Kehräys kiinnostaa

28.06.2023
Kehrääjä venyttää kuitua perinnerukilla kehrätessään.

Taitoliiton valitsema vuoden käsityötekniikka kehräys on innostanut monia tutustumaan perinteiseen tekniikkaan ensimmäistä kertaa.

Käsityöilmiöitä tulee ja menee. Toiset kestävät yhden sesongin, jotkut pidempään. Vuoden käsityötekniikat ovat kaikki olleet jo tuttuja tekniikoita, mutta uudenlainen näkyvyys ja runsas kurssitarjonta teema-vuoden aikana on kiistatta lisännyt vuoden käsityötekniikaksi nostettujen käsityötekniikoiden tunnettuisuutta.

Vuoden käsityötekniikka -valinnan yksi tarkoitus on lisätä tietoa erilaisista käsityötekniikoista ja madaltaa kynnystä tutustua itselle uusiin tekniikoihin. Taitoliitto tuottaa vuosittain valittuun tekniikkaan liittyviä maksuttomia ohjeita myös taito.fi -sivuille. Tänä vuonna nettisivulta löytyy kolme video-ohjetta, jotka tutustuttavat karstaukseen, kehräämiseen värttinällä sekä rukin osiin ja kehräämiseen rukilla.

Kehrääjä kehrää perinnerukilla lankaa.
Rukkikuiskaaja Ilta Hämäri.

Rukkikuiskaajaksi itseään kutsuva kansatieteilijä Ilta Hämäri on ollut mukana monissa taitoyhdistystenkin kehräystapahtumissa. ”Ihmiset ovat olleet niin riemuissaan oppiessaan uuden taidon. Tämä innostus kantaa varmasti eteenpäin ja toivottavasti tarttuu lähipiiriinkin”, kertoo Ilta vuoden kehruukohtaamisista.

Ilta Hämäri on pitänyt avoimia kehruusalonkeja ympäri Suomea ja niihin on saapunut joka kerta vasta-alkajia, joilla on värttinä, rukki tai karvaa ja kova vimma oppia niiden käsittelyä. ”Monet ovat ensimmäistä kertaa tekemisissä toisten kehrääjien kanssa ja näkevät miten lanka syntyy. Maailma mullistuu monilla tuossa kosketuksessa: Onko se noin helppoa? Kaikilla kehrääjillä on annettavaa toisilleen, minä olen nauttinut tehtävästäni kannustajana ja innostajana”, hymyilee Ilta.

Kehräten-kesänäyttely Mikkelin Kenkäverossa

Kehräten-kesänäyttely 19.6.–27.8.2023 tarjoaa tietoa perinteisestä käsityötekniikasta, kehräämisestä. Näyttely tarjoaa tietoa kehräämisestä erilaisista kuiduista ja erilaisin välinein. Aittanäyttely tarjoaa ainutlaatuisen tilaisuuden tutustua perinteiseen käsityötekniikkaan.
Kenkäveron kehruukeskiviikoissa opetellaan kehräämään kuidusta lankaa. Työpajan loppukevennyksenä päästään ruokkimaan ja rapsuttelemaan eläinkuidun tuottajia, lampaita, Kenkäveron puutarhassa. Luvassa on erilaisia kehräämiseen liittyviä työpajapäiviä huippuvetäjien opissa. Voit ottaa oman rukkisi mukaan! Tapahtumat ovat maksuttomia:
Kehruukeskiviikko 12.7.2023 klo 10-14
Kehruukeskiviikko 19.7.2023 klo 10-14
Kehruukeskiviikko 26.7.2023 klo 10-14
Lisäksi to-pe 6.–7.7. klo 10-16 Mikkelin Kalevalaiset Kehruueukot opastavat kehräämisen saloihin Kenkäveron Käsityömarkkinoilla.
Lisätietoa näyttelystä Kenkäveron sivuilta

Kuvat Kapina Oy.