Vuoden 2022 värjäri Ulla Lapiolahti: jaettu ilo on parasta, eikä taito vähene jakaessa
Värjäyksen taitojen jakajina ja opettajina Suomessa toimii laaja joukko alan huippuammattilaisia, joiden joukosta jyväskyläläinen Ulla Lapiolahti valikoitui Vuoden 2022 värjäriksi.
Mikä sinulle käsitöiden maailmassa on rakkainta?
”Ylipäätään käsillä tekeminen on minulle tärkeää, mutta kyllä luonnonvärit ovat se number one; ikisuosikki ja ihan kaikkein rakkain! ”, Ulla toteaa miettimättä.
”Luonnonvärien kokonaisprosessi on kiehtova ja eläväinen. Olen onnellisimmillani, kun saan liikkua luonnossa, kerätä kasveja, upottaa kädet väripataan, tehdä itse painovärejä, musteita, printtejä. Touhuta ja kokea ihan konkreettisesti.”
Ilo oman osaamisen jakamisesta
Ulla on luonteeltaan kokeilija, tutkiskelija ja kehittäjä. Opettajana hänelle on myös luontaista jakaa tietoa: opetustyön, luentojen, julkaisujen, tapahtumien ja nykyään myös sosiaalisen median kautta. Hän on opettanut luonnonvärimenetelmiä sadoille opiskelijoille vuodesta 1999 niin kansalaisopistoissa kuin ammatillisissa oppilaitoksissakin sekä tietenkin Värjäripäivillä.
Työskentely luonnonvärien kanssa on vaan yksinkertaisesti ihanaa!
Ulla Lapiolahti
”Tiedon ja taidon jakaminen on olennainen ja luonteva osa olemistani ja toimintaani. Se on minun tapani edistää kestävän kehityksen työtä sekä innostaa ja tutustuttaa ihmisiä luonnonväreihin. Jaettu ilo ja taito, on ihan parasta. Taito ei myöskään vähene eikä kulu sitä jakaessa. Taidon jakamiseen liittyy myös kohtaamisia; vuorovaikutusta ja vastavuoroisuutta – ja se on hyvin mielekästä sekä palkitsevaa”, Ulla hymyilee.
Värjäystekniikat kehittyvät
Värjäys luonnonväreillä on vuonna 2022 ollut vuoden käsityötekniikka. Ja se on saanut uusia yleisöjä kiinnostumaan värjäyksestä.
”Lisääntynyt kiinnostus on näkynyt kuluvana vuonna selkeästi mm. somekanavissa ja mediassa. Osaltaan se on varmasti vaikuttanut myös kuluttajakysyntään ja sitä myötä uusien luonnonvärialan yritysten syntymiseen”, pohtii Ulla vuoden käsityötekniikan laajempia vaikutuksia.
”Toivottavasti kiinnostus kasvaa edelleen – uskon, että tulevaisuudessa ainakin osa öljypohjaisista synteettistä väreistä voidaan korvata luonnonväreillä. Luonnonvärien, – tai vielä laajemmin ajatellen biovärien -, etuja ovat mm. niiden uusiutuvuus ja biohajoavuus.
Ja evääksi aloitteleville värjäreille Ulla antaa innostusta: ”Värjäystaipaleen alkupuolella oleville harrastajille haluaisin sanoa, että innostukaa ihmeessä – työskentely luonnonvärien kanssa on vaan yksinkertaisesti ihanaa! Kun värjäysinnostus sitten iskee, toimivat hyvänä ensiapuna kirjat, kurssit tai vaikkapa kaveri, joka jo osaa. Ajattelen niin, että perehtyminen värjäyksen perusasioihin on käsityön, luonnon ja materiaalien arvostamista. Hoppuilemalla ’’vähän sinne päin’’ ei synny laadukasta eikä ekologisesti kestävää lopputulosta.”
Vuoden 2022 värjäri
ULLA LAPIOLAHTI
tekstiilitaiteilija ja -suunnittelija, ammatillinen opettaja, freelancer, Jyväskylä
https://suloisiavareja.wordpress.com/
IG @ulla.lapiolahti ja @ naturally_naturaldyes
Palkittava on taiteilija ja tekstiilialan ammatillinen opettaja sekä luonnonvärien käytön edistämisen ja tietämyksen levittämisen pioneeri. Hän nauttii työskentelystä värien, muotojen, materiaalien sekä ihmisten parissa. Ja samanlaista hyvän olon tunnelmia hän pyrkii jakamaan eteenpäin omien töidensä kautta. Väripatojen äärellä ovat heränneet monet syvälliset keskustelut, mutta myös ystävyyssuhteet. Hänelle yhdessä tekeminen on jaettu ilo.
Palkittuja Käsityögaalassa 2022
Vuoden värjäri -palkinto jaettiin Käsityögaalassa 17.9.2022.
Vuoden värjäri palkitaan käsi- ja taideteollisuuden kultaisella taitomerkillä. Taitomerkki voidaan myöntää käsityön taitajalle ja yrittäjälle, jonka työt tunnetaan laadukkaina ja korkeatasoisina. Huomionosoitus liittyy vuoden käsityötekniikkaan, joka 2022 on värjäys luonnonväreillä. Valinnan teki Taitoliitto Värjärikilta ry esitysten pohjalta.
Teksti Johanna Aydemir / Ulla Lapiolahti.
Kuvat Ulla Lapiolahti ja Carlos Martinez. Henkilökuva Agata Anttonen / Keskisuomalainen.