Parsittu ja paikattu -näyttely 2021

Tytti Nieminen Lempifarkut
Tytti Nieminen
LEMPIFARKUT

Kerroksia – Lempi farkkujen uusi elämä

Tytti Nieminen, 2020-
farkku, kankaat, kirjontalangat

Vuosien varrella farkkuja on korjattu useaan kertaan. Paikkaukset tekevät housuihin kerroksia. Kun farkkuja on paikattu tarpeeksi, alkavat ne näyttää teokselta. Teokselta, jonka voi pukea päälleen. Arjen käyttöhousuista on tullut jotain uutta.

Farkkujen kerroksellisuutta on täydennetty langoin, maalein ja kangastilkuin. Kirjomalla ja parsimalla on luotu pintoja ja pieniä yksityiskohtia. Sivusaumoihin on lisätty väljyyttä, joka tuo farkkuihin yllätyksellisyyttä. Yhdessä nämä tekevät herkullisen ja värikkään kokonaisuuden.

Tytti NIeminen Farkkutakki
Tytti Nieminen
FARKKUTAKKI
Tytti NIeminen Farkkutakki detail
Tytti Nieminen
FARKKUTAKKI

Farkkutakki

Tytti Nieminen, 2019
farkku, kankaat, kirjontalangat

Farkkutakki on valmistettu kierrätysmateriaaleista. Materiaalit ovat sellaisia, jotka olisivat muuten menneet roskikseen reikien, likaisuuden ja maalitahrojen takia. Olen käyttänyt paljon aikaa palojen purkamiseen, jotta saisin mahdollisemman hyvin kaiken materiaalin käyttööni. Reiät ja kuluneet kohdat on paikattu kirjomalla ennen kokoon ompelua. Niistä on syntynyt takkiin kauniita yksityiskohtia.

Takki on valmistettu ennen kaikkea käyttövaatteeksi. Kun uusia reikiä syntyy, voi ne paikata aina vain uudelleen ja uudelleen.

Kuva Anni Saijonkivi.

Tytti Nieminen

Tytti Nieminen (s.1984) on Kokemäeltä lähtöisin ja nykyisin Turussa asuva Artenomi (AMK) ja Muotoilija (AMK) sekä vasta valmistunut mittatilausompelija. Minulle taiteet ja käsillä tekeminen ovat terapiaa ja elämän eliksiiriä. Käsityöt ovat minulle sekä työ että harrastus.

Parsiminen ja paikkaaminen on minulle vanhan ja kuluneen uudistamista. Se voi olla luovaa ja rajatonta tai perinteistä ja tarkkoihin kaavoihin perustuvaa. Minulle parsiminen antaa mahdollisuuden toteuttaa itseäni ja unohtaa ympärillä olevat asiat uppoutumalla tekemiseen. Parsinnassa minua kiinnostavat erilaiset tekniikat japanilaisesta sashiko-kirjonnasta suomalaiseen villasukan korjaukseen. Töissäni yhdistelen kierrätysmateriaaleja, värejä, kuvioita sekä kerroksia.

Materiaaleista farkku on suosikkini. Farkku kuluu kauniisti ja sitä voi muokata lähes loputtomiin. Käytössä farkku vain paranee. Kirpputorien ja vaatekaappien ongelmajäte ansaitsee arvon nostatuksen. Farkkukankaan ja -vaatteen tekemiseen menee valtasti energiaa, työtä ja luonnonvaroja. Se ei saisi päätyä vain kaatopaikalle.

Halusin tuoda näyttelyyn työt, jotka ovat myös käytettäviä. Paikkaaminen on minulle ensisijaisesti vaatteen käytettävyyden jatkamista. Parsiminen taas yhdistyy villavaatteisiin ja niille uuden mahdollisuuden antamiseen. Töihini olen yhdistänyt sekä parsimisen että paikkaamisen erilaisilla tyylejä, värejä säästämättä.

tytti.h.nieminen@gmail.com
instagram.com/tytti_nieminen