Vuoden käsityötekniikka 2018 – kirjonta
Monimuotoiset kirjontatekniikat ja materiaalit tuovat perinteisen tekniikan tähän päivään
Perinteiset ja kansanomaiset kirjonnat ovat olleet eri maissa ja sosiaalisissa yhteisöissä kulttuurin kansantaidetta, jossa kuvioilla ja symboleilla on ollut tarkkoja merkityksiä. Tänään kirjontakäsityö elää vahvasti käsityötrendien kanssa ja vaikka perinteen merkitys on säilynyt ja sieltä ammennetaan inspiraatiota niin kädenjälki voi olla myös yksinkertaista ja tekniikat nopeita.
Kuvioiden ja tekniikoiden runsaudensarvi
Innostu uudelleen koulun vohvelikangaskirjonnasta, kokeile ompelukonekirjontaa tai paikkaa, vaikka vaatteen reikä pienellä kirjonnalla. Kirjonta mahdollistaa monenlaisen vapaan kuvioinnin ja sopii niin vaatteisiin, sisustukseen kuin asusteisiinkin. Vanha ajatus monogrammeilla kirjotuista lakanoista on jäänyt taakse ja nyt voi irrotella kirjonnan mahdollisuuksilla ja moderneilla kuvioilla. Toisaalta upeat, käsin tehdyt kansallispukujen kirjonnat elävät voimakkaasti tässä ajassa ja niistäkin voi saada ideoita esimerkiksi vaatteen uudistamiseen ja tuunaamiseen.
Taitoliitto valitsee vuosittain Vuoden käsityötekniikan ja vuoden 2018 tekniikaksi on valittu kirjonta. Pitkään vähän unohduksissakin ollut käsityötekniikka on kansainvälisten virtausten mukaan maailmanlaajuisesti nousussa ja sen suurta suosiota selittääkin esimerkiksi se, ettei kirjontatyö vaadi suurta tilaa tai erikoisia työvälineitä, vaan sitä voi tehdä kuka vaan. Yksinkertaisimmillaan kuvio syntyy langalla ja neulalla.