Vuoden kehrääjä 2023 Pirkko Huhtala

Pirkko Huhtala kehrää rukilla pellavaa.

Vuoden kehrääjä tunnustus liittyy vuoden käsityötekniikkaan, joka 2023 on kehräys. Kehrääjien killan esityksestä vantaalainen Pirkko Huhtala valittiin vuoden 2023 kehrääjäksi.

Pirkko Huhtala on Kehrääjien Kilta ry: n perustajajäsen. Kilta on toiminut jo yli 30 vuotta. Pirkko Huhtala on erityisesti edistänyt ja opettanut pellavan kehruuta perinnerukilla. Häneltä on myös saanut tietoa ja ohjausta vanhan rukin kunnostamiseen.

”Alkuinnostus pellavaan lähti mökkipalstasta ja päätin kokeilla pellavan kasvatusta”, Pirkko kertoo. ”Se oli varmaan joskus 1990-luvun alussa ja ilmoittauduin sitten Hyötykasviyhdistyksen pellavan muokkauskurssille”.

Pellavan kasvatus ja muokkausharrastus vei mukanaan ja kurssilta löytyi muita asiasta innostuneita, joiden kanssa perustettiin Kehrääjien Kilta.

Pirkko Huhtala kehrää rukilla Rukkiräppi tapahtumassa 1996.
Pirkko Huhtala sijoittui kehruun SM-kilpailun alkukarsinnassa 1996 kolmanneksi. Kuva Huhtalan kotialbumista.

Pirkko Huhtala on esitellyt pellavan kehruuta ja muokkausta erilaisissa tapahtumissa mm. keskiaikamarkkinoilla, käsityömessuilla ja monissa pienissä kylätapahtumissa usean vuosikymmenen ajan. Hän on jatkojalostanut itsekehräämiään lankoja ja rakentanut myös rautakautiset pystykangaspuut, joiden käyttöä hän on neuvonut edelleen. Kehrääjien killan Facebook-ryhmässä hän on jakanut tietoa pellavan kehruusta ja osallistunut muokkausta koskeviin keskusteluihin vastaten kysymyksiin.

Pirkko Huhtala esittelee kehruuta markkinatapahtumassa 1990-luvulla.
Pirkko on esitellyt kehräystä lukuisissa tapahtumissa vuosikymmenten ajan. Kuva Huhtalan kotialbumista.

”Pellavaharrastus antaa hommaa koko kesäksi. Ensin kasvatetaan, sitten muokataan kuitu ja lopuksi kehrätään ja käytetään kehrätty lanka käsityöhön”, Pirkko tuumii. Kehräämistään langoista hän on kutonut ja ommellut joitain vaatteita zero waste -periaatteella. ”Ajattelin että jos kyllästyn hameeseen niin sen saa purettua pyyheliinaksi”.

Pirkko Huhtala esittelee käsin kehrätyistä langoista kudottua mallikangasta.

Pirkko Huhtala palkittiin Käsityögaalassa 2023 Vuoden kehrääjänä Kehrääjien Killan esityksestä.

Pirkko Huhtala on Kehrääjien Kilta ry: n perustajajäsen. Kilta on toiminut jo yli 30 vuotta. Pirkko Huhtala on erityisesti edistänyt ja opettanut pellavan kehruuta perinnerukilla. Häneltä on myös saanut tietoa ja ohjausta vanhan rukin kunnostamiseen

 Hän on esitellyt pellavan kehruuta ja muokkausta monissa erilaisissa tapahtumissa mm. keskiaikamarkkinoilla, käsityömessuilla ja monissa pienissä kylätapahtumissa usean vuosikymmenen ajan. Rautakautisista pystykangaspuista ja värjäyksestä on myös saanut häneltä neuvoja. Hän myös osallistunut aktiivisesti somessa pellavan kehruuta ja muokkausta koskeviin keskusteluihin vastaten kysymyksiin.


Vuoden kehrääjä palkitaan käsi- ja taideteollisuuden hopeisella taitomerkillä.

Huomionosoitus liittyy vuoden käsityötekniikkaan, joka 2023 on kehräys. Valinnan teki Kehrääjien killan esitysten pohjalta Taitoliitto.


Teksti ja kuva Johanna Aydemir.