä avaa purkkia välillä tutkiaksesi onko siellä hometta, jos hometta ei näy ulospäin. Mitä ilmatiiviimpi purkki on, sitä paremmin home pysyy poissa.

Purkkini kuohuu ja alkoi ilmeisesti käydä, mitä tehdä?

Käymisestä ei ole värjäytymisen kannalta haittaa, hyötyä voi olla. Käyneessä purkissa olevat langat voivat olla asteen eri sävyisiä kuin käymättömässä purkissa. Eritoten tanniinipitoisten aineiden purkkien (mm. avokado) on hyväksi. Käyvä purkki pulputtaa sitä nestettä yleensä yli laidan. Jos nestettä valuu omatoimisesti pois, ei tarvitse kantta availla vaan voi vaan laittaa jonkun paperin alle ja kerätä tulvat siihen. Käymisprosessi rauhoittuu kyllä yleensä päivän kahden sisään. Jos purkki selvästi käy, mutta neste kuitenkaan ei valu reunan yli, paineen voi päästää kerran pari pois, ilman pääseminen purkkiin kuitenkin voi lisätä homeen muodostumista.

Purkissa näyttää vesi ja lanka jo värjäytyneeltä, vaikka vasta on kulunut viikko. voinko purkaa purkin jo?
Älä pura purkkia ennen kuin värjäytyminen on kestänyt vähintään 3 viikkoa, avokadoilla mielellään neljä viikkoa. Väri ei ole kiinnittynyt kuituun aikaisemmin vaan on edelleen vedessä ja langan pinnassa ja huuhtoutuu ja haalistuu pois. Kiinnittyminen kylmävärjäyksessä kestää vähintään kolme viikkoa.

Voiko purkkivärjäyksessä käytetyn värjäysveden kaataa viemäriin?

Kyllä voi. Värjäysprosessin aikana veteen laitettu aluna kiinnittyy lankaan ja veden voit lopuksi kaataa viemäriin ja roskat bioroskikseen.


Ohjeet pohjautuvat Anna-Karoliina Tetrin vinkkeihin Värjätään yhdessä -purkkivärjäyksessä.

Lisää värjäystietoa esimerkiksi Anna-Karoliina blogista: https://tetridesign.com/

Kuva Ritva Tuomi.

TÄGIT: