Mikkelin Kalevalaisten juhlavuoden näyttely

Aika 15.06.2024 klo 10:00 – 31.08.2024 klo 18:00
Sijainti Kenkävero, Pursialankatu 6, 50100 Mikkeli
Järjestäjä Taito Itä-Suomi ry
muinaispuvut ja etela-savolaiset-kansallispuvut

Kansallis- ja muinaispukuja Kenkäveron aittanäyttelyssä 15.6.-31.8.2024

Tänä kesänä Kenkäveron aitan yläkerrassa on esillä Mikkelin Kalevalaisten juhlavuoden näyttely, jonka tähtinä loistavat Mikkelin ja Tuukkalan muinaispuvut sekä eteläsavolaiset kansallispuvut!

Mikkelin Kalevalaisten 70-vuotisjuhlavuosi

Mikkeli Kalevalaiset ry on vuonna 1954 perustettu yhdistys, jonka sääntökirjaan kirjattiin jo perustamistilaisuudessa, että “Yhdistyksen tarkoituksena on suomalaiskansallisen hengen vahvistaminen sekä Kalevalassa ja koko kansanperinteessä kuvastuvien sivistysarvojen tehostaminen ja soveltaminen suomalaiseen nykykulttuuriin”. Tätä tarkoitusta yhdistyksessä on 70-vuotisen historian aikana toteutettu monin tavoin. Viime vuosina yhdistys on järjestänyt esimerkiksi kansallispukuhiihtoja ja -tuuletuksia, kansallispukuklinikoita ja muinaispukuaiheisia tilaisuuksia. Mikkelin Kalevalaisten mielenkiintoiseen historiaan pääsee tutustumaan myös juhlanäyttelyssä.

Mikkelin Kalevalaisten 70-vuotisjuhlavuosi huipentuu elokuussa 2024 järjestettävään juhlaan, mutta toimintaa yhdistyksellä on monipuolisesti kuukausittain. Kalevalaisten naisten liitto, jonka jäsen Mikkelin Kalevalaisetkin on, on juurevien ja perinteitä rakastavien naisten kulttuurijärjestö, jonka monipuolista toimintaa vuosittain vaihtuvain teemoin yhdistää kalevalaisuuden etsiminen nykyajasta. Vuoden 2024 teema on “Sana sanasta tulevi”. Tämän teeman mukaisesti on tänä vuonna jo kokoonnuttu esimerkiksi lukupiiriin ja keskusteltu käsitöiden äärellä. Aittanäyttelyssä pääset mm. näkemään, millaisia runoja kansallispuvusta sanataidepajassa syntyikään!

Mikkelin Kalevalaiset ovat aktiivisesti mukana myös Kenkäveron tapahtumissa, joissa pääset keskustelemaan yhdistyksen toiminnasta ja vaikka liittymään mukaan toimintaan! Lisätietoa yhdistyksen toiminnasta löytyy osoitteesta www.mikkelinkalevalaiset.fi sekä Mikkelin Kalevalaisten somesivuilta.

 

Kansallis- ja muinaispukuja Etelä-Savosta

Mikkelin Kalevalaisten tavoitteena on nykyään mm. Tuukkalan alueen ja sen muinaispuvuston sekä Etelä-Savon alueen kansallispukujen esiin nostaminen.

Kansallispuvut ovat pukuhistorian asiantuntijoiden nykykäyttöön kokoamia uusintoja kansan perinteisistä ja yksilöllisistä juhla-asuista. Asuja käytettiin 1700- ja 1800-luvulla, ja kansallispuvut perustuvat alueensa ja aikakautensa tyypillisiin kansan pukeutumistapoihin. Etelä-Savon alueella on 13 naisten ja kaksi miesten kansallispukua. Nämä kansallispuvut esitellään aittanäyttelyssä videolla. 

Kansallispukujen lisäksi juhlavuoden näyttelyssä voi tutustua myös mikkeliläisiin muinaispukuihin, jotka juontavat juurensa Mikkelin Tuukkalassa vuonna 1886 löydettyihin ristiretkiajan hautoihin. Puvuista Tuukkalan puku syntyi vuonna 1937, kun Kalevalaisten Naisten Liiton perustaja Elsa Heporauta tilasi hautalöytöjen perusteella itselleen juhlapuvun. Alun perin Tuukkalan puvun korusto koottiin usean haudan löydöistä, mutta vuonna 1964 puvun korut tarkistettiin vastaamaan haudan 26 korulöytöjä.

Tämä sama korukokonaisuus kruunaa nykyään myös Mikkelin seudun muinaispukua. Mikkelin käsi- ja taideteollisuusyhdistys ry (nykyään Taito Itä-Suomi ry), päätti 80-vuotisjuhlansa kunniaksi vuonna 1988 tarkistuttaa Tuukkalan puvun mallin. Uusissa tutkimuksissa mm. puvun värit ja malli muuttuivat niin paljon, että puvulle päätettiin antaa kokonaan uusi nimi.  Kesän näyttelyssä esitellään sekä Tuukkalan muinaispuku että Mikkelin seudun muinaispuku. Tervetuloa tutkailemaan, mitä yhteistä ja mitä eroavuuksia puvuista löytyykään!

Kenkäverosta saat myös lisätietoja, vinkkejä ja materiaaleja mm. Mikkelin seudun muinaispuvun valmistukseen, mikäli monipuolisesta käsityöstä koostuva upea puku alkaa kiinnostaa!