Enni Martiskaisen Spesismi -taidenäyttely

Aika 01.03.2024 klo 10:00 – 31.03.2024 klo 17:00
Sijainti Taitokortteli, Joensuu, Koskikatu 1, 80100 Joensuu
Järjestäjä Taito Pohjois-Karjala ry
Spesismi, kantaaottava taidenäyttely Taitokorttelin Kauppaneuvoksen kahvilassa

Enni Martiskaisen taiteilema kantaaottava Spesismi on esillä Kauppaneuvoksen kahvilan Sinisessä Kammarissa 1.3.-31.3. ma-pe 10-17 ja la 10-15. Spesismi merkitsee lajisortoa, eli ”olentojen arvon tai oikeuksia määrittelemistä sen perusteella, mihin lajiin ne kuuluvat”. Sen pohja on ihmisten luomissa ennakkoluuloissa, joista myös rasismi ja seksismi kumpuavat. Näitä ennakkoluuloja ruokkivat jo lapsena opitut vertauskuvat, sadut ja sanonnat, joista osa on tullut suomen kieleen muunkielisistä saduista. 

”Taustalla on ajatus, että ihmisyys sinänsä ei ole olion arvon mitta, vaan jokin muu ominaisuus, kuten tietoisuus tai kyky tuntea positiivisia tai negatiivisia tuntemuksia.” Enni Martiskaisen näyttely pyrkii rikkomaan opittuja ajattelutapoja ja töissään kuvaakin eläimet kykenevinä ilmaisemaan itseään monella eri tasolla. Tule siis Kauppaneuvoksen kahvilaan nauttimaan lounas tai kupponen kahvia ja anna samalla katseesi kierrellä Sinisen Kammarin seinillä ja pohdi, mitä tuntemuksia ja ajatuksia eri eläinlajit herättävät sinussa.

 

Näyttely on kaikille avoin ja esitteillä Kauppaneuvoksen kahvilan Sinisessä Kammarissa 1.3.-31.3. ma-pe 10-17 ja la 10-15. Tervetuloa!