“Ekologisimmat langat löytyvät kaapeistasi”

Taitoliiton viestintäkoordinaattori Johanna Aydemir kehottaa käyttämään käsityökorin pohjalle kertyneet lankakerät. Taitoliitto on Suomen suurin käsityöalan järjestö.

– Pitää osata katsoa koriansa uudella tavalla, että mitä näistä voisinkaan tehdä, Aydemir sanoo.

Neulontaa harrastavilla kertyy varastoon erikokoisia keriä lankaa. Lankaa jää yli aikaisemmista töistä. Toisinaan ostetuista langoista ei synnykään neuletta, jota on suunnitellut lankaa ostaessaan.

– Ekologisimmat langat löytyvät kaapeistasi, kertoo käsityöyrittäjä ja muotoilija Veera Jussila.

Itseltä löytyvien lankojen hyödyntäminen kuormittaa luontoa vähemmän kuin se, että ostaa joka kerta uudet langat, hän sanoo. Jussila kierrättää lankaa myös purkamalla aiemmin tekemiään neuleita.

– Minulla on kaksi lasta, joten aina on neulepaitoja, jotka jäävät pieniksi. Niitä purkamalla saa materiaalin uudelleen käyttöön.

Jämälankoja on hyödynnetty aina

Johanna Aydemir käsityökorin ääressä.

Jämälankojen hyödyntäminen neulomisessa ei ole uusi asia. Esimerkiksi sotien jälkeen pula-aikana se oli itsestäänselvyys, kertoo Taitoliiton Aydemir. Tyypillisin jämälankatyö kautta aikojen on ollut villasukka, johon pienimmätkin langanpätkät on saatu upotettua.

– Keskustelu tekstiilijätteestä on nyt herättänyt ihmiset ajattelemaan, tarvitseeko aina hankkia uutta materiaalia vai voisiko hyödyntää jo olemassa olevia, Aydemir sanoo.

Aydemirin mukaan kymmenen vuotta sitten oli vielä asenne, että uusi neuletyö vaati aina uudet langat. Lankavarastoja kertyi ja langanloppujen hyödyntäminen oli monelle vaikeaa. Pandemia-ajan neulontabuumi kasvatti varastoja, kun materiaalia hamstrattiin yli oman tarpeen.

– Uskon, että lankojen kierrätys lisääntyy, kun niistä tehtyjä neuletöitä alkaa näkyä esimerkiksi sosiaalisen median kuvavirroissa. Siitä tulee entistä kiinnostavampaa, hyväksytympää ja arvostetumpaa.

Lankaa voi ostaa kierrätettynä

Jos lankoja ei löydy omista varastoista, voi hankkia kierrätyslankoja. Kierrätyskeskuksissa on todella hyvin saatavilla käsityötarvikkeita, Veera Jussila kertoo. Lankoja löytää käsityöharrastajien Facebookissa toimivista kirpputoriryhmistä.

Moni myy itselle tarpeettomia lankoja itsepalvelukirpputoreilla. Verkossa toimii myös kotimainen käsityötarvikkeita myyvä kirpputori.

Teksti Petra Partanen-Sainio
Kirjoittaja on journalismin opiskelija Haaga-Helia ammattikorkeakoulussa. Juttu on julkaistu Haaga-Helian toimittajakoulutuksen verkkomediassa: https://www.360journalismia.fi/ekologisimmat-langat-loytyvat-kaapeistasi/.

Kuvat Mira Lahti.