Parsittu ja paikattu -näyttely 2021

Riitta Kahelin Pallopaikkaa pallonpaikan päälle
Riitta Kahelin
PALLOPAIKKAA PALLOPAIKAN PÄÄLLE

Pallopaikkaa pallopaikan päälle

Riitta Kahelin, 2019-2020
jämälangat

Sukan elinkaari saavuttaa jossain vaiheessa pisteen, jossa on päätettävä, neulooko sukan varteen kokonaan uuden terän vai onko valmis parsimaan paikkaa paikan viereen ja päälle, kun sukkaan ilmestyy uusia reikiä tasaiseen tahtiin. Näiden sukkien kanssa on valittu jälkimmäinen strategia. On riemastuttavaa löytää uusia reikiä ja ohentumia, ja päästä suunnittelemaan niiden päälle uusia iloisia pallopaikkoja. Osa paikoista on tehty silmukoimalla ja isoimmat reiät on paikattu neulomalla siten, että silmukat poimitaan läheltä reiän alareunaa ja kiinnitetään jokaisella kerroksella reunimmainen silmukka suoraan kiinni sukan pohjaan. Parsintalankoina on käytetty erivärisiä jämälankoja.

Riitta Kahelin Turkiskuoriasiten tuhoaman puseron uusi elämä
Riitta Kahelin
TURKISKUORIAISTEN TUHOAMAN
PUSERON UUSI ELÄMÄ

Turkiskuoriaisten tuhoaman puseron uusi elämä

Riitta Kahelin, 2020
villalanka

Turkiskuoriaiset valitsevat yleensä kohteekseen kaikkein laadukkaimmat villavaatteet. Se koitui tämänkin 30 vuotta vanhan villapuseron kohtaloksi vuosia sitten. Koska puseron neulos osoittautui aika haastavaksi korjata näkymättömästi, paras ratkaisu oli tehdä korjauksista kunnolla näkyvät. Sivusaumat sekä kuluneiden hihansuiden resorien sisäsaumat on ensin avauttu ja sen jälkeen reunat on vahvistettu virkkaamalla. Ylipitkiin hihoihin jätettiin peukalon reiät. Turkiskuoriaisten jäljiltä neule on ohentunut monista kohdista ja reikiä ilmestyy käytön myötä lisää. Reikiä on pikkuhiljaa paikkailtu ristikkoparsinnalla. Koska puserosta tuli korjausten jälkeen käyttäjänsä lempivaate, myös kyynärpäät lopulta kuluivat puhki ja niihin on uusia paikkoja parsittu sitä mukaa, kun paikkojen viereen on uusia ohentumia ilmestynyt. Parsinnassa on käytetty apuna myös speedweve-parsintalaitetta. Parsintalankoina on käytetty enimmäkseen muista neuletöistä jääneitä punaisia jämälankoja.

Riitta Kahelin

Riitta Kahelin

Korjaustöiden kiehtovuus on siinä, että jokainen rikkinäinen vaate, asuste tai kodintekstiili tarjoaa mahdollisuuden korjaamisen lisäksi uudistaa tuotteen ilmettä siten, että siitä tuleekin vaatekaapin tai kodin piristys, joka korvaa uuden tuotteen hankinnan tarpeen. Kaikkein kiinnostavimpia korjaushaasteita minulle ovat ne, joissa korjaus saa näkyä kunnolla. Pyrin korjaustöissäni sellaisin ratkaisuhin, jotka mahdollistavat korjaustöiden jatkamisen myöhemmin, kun uutta korjattavaa ilmestyy. Rakastan värejä ja näkyvät korjaustyöt tarjoavatkin loputtomasti mahdollisuuksia väreillä leikittelyyn. 

Oman käsityöläisyyteni pääpaino on nykyään erilaisissa korjausprojekteissa ja korjauksen ilosanoman jakamisessa. Nautin siitä, jos voin omien korjaustöiden kautta tarjota korjausvinkkejä ja innostaa sitä kautta muitakin korjaamaan ja pelastamaan tekstiilejä joutumasta kaatopaikalle. Minulle on tärkeää omassa käsityöläisyydessäni minimoida syntyvän tekstiilijätteen määrä. Korjaustöissäni käytän mahdollisuuksien mukaan kierrätysmateriaaleja. Kun valmistan uusia neuleita tai ommeltuja tuotteita, säästän kaikki jämälangat ja kangastilkut tulevia korjaustöitä varten. 

Riitta Kahelin, RullaKoo
rullakoo@gmail.com
www.rullakoo.fi
www.facebook.com/rullakoo
www.instagram.com/rullakoo
www.pinterest.com/rullakoo