Mitä on purkkivärjäys?

17.01.2022
Purkkivärjäyksen tarvikkeita.

Purkkivärjäys on helppo kotona pienillä varusteilla toteutettava kylmävärjäystekniikka. Purkkivärjäyksessä käytetään vesiliukoisia väriaineita, jotka kiinnittyvät lankaan kiinnitysaineen, alunan, avulla. Perinteisten kasvivärien lisäksi purkkivärjäykseen sopivat mitä mainioimmin erilaiset biojätteet. On kierrätystä parhaimmillaan ottaa värit irti jätteistä ennen kompostointia.

Purkkivärjäyksen tulos on joka kerta erilainen, sillä värjäystulokseen vaikuttaa esimerkiksi se, miten langat ja väriaineet asettelee purkkiin. Ensin väriä saavat ne langan kohdat, jotka ovat suorassa kosketuksessa väriaineen kanssa.

Ajan myötä luonnonvärin luovuttamat väriaineet leviävät veden avulla ympäri purkkia ja väriä alkaa tarttua kaikkiin lankoihin. Käyttäessäsi useita eri väriaineita, kuten puna- ja keltasipulin kuoria, väriaineet sekoittuvat vedessä, ja muodostavat uusia sävyjä. Läpinäkyvän lasipurkin läpi voit tarkkailla värjäysprosessin edistymistä koko värjäysajan.

Värin sävyyn vaikuttavat monet seikat, kuten langan koostumus, huoneen lämpötila, väriaineiden määrä ja värjäysaika. Jokainen purkkivärjäystulos on yllätys. Tekniikkaan kannattaa suhtautua uteliaisuudella ja jopa pienellä jännityksellä – mitä ihania värejä purkkisi tällä kertaa sinulle antaakaan?

Pitääkö villalanka pestä ennen purkkivärjäystä?

Värjättävä lanka pestään, kun se on vyyhditetty. Vyyhditykseen löydät ohjeet löydät purkkivärjäysohjeestamme tästä linkistä.
Lanka on kätevintä pestä samalla kuin langan kostuttaa värjäystä varten.

Langan pesutarvetta voit tutkia sekä haistelemalla että tunnustelemalla.
Kotimaisilta kehräämöiltä suoraan ostetut langat voivat olla sekä hieman likaisia että rasvaisia. Rasva tuntuu käteen tahmealta ja langat myös selkeästi haiskahtavat. Selkeästi likaiselta tuntuva lanka vaatii huolellisen pesun. Pese likainen lanka kädenlämpöisessä vedessä. Pesuaineeksi sopii joko tippa astianpesuainetta tai villapesuaine. Jatka pesemistä, kunnes huuhteluvesi on kirkasta ja villassa on raikas tuoksu.

Monet kaupan langat ovat jo ns. valmiiksi pestyjä. Langassa saattaa olla kuitenkin jäämiä erilaisista käsittelyaineista. Mitä teollisempi lanka, sitä enemmän käsittelyaineita (esim. valkaisuaineet). Jos lankasi esim. vaahtoaa pelkässä vedessä tai tuntuu kummallisen liukkaalta, se kertoo siitä, että langassa on jotain jäämiä teollisuudesta. Pese nämä langat pesuaineella. Kaikki langassa olevat epäpuhtaudet, kuten tuholaistorjunta-aineet häiritsevät värjääntymistä.

Kotimaisten puhtaalta tuoksahtavien villalankojen kanssa riittää kevyt huuhtelu kädenlämpöisellä vedellä. Kevyestä pesusta ei ole näidenkään lankojen kohdalla haittaa.

Muista huuhdella kaikki pesuaine huolellisesti langoista pois pesun jälkeen.


Teksti Anna-Karoliina Tetri. Kuva Kapina Oy.

TÄGIT: