Kaustisen kansanmusiikkifestivaalit: Taitojärjestön ohjelma

Aika 08.07.2024 klo 17:00 – 14.07.2024 klo 12:00
Sijainti Kaustinen Folk Music Festival, Jyväskyläntie, 69600 Kaustinen
Järjestäjä Taitoliitto
Jussipaita, kansallispukuinen tyttö ja lautanauhoja, kuvakollaasi.

Elävän perinnön piste:
Tervahauta, leipäjuusto, pirtanauhat ja sauna

Elävän perinnön ohjelmassa ovat tänä vuonna esillä erityisesti tervan valmistukseen liittyvät perinteet, ja Elävän perinnön pisteelle rakentuu oikea tervahauta. Tervahaudalla on myös tanssittu – purppurin pyörteisiin päästään Jarkko Björknäsin johdolla.

Taitoliiton toteuttamissa Käsityön äärellä -tuokioissa perehdytään pirtanauhojen ja kansallispukujen saloihin. Etelä-Pohjanmaan maakuntateeman mukaisena ruokaperinteenä Elävän perinnön pisteellä on leipäjuusto, Keski- ja Etelä-Pohjanmaan Martat kertovat leipäjuuston valmistuksesta; reseptejä ja pieniä maistiaisia luvassa. Lisäksi saunaperinteet ovat mukana Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla, ja saunakylä aukeaa jälleen Mosalan rannassa festivaalivieraille.

Käsityötaidot ovat viime vuoden tapaan tärkeä elävän perinnön muoto festivaalin ohjelmassa.

Käsityön äärellä -tuokiot päivittäin: pirtanauha 
ti–pe 9.–12.7.2024 klo 12–13.30

Elävän perinnön pisteellä voi kokeilla pirtanauhan kutomista, tutustua erilaisiin nauhoihin ja erilaisiin nauhapirtoihin.

Muuta kädentaito-ohjelmaa Elävän perinnön pisteellä:

ke 10.7. klo 13.30–16 Kulttuuriperintö, Unesco ja alueellinen vetovoima -seminaari

to 11.7. klo 12–14 Kaislanpunonta workshop, kaislanpunoja Soile Soderling

to 11.7. klo 14–15 Perinnerinkien pannukahvit

to 11.7. klo 15–16.30 Käsityön äärellä -keskustelu Kansallispuvut ja nauhat 
Yhteisen keskustelun aikana puhutaan kansallispuvuista, nauhoista ja jaetaan niihin liittyviä kokemuksia, muistoja ja tarinoita. Kuulemme myös pukututkimuksesta ja pukukentän toiminnasta. Mukana keskustelussa Kansallispukuraadin puheenjohtaja Ritva Hänninen.

Juureva jussipaita -näyttely

Jussipaita on Taito Etelä-Pohjanmaan valitsema käsityöperinnön kummikohde, valinnalla Taito Etelä-Pohjanmaa haluaa vahvistaa paikallisen käsityöperinnön näkyvyyttä ja alueellista kulttuuria. Yhdistys myy tuota nykyäänkin suosittua, Suomessa valmistettua villaista, perinteisesti pohjalaiseksi koettua jussipaitaa.

FT Marketta Luutonen on tutkinut väitöskirjassaan mm. jussipaitaa, mutta muuten jussipaitakulttuuriin liittyvää materiaalia ja muistitietoa on tallennettu esimerkiksi moniin museokokoelmiin yllättävän vähän. Taito Etelä-Pohjanmaassa heräsi kiinnostus selvittää jussipaidan tutkittua historiaa ja tallennettua tietoa. Yhteistyökumppaniksi tiedonkeruuseen ja tutkimiseen valikoitui luontevasti Seinäjoen museot, ja nämä kaksi tahoa ovatkin viimeisen vuoden ajan tehneet yhteistyötä selvittäen ja etsien jussipaitaan liittyviä tarinoita ja materiaalia. Samalla pyrkimyksenä on ollut tallentaa alueen elävää kulttuuriperintöä.

Juureva jussipaita -näyttelyssä esitellään jussipaidan sataa ensimmäistä vuotta tekstin, kuvien ja eri valmistajien tekemien paitojen avulla. Näyttelyssä tuodaan valokuvien avulla esille myös elävää jussipaitaperinnettä.

Seinäjoen museo tallentaa mielellään kokoelmiinsa sekä konkreettisia esineitä, valokuvia että jussipaitoihin liittyvää muistitietoa näyttelyn aikana ja vastaisuudessakin.

Juureva jussipaita -näyttely on esillä Kaustinen Folk Music Festivaaleilla 8.–14.7.2024 musiikkilukion tiloissa.

Festarien käsityökauppa: Taito Craft Shop

Taito Keski-Pohjanmaa
avoinna ma klo 15–21, ti–la 11–21. 
Kaustisen yläkoululla, festivaalialueen sisäpuolella. 

Työnäytökset ja pajat klo 16–18:

  • Ti 9.7. Lapsille ja lapsenmielisille työpaja: Hula-hulaa hiuksiin ja ranteisiin
  • Ke 10.7. Työnäytös: Korin punonta
  • To 11.7. Työnäytös: Helmiavainperä 
  • Pe 12.7. Työnäytös: Ryijyn ompelu 
  • Pe 13.7. Työnäytös: Vyön virkkaaminen