Kehruuta ja keskustelua Designmuseon Designillassa

Aika 26.09.2023 klo 11:00 – 21:00
Sijainti Designmuseo, Korkeavuorenkatu 23, 00130 Helsinki
Järjestäjä Taitoliitto
Kehräys työvälineitä: villaa, karstat, värttinä.

Tapahtumassa pääset näkemään, miten lanka syntyy värttinällä tai rukilla, voit kokeilla värttinällä kehräämistä tai valmistaa oman värttinän työpajassa. Kehräyksen harrastajat ovat tervetulleita Designmuseoon kehräämään omalla värttinällä ja materiaaleilla yhdessä kokeilijoiden kanssa. Yhteistyössä Taitoliitto ja Taito Etelä-Suomi ry.

 

Designillan ohjelma 26.9.2023

11–20 Maksuton sisäänpääsy 
11, 13:30 ja 16 Värttinätyöpajat Studiossa, Ilmoittautuminen 
12–18 Kehräyssalonki: Rukkikuiskaaja Ilta Hämäri  
12–19 Värttinällä kehräämisen työpaja
17–18 Yleisöopastus suomeksi 
18–19 Käsityön äärellä -keskustelu 
19–20 Yleisöopastus englanniksi 

Värttinätyöpajat 

Klo 11:00, 13:30 ja 16:00 Studiossa, 0. krs
Ennakkoilmoittautuminen / Osallistumismaksu 10e

Värttinätyöpajassa valmistat oman työvälineen langan valmistusta eli kehräämistä varten. Värttinällä kehrääminen on perinteinen käsityötekniikka ja -taito: sillä on työskennelty jo vuosituhansien ajan. Työpajassa valmistetaan puuaihiosta vuolemalla puinen värttinä. Pajan jälkeen voit halutessasi kokeilla langan kehräämistä ja oman työvälineen käyttöä näyttelysalin Kehräyssalongissa. Kehräämällä valmistuvat ihastuttavan värikkäät tai luonnonväriset uniikit langat. Paja on suunnattu kaikille aikuisille, joita värttinän valmistus ja vuoleminen kiinnostavat. Et tarvitse ennakko-osaamista vuolemisesta, mutta sorminäppäryys on eduksi. 

Työpajan kesto on 2 tuntia. Max. 10 osallistujaa/työpaja. Kielet suomi ja englanti. Työpajamaksu 10 € maksetaan museon kassalle saapumisen yhteydessä. Ennakkoilmoittautuminen, ilmoittaudu värttinätyöpajaan tästä. 

Kehräyssalonki: Rukkikuiskaaja Ilta Hämäri ja värttinäkehräystä  

Klo 12-18 Kustaa Saksi: Rajamailla -näyttelytilassa / Ei ennakkoilmoittautumista 

Rukkikuiskaajan salongissa seurustellaan kehräämisen ääressä, opitaan uutta ja pohditaan rukkien sielunmaisemaa. Kaikentasoiset kehrääjät ja kehräämisestä kiinnostuneet pääsevät keskustelemaan sekä tutustumaan toisiinsa ja tähän monipuoliseen käsityöhön. Rukkikuiskaajana tunnettu Ilta Hämäri on kansatieteilijä ja perinnekäsitöiden opettaja ja tämän vuoden epävirallinen kehruun lähettiläs. Häneltä voi kysyä lähes mitä tahansa kehräämiseen ja käsitöihin liittyvää: vastaus on aina perinpohjainen.  

Värttinällä kehräämisen työpaja

klo 12–19 Kustaa Saksi: Rajamailla -näyttelytilassa / Ei ennakkoilmoittautumista

 

Työpajassa pääset näkemään, kokeilemaan ja kysymään värttinällä kehräämisestä yhdessä Taito Etelä-Suomi -yhdistyksen kanssa! Voit itse kokeilla langan kehräämistä lempiväreissäsi, ja ohjaajamme neuvovat kehräyksen tekniikassa sekä kertovat erilaisista soveltuvista materiaaleista. Kehrääminen sopii aloittelijoille. Kehräyksen harrastajat ovat tervetulleita kehräämään omalla värttinällä ja materiaaleilla yhdessä kokeilijoiden kanssa. 

Värttinätyöpajoissa voit valmistaa ensin oman värttinäsi, ja tulla pajan jälkeen opettelemaan sillä kehräämistä yhdessä muiden kehrääjien kanssa. 

Käsityön äärellä -keskustelu 

Kustaa Saksi: Rajamailla näyttelyssä klo 18–19 / Ei ennakkoilmoittautumista 

Käsityön äärellä -tapaamiset ovat keskusteluja käsityön äärellä. Käsitöiden tekeminen on hidasta ja rauhoittavaa, ja tekemisen lomassa ehtii hyvin miettiä syntyjä syviä sekä jakaa ajatuksia. Keskustelutapaamisen teemana on läsnäolo ja pysähtyminen käsityön äärellä: kehrääminen on hyvä esimerkki läsnäoloa vaativasta käsityöstä. Voit ottaa mukaan oman käsityösi. Tilaisuus on avoin kaikille käsityöstä kiinnostuneille. Keskustelua johdattelee taiteilija Leena Illukka. Illukka (s.1962, Porvoo) työskentelee monitaiteisesti välineenään kirjonta, vanha ja hidas käsityömenetelmä. Illukka on rakentanut monipuolisen osaamisen Porvoon  käsi- ja taideteollisuusopinnoista, Taideteollisen korkeakoulun taidetekstiiliopinnoista, Haaga Helian opettajan pedagogisista opinnoista sekä Lahden muotoilu- ja taideinstituutin (kuvataiteilija AMK) ja Saimaan Ammattikorkeakoulun kuvataidetaideopinnoista (kuvataiteilija ylempi AMK). Näyttelyjä on ollut yksityis- ja ryhmänäyttelyissä kotimaassa ja ulkomailla ja teoksia on kotimaisissa ja kansainvälisissä kokoelmissa.