Sinut minä muistan – muistoja eteläsavolaisista -käsityönäyttely

Aika 03.05.2024 klo 10:00 – 30.05.2024 klo 18:00
Sijainti Kenkävero, Pursialankatu 6, 50100 Mikkeli
Järjestäjä Taito Itä-Suomi ry
kosketavai-tarinoita-kirjoituksien-jakasityon-avulla

Etelä-Savon Kulttuurirahaston ”Sinut minä muistan – muistoja eteläsavolaisista” -hankkeessa on tallennettu muistoja eteläsavolaisista ihmisistä kirjoitusten ja käsitöiden avulla. Syksyn 2023 aikana hankkeessa syntyneistä teoksista koottu näyttely pidetään Kenkäveron Aitassa 3.-30.5.2024.

Näyttelyssä on esillä keramiikkaa, kuvataidetta, huovutuksia ja puukaiverruksia, joiden inspiraation lähteenä on ollut muistot tekijälle itselleen merkityksellisestä eteläsavolaisesta ihmisestä. Muistot ovat kuunneltavissa tekijän itsensä kertomana teoksen läheisyydestä löytyvän QR-koodin avulla ja luettavissa näyttelyssä olevassa kansiossa. 

Hankkeen työpajat järjestettiin Kangasniemellä ja Savonlinnassa. Jokaisen työpajan alussa kirjoittamisen ohjaaja, kirjoittaja Johanna Berlin herätteli ensin osallistujien muistoja ja johdatteli niiden kirjoittamiseen. Syntyneen tekstin pohjalta osallistujat suunnittelivat ja toteuttivat teoksen keramiikka-, huovutus-, puukaiverrus- tai kuvataidepajassa.

Tarinat äänitettiin jokaisen osallistujan itsensä kertomana. Äänitallenteissa voit kuulla kertojan tunteet, murteen, äänensävyn ja olla lähellä sitä muistojen maisemaa, josta käsintehty teos sai alkunsa.

Muistot herättivät tunteita, yhdessä jaettiin ilot ja surut. Käsityöprosessi oli samalla muistelumenetelmä, jossa pohdittiin hyviä kohtaamisia ja mieleen jääneitä ihmisiä. Tässä toteutui myös ylisukupolviset kohtaamiset, nuorin osallistuja oli 7 vuotta ja vanhimmat yli 80-vuotiaita. Kädentaidoilla on kulttuuriperintöön kiinnittyvä aineeton ja aineellinen tehtävänsä: käsityötaidot siirtyvät parhaimmillaan sukupolvelta toiselle.

”Kirjoittamisen ja käsityön äärelle kokoontuminen yhdisti tutut ja tuntemattomat, loi ystävyyttä ja yhteenkuuluvuutta. Oli palkitsevaa nähdä osallistujien ilo ja innostus”, summaa kokemuksiaan hankkeen koordinaattori, huopataiteilija Mari Jalava.

Lue tästä lisää Etelä-savon rahaston -hankkeesta: Sinut minä muistan -eteläsavolaisia muistoja.

Tervetuloa Sinut minä muistan – muistoja eteläsavolaisista -käsityönäyttelyyn Kenkäveron Aittaan 3.-30.5.2024. Vapaa pääsy!