Värjäysmateriaaleja bioroskiksesta: sipuli ja sitruskuoret

21.12.2021
Punasipulilla värjättyjä lankoja.

Tämän jutun ohjeet opastavat sinut roskisvärien ihmeelliseen maailmaan. Kokeile aluksi värjäämistä punasipulin ja sitrushedelmien kuorilla – niillä värjäys onnistuu aina! Kotoa löytyvien materiaalien lisäksi tarvitset vain alunaa ja villalankaa.

Maailmalla on käynnissä bioväribuumi. Instagramin kuvavirrassa uiskentelevat vastaan avocadovärjäykset, väriaineksia dyykataan vegeravintoloista ja hääkimppu ikuistetaan värjäämällä hamekangas sillä. Myös tieteen puolella, luonnonväritutkimuksen yhteydessä, tutkitaan ihan vakavissaan sivuvirtojen, vaikkapa sipulinkuorten, hyödyntämistä tulevaisuuden tekstiilituotannossa. Kotivärjärin mittakaavassa tämä tarkoittaa roskisvärjäämistä eli keittiöjätteen hyödyntämistä väripadassa.

Värjäyspuuhissa tarvitset näitä materiaaleja ja tarvikkeita

  • värjättävää materiaalia. Tämän artikkelin ohjeet soveltuvat villan/ villasekoitteiden värjäämiseen.
  • värjäävää materiaalia eli esim. punasipulinkuoria
  • alunaa. Aluna on metallisuola eli purete, jonka avulla väriaineet kiinnittyvät
  • suojahanskat esim. tavalliset talouskäsineet käyvät hyvin
  • kattilan. Mieluiten teräksinen kattila, mutta värjäys onnistuu myös alumiini- ja emalikattilassa.
  • lämpömittarin, siivilän, vaa’an, sekoittelukepin/ lusikan sekä punnitsemisastioita
  • kalalankaa/ jotain muuta lankaa/ narua, joka on kestävää eikä päästä väriä.

Muistathan myös, että vastuullinen värjäri käyttää roskisvärjäykseen vain ja ainoastaan ylijäämää kuten hedelmien ja juuresten kuoria tai aineksia, jotka ovat jo syötäväksi kelpaamattomia. Ihan maailman parhaita värinkestoltaan nämä roskisvärit eivät ole, mutta omaan käyttöön niillä saa aikaiseksi varsin kivoja ja käyttökelpoja värejä.

Pidä huolta – turvallinen työskentely

Vastuullinen värjäri pitää huolen sekä ympäristöstään että myös omasta ja läheisten terveydestä:

  • käytä värjäysastioita vain värjäykseen; älä ruuanlaittoon
  • käytä suojakäsineitä kun käsittelet alunaa sisältävää puretuslientä ja/tai huuhtelet lankaa
  • värjää mahdollisuuksien mukaan hyvin ilmastoidussa tilassa tai ulkosalla.
  • kotikeittiössä värjäys on hyvä tehdä esimerkiksi liesituulettimen alla
  • väriliemen voi kaataa viemäriin. Kuorijäte laitetaan bioroskikseen.

Värjäys punasipulinkuorilla – tästähän tuli vihreää vaikka liemi oli violettia!

Tässä värjäysohjeessa purete eli värin kiinnitysaine laitetaan värjäysliemeen eli tehdään ns. samanaikaispuretus

Valmistele langat (villalankaa tai villa-sekoitelankaa).
Punnitse kuiva lanka. Vyyhditä ja pese lanka tarvittaessa. Laita paikoilleen pasma- sekä haltijalangat; käytä tähän kalalankaa tai muuta vastaavaa lankaa/narua.

Lankavyyhdin pasmalanka.
Pasmalankoja laitetaan vyyhtiin useita. Ne estävät vyyhdin sotkeutumisen värjäyksen aikana.
Haltijalanka eli nostolanka värjäyskattilassa olevassa lankavyyhdissä.
Haltijalanka on vyyhtiin solmittu pidempi lankalenkki, jota käytetään vyyhdin nosteluun. Nostamisen apuna käytetään keppiä.

Valmista väriliemi
Väriliemen valmistamiseen tarvitset 15 g punasipulinkuoria/ 100 g lankaa. Jos kuoria on vähemmän, on väri kellanvihreä ja jos enemmän, saat lopputulokseksi vihreän-ruskeaa lankaa.

Liota punasipulinkuoria vedessä 1vrk. Laita kuoret kattilaan ja lisää vettä sen verran, että ne peittyvät. Keitä kuoria noin 1 tunti. Siivilöi kasvimassa pois ja laita väriliemi takasin kattilaan.

Värjääminen samanaikaispuretusta käyttäen
Punnitse aluna ja lisää kuumaan/ lämpimään väriliemeen, liuota aluna huolellisesti liemeen. Alunan määrä 10 g/ 100 g villalankaa (kuivana punnittu).

Jäähdytä liemi kädenlämpöiseksi ja laita kostea lanka mukaan. Lisää tarvittaessa vettä niin paljon, että lanka uiskentelee liemessä vapaasti. Värjää nostamalla lämpötilaa rauhalliseen tahtiin 80°C:seen ja pidä värjäys tässä lämpötilassa tunti. Liikuttele lankaa värjäyksen aikana aina silloin tällöin.

Jos olet tyytyväinen värisävyyn, nosta lanka pois väriliemestä värjäyksen jälkeen. Voit myös jättää langan jäähtymään väriliemeen, jolloin väri vielä syvenee.

Huuhtelu
Huuhtele lanka vasta kun se on jäähtynyt. Huuhtele kädenlämpöisellä vedellä kunnes irtoväriä ei enää lähde. Kuivata lanka ja se on valmista käyttöön!

Sitrussoppa – värjätään keltaisia aurinkosävyjä sitrushedelmien kuorilla

Sitrussoppaan tarvitset sitrushedelmien kuoria 200–300 g/ 100 g kuivaa lankaa. Kuoret kannattaa kuivattaa ennen värjäystä. Sitrussoppaan voit laittaa niin mandariinin, satsuman kuin appelsiininkin kuoria. Työvaiheet ovat samat kuin punasipuliohjeessa: liota kuoria 1vrk, keitä väriliemi, siivilöi se, lisää aluna sekä langat ja värjää.

Punasipuli- ja sitrusohjeissa teimme värjäyksen käyttäen samanaikaispuretusta. Seuraavaksi on hyvä harjoitella purkkivärjäyksen yhteydessä esipuretusta. Värjäys onnistuu kummallakin tavalla, esipuretus on hiukkasen monipuolisempi vaihtoehto sekä vaatii yhden työvaiheen lisää.

Purkkivärjätystä langasta tulee kivalla tavalla kirjavaa, erityisesti silloin kun purkkiin laitetaan useammanlaisia väriaineksia. Esimerkiksi punasipulinkuoret antavat monenlaisia vihreitä sävyjä, keltasipulinkuoret keltaisia – ja lisäksi näiden sekoituksista syntyy vielä uusia sävyjä.

Seikkailijavärjäri voi alkuun päästyään kokeilla myös vaikkapa puuhelmien, sulkien tai pääsiäismunien värjäämistä. Väripataan voi punasipulin ja sitruskuorien lisäksi laittaa esimerkiksi keltasipulin tai avocadon kuoria, teetä, kahvia, punajuurta tai porkkanan naatteja.

Energiapihin värjärin ohje – purkkivärjäys

Purkki- eli aurinkovärjäys on ihanan huoletonta ja yllätyksellistä värjäämistä! Esipuretettu lankamateriaali ja kasvit asetellaan kerroksittain lasipurkkiin – ja annetaan muhia. Purkkivärjäys ei kuluta lämpöenergiaa ja vedenkäyttökin on vähäisempää kuin tavallisessa keittovärjäyksessä.

Esipureta lanka (villa tai villasekoite)
Esipuretuksen voit tehdä joko alunalla tai aluna-viinikivi –yhdistelmällä. Esipuretusohjeita löydät tämän artikkelin lopussa mainituista lähteistä tai tästä linkistä.

Värjääminen purkissa
Laita esipuretettu lanka ja kuori- ja/tai kasvimateriaali purkkiin. Lisää vettä niin paljon että purkki täyttyy piripintaan. Sulje sen jälkeen purkki tiiviisti. Värjääntyminen tapahtuu kuin itsestään: huoneenlämmössä värjääntyminen vaatii aikaa n. 2 viikkoa; kuumassa auringonpaisteessa lyhyempikin aika riittää. Kasveilla ja langoilla täytetyt purkit ovat myös kauniita katsella – ainut tämän menetelmän vaikeus lienee se, että malttaa odotella värin valmistumista.

Vinkkejä värjäykseen

Ohjeita esipuretuksen tekemiseen löydät esimerkiksi näistä lähteistä:

https://suloisiavareja.files.wordpress.com/2013/09/suloinen_opas.pdf

Käsityökekkerit – kasvivärjäyksen perusohje

Alunaa sekä muita värjäysmateriaaleja voi hankkia kotimaisista verkkokaupoista:
Tetridesign https://tetridesign.com/
RARA Natura https://www.raranatura.fi/
Riihivilla https://www.riihivilla.com/fi

Kotimaisista värjäyskirjoista löydät hyviä ja selkeitä ohjeita:
Värjää ja neulo, 2021 (Anna-Karoliina Tetri)
Padoista puikoille, 2021 (Kirsi Mantua-Kommonen, Anna Vasko)
Luonnonväriaineet (Räisänen, Niinimäki, Primetta). Luonnonväriaineet-kirja löytyy myös internetistä https://helda.helsinki.fi/handle/10138/316980

Ihania ja yllätyksellisiä värjäyshetkiä!


Teksti, kuvat ja ohje Ulla Lapiolahti.

TÄGIT: