Joe Vintage

Aika 10.06.2023 klo 10:00 – 16:00
Sijainti Taitokortteli, Koskikatu 1, 80100 Joensuu
Järjestäjä Taito Pohjois-Karjala ry
Pin Up Siskot ja vintageautoja.

Joe Vintage -tapahtuma on huikea kunnianosoitus paitsi kädentaidoille ja käsityökulttuurille, myös kestävälle kuluttamiselle ja kierrättämiselle. 

KÄDENTAIDOT JA KESTÄVÄ KULUTTAMINEN OSANA VINTAGEKULTTUURIA

Tapahtumassa tuodaan esille vanhojen käsityötekniikoiden tarpeellisuutta nykyajassa, samoin sitä, miten vanhat käsityöammatit muuntuvat nykyaikaan. Suutareita, verhoilijoita ja kutojia tarvitaan edelleen. Esimerkiksi museoautojen entisöinti vaatii niin taitavan verhoilijan kuin maalarinkin. Mukana tapahtumassa tätä kaikkea edustamassa ovat mm. maineikkaat joensuulaiset käsityöalan yritykset Liituraita ja Sulokas sekä joensuulaislähtöinen, nykyisin Helsingissä kivijalkamyymälää pitävä Rubylea.

Tapahtumassa järjestettävien Taitokeskuksen työpajojen kautta vanhat käsityötekniikat ja niiden hyödyntäminen modernisti tulevat havainnollisesti esille. Aineettomasta kulttuuriperinnöstä tulee aidosti elävää ja merkityksellistä niin lapsille kuin aikuisille, kertoo Taito Pohjois-Karjala ry:n markkinointi- ja kulttuurituottaja Sarah Laukkanen.

Vintageharrastus puolestaan on kestävää kuluttamista ja kierrättämistä, jos mikä. Vanhat esineet ja mm. vaatteet sekä asusteet korjataan, jotta niitä voi edelleen käyttää. Taito Pohjois-Karjala ry on Joe Vintage -tapahtumansa kanssa kiinni trendien aallonharjassa, sillä mm. vanhat sisustusesineet sekä huonekalut ovat nyt erityisen suosittuja. Vanhan uudistaminen kytkeytyy suoraan ajan henkeen ja arvoihin, se on ekologista ja vastuullista kuluttamista. 
–    Taito Pohjois-Karjala ry pyrkii osaltaan olemaan mukana kestävän kuluttamisen nostamisessa yleiseen tietoisuuteen. Koronapandemia nosti itse, omin käsin tekemisen hurjaan suosioon, eikä tuo suosio osoita notkahtamisen merkkejä. Villasukat, villapaidat ja räsymatot ovat vain pieni esimerkki siitä, mitä nyt halutaan taas itse opetella tekemään. Somen myötä näistä on tullut ilmiöitä aina vain nuorempien parissa, Laukkanen kertoo. 

Vuosikymmenten takaiset vaatteet, asusteet, huonekalut ja astiat ovat nyt jos koskaan trenditietoisten valinta. Jos nämä esineet ovat kestäneet viisikymmentä, kenties jopa sata vuotta, niin miksipä ne eivät kestäisi oikein huollettuina ja korjattuina myös lähivuosikymmenet?

PIN UP SISKO -KILPAILU KÄYDÄÄN TAITOKORTTELIN LAVALLA 

Mukana tapahtuman järjestelyissä on mm. Pin Up Siskot ry. Osana tapahtumapäivää Taitokorttelin lavalla käydään Pin Up Sisko 2023 -vintagemallikilpailu. 

UPEAT AUTOT IHASTUTTAVAT KAIKEN IKÄISIÄ TAPAHTUMAVIERAITA

Autokerho Hot Rodders Polvijärvi ry puolestaan järjestää upeiden autojen näyttelyn Pohjoisen Rantapuiston alueella sekä harrasteautoparkin, mikäli Joensuun kaupunki myöntää siihen luvan. Nähtävänä on entisöityjä ja palkittuja menopelejä sekä museoautoja.

Lisätietoja: Sarah Laukkanen, markkinointi- ja kulttuurituottaja, Taito Pohjois-Karjala ry