OLEMASSAOLO Aino Kajaniemen kuvakudoksia

Aika 06.06.2023 klo 09:00 – 27.07.2023 klo 17:00
Sijainti Taitokeskus Kokkola, Mannerheiminaukio 3, 67100 Kokkola
Järjestäjä Taito Keski-Pohjanmaa ry
Viuhka

Vuoden 2010 tekstiilitaitelija Aino Kajaniemen kuvakudokset kesän näyttelyvieraana Taitokeskus Kokkolan Käytävä-Galleriassa. Kuvakudokset ovat kangaspuissa kudottuja kuvia, jotka kertovat tarinoita ihmisistä ja elämästä. Teokset ovat kuvia konkreettisista pienistä asioista, hetkistä ja tunnelmista ihmisen elämässä niin, että ne muodostavat taiteilijan mielestä vertauskuvan jostakin laajemmasta.

Olen onnellinen, että olen löytänyt kudonnan; mikään muu tekniikka ei sisällä samanlaista historiaa, joka on tunnistettavissa kaikkialla maailmassa. Valmistuin Taideteollisesta korkeakoulusta tekstiilitaiteilijaksi ja olen toiminut suunnittelijana ja taiteilijana 40 vuotta. Olen pitänyt 50 yksityisnäyttelyä Suomessa ja ulkomailla ja osallistunut kymmeniin yhteisnäyttelyyn 34 maassa, kertoo Aino Kajaniemi.

Aino Kajanimei on suunnitellut ja toteuttanut lukuisia julkisia teoksia kaupunkien eri laitoksiin kuten terveyskeskuksiin, kouluihin, vanhusten palvelutaloihin, liikuntapaikkoihin ja virastoihin. Teoksia on myös yksityisyritysten kokous-, aula- ja ruokailutiloissa. 2011 suomen Valtio sijoitti kaksi hänen kuvakudostaan Puolustusministeriön tiloihin Helsinkiin. Lisäksi hän on suunnitellut seitsemään kirkkoon liturgiset tekstiilit. 

Ornamo ry nimitti  Aino Kajaniemen vuoden 2010 tekstiilitaiteilijaksi, hän sain kotikaupunkini Jyväskylän kulttuuripalkinnon 2010, valtion 5 vuotisen työskentelyapuraha vuosina 2011 ja 2016 sekä valtion ylimääräisen taiteilijaeläkkeen vuonna 2021.