Tiina Huhtaniemi on Vuoden käsityöpersoona 2023

Tiina Huhtaniemi Vuoden käsityöpersoona 2023

Tiina Huhtaniemi on yrittäjä, Lankakauppa Titityy Oy toimitusjohtaja Jyväskylästä ja tuore vuoden 2023 käsityöpersoona. Käsityögaalan palkinnon valinnan käsityöpersoonaksi tekivät tänä vuonna käsityölehdet Taito ja Laine.

Perusteluissa todetaan, että Tiina Huhtaniemi on on työllään ja persoonallaan edistänyt poikkeuksellisen ansiokkaasti suomalaista käsityökenttää. Innostuksella, rohkeudella ja uteliaisuudella uuteen hän on tehnyt uraauurtavaa työtä suomalaisen villan parissa. Hän tuntee villan koko prosessin kuidusta kansainvälisille markkinoille. Kauneudentajulla, intohimolla ja kyvyllä hän kiinnittää huomio myös pieniin yksityiskohtiin ja on luonut Suomeen maailmanluokan huippuun sijoittuvan lankamyymälän. Hänellä on kyky rakentaa verkostoja ja omalla persoonallaan hän on edistänyt käsityökentän yhteisöllisyyttä. Neulefestarit kokoavat vuosittain tuhansia käsityön ystäviä yhteen neulomaan ja viettämään aikaa yhdessä Jyväskylässä Toivolan vanhan pihan pihapiirissä. 

Mitä kuuluu käsityöalalle?

”Yleisesti käsityön ja lankakaupan alalla on tällä hetkellä varmasti aika tuulista. Monella on vaikeaa, osalla myynti on laskenut huomattavasti, toisilla toiminta on taas vakiintunutta ja liiketoiminta kestää paremmin pienen heilumisen. Neulomisen trendi ei silti ole loppumassa eikä edes hiipumassa, joten sen suhteen ollaan varsin luottavaisia, mutta kuluttamisen kulttuuri on muuttunut ja kustannusrakenne kaupan alalla on haasteellisempaa. Ketteryyttä ja muutoskyvykkyyttä kaivataan, jos haluaa pysyä mukana. Meillä tilanne on myynnin kannalta erittäin hyvä ja oman tuotemerkin Tukuwoolin suhteen on saatu uudet suunnitelmat toimiviksi. Kansainvälistä kiinnostusta on paljon ja se luo uskoa tekemiseen,” Tiina kertoo Titityyn ja oman yrityksen kuulumisista.

Tiina Huhtaniemi puhumassa yleisölle Neulefestareilla.
Tiina Huhtaniemi Neulefestari-yleisön edessä. Kuva Erika Lipponen.

Tiina Huhtaniemi on ollut kehittämässä myös suomalaisen villan käyttöä ja jalostusta. Millaisia unelmia sinulla on suomalaisen villan tulevaisuuteen?

Tiina Huhtaniemi Vuoden käsityöpersoona 2023

”Tukuwool on ollut ja on edelleen suomalaisen villan ja langan lippulaiva maailmalla. Kaipaan suomalaisen villan tuotannon suhteen kansallista panostusta ihan päättäjienkin taholta, sekä yhteistyötä eri yritysten kesken.  Suomessa on erittäin kankea ja juurtunut kulttuuri villan jalostuksen suhteen. Yhteistyön tekeminen on ollut aika haastavaa eikä tuotantoketjujen rakentaminen ole helppoa. Muualla Pohjoismaissa tilanne on ihan toinen, villan jalostukseen on tukimuotoja ja monia toimivia yhteistyökuvioita. Teemme osaltamme sen mitä osamme eli myymisen, brändityön ja kansainvälisen tunnettuuden kasvattamisen. Totta kai olisi hienoa luoda samanlainen villan buumi aikaiseksi maailmalla ja edes Suomessa, kuin mitä islantilaiset langat ja mallit ovat saavuttaneet Suomessa”, Tiina mietiskelee.

Haluamme olla merkittävä neulekulttuurin edelläkävijä maailmassa.

Lankakauppa Titityy toimii kansainvälisesti ja on luonut aktiivisen yhteisön yrityksen ympärille, Neulefestarit-tapahtuma on jo yhdenlainen ilmiö, jonne matkataan pidemmänkin matkan päästä tapaamaan muita neulojia.

Mikä merkitys yhteisöllä on yrityksen voimavarana ja myös elinkeinon kannalta?

”Yhteisöllisyys on meille äärimmäisen tärkeää ja koko liiketoimintamme ydin. Haluamme olla merkittävä neulekulttuurin edelläkävijä maailmassa ja Neulefestarit on olennainen osa tätä visiota. Ilman yhteisöä, neulojia, kollegoja, neulesuunnittelijoita niin kotimaassa kuin maailmalla ei olisi meitäkään”.

www.titityy.fi

Tiina Huhtaniemi palkittiin Käsityögaalassa 2023 Vuoden käsityöpersoonana.

Valinnan tekivät yhteistyössä käsityölehdet Taito ja Laine.


Teksti Tiina Huhtaniemi ja Johanna Aydemir. Pääkuva Jonna Hietala.

TÄGIT: