Perinteen lumo – Leena Jääskeläisen karjalaisten perinneasujen näyttely

Aika 03.04.2024 klo 10:00 – 31.05.2024 klo 17:00
Sijainti Taitokortteli, Joensuu, Koskikatu 1, 80100 Joensuu
Järjestäjä Taito Pohjois-Karjala ry
Leena Jääskeläisen Perinteen Lumo karjalaisten perinneasujen näyttely 3.4.-31.5.2024 Taitokorttelin Käytävägalleriassa.

Tervetuloa ihastelemaan karjalaisia perinneasuja Leena Jääskeläisen 70-vuotisjuhlanäyttelyssä!

Vuosikymmeniä karjalaisia kansanpukuja tutkinut taiteentutkija Leena Jääskeläinen lumoaa perinteisten menetelmien mukaan ommelluilla sarafaaneilla, fereseillä ja muilla kansanpuvuilla juhlanäyttelyssään Taitokorttelin käytävägalleriassa. Näyttelyä täydentävät Leenan ympäri Karjalaa tutkimusmatkoilla tekemät työpiirrokset sekä asusteet. Näyttely on esillä 3.4.-31.5.2024.

Jääskeläisen kiinnostus perinteiseen karjalaiseen pukeutumiseen alkoi jo 17-vuotiaana hänen aloittaessaan työt Kizhi-saaren museossa. Pietarin taideakatemiasta valmistumisensa jälkeen, hän toimi Kizhi-museossa tutkijana aiheenaan Karjalan eri kansojen talonpoikaisväestön perinteinen vaatetus keskiajalta 1800-luvun loppuun. Tutkimusretkillään ympäri Karjalaa Jääskeläinen keräsi pukuihin liittyvää materiaalia, tarinoita ja esineistöä. Hän teki kymmeniä haastatteluja karjalaisesta vanhanajan elämästä ja kulttuurista, ja tutkimustyö jatkuu edelleen esimerkiksi haastatteluissa, arkistoissa ja kirjallisuudessa.

Perinteisen karjalaisen puvun voit valmistaa myös itse! Leena Jääskeläisen Helmipihlaja -kammarissa Taitokorttelin Mustosen talossa tarjolla on idyllisen ja lämpimän tunnelman ja juttuseuran lisäksi lyhytkursseja esimerkiksi pukujen ja asusteiden tekemiseen, ja tietoa pukujen historiasta.

Karjalaiseen pukuperinteeseen kuului, että vaatteet tehtiin rakkaudella ja ne kulkivat lahjoituksina sukupolvelta toiselle. Karjalaiset kansanpuvut tuovatkin esille historiallisen arvonsa ja kauneutensa lisäksi myös upeaa viestiä vaatteiden kestävästä ja arvostavasta käyttämisestä! Jokainen omin käsin ommeltu, perinteeseen pohjautuva puku on ainutlaatuinen. Koska perinteisten materiaalien saaminen on hyvin hankalaa, tekijästä itsestään ja omasta mausta riippuu se, millainen kangas koetaan pukuun parhaiten sopivaksi.

Näyttelyn avajaispäivänä 3.4. klo 13-16 tarjolla on myös tunnelmallinen karamellikahvihetki Helmipihlaja -kammarissa.

Tervetuloa tutustumaan vastustamattoman hurmaavaan pukuperinteeseen!