Taitoliitto jakoi jo neljännen kerran nuorille taitajille suunnatun kädentaitojen palkinnon. Palkintosumma on 1000 euroa ja sen lahjoittaa Käsi- ja taideteollisuuden edistämissäätiö. Junior Taito-palkinto on huomionosoitus, jolla halutaan kannustaa käsityöinnostusta ja palkittavaksi nostetaan omalla osaamisellaan esimerkillinen nuori taitaja.
Junior Taito-palkinnon saajaksi 2023 valittiin orimattilalainen 15-vuotias Petu Partanen.
Petu Partanen on Orimattilan yhteiskoulussa opiskeleva yhdeksäsluokkalainen, joka on valinnut kaikki mahdolliset koulun tarjoamat käsityön valinnaiskurssit. Petun käsityöinnostus on saanut alkunsa jo aivan lapsena. Hän on viettänyt kesät mummolassa Savossa ja siellä löytänyt vanhasta navetasta työkaluja, jotka ovat kiehtoneet häntä aina. Näiden vanhojen työkalujen kunnostuksen parissa hän onkin viettänyt paljon aikaa ja pikkuhiljaa hän on rakentanut oman verstaan, jonka työkalut hän on itse huoltanut ja kunnostanut sekä rakentanut myös työpöydät itse omien mittojen mukaan.
”Perinnekäsityöt ovat minulle omaa sielunmaisemaani”, Petu sanoo. Petu onkin perehtynyt niin vanhojen työkalujen kunnostuksessa puuntyöstöön kuin koulun käsityötunneilla myös perinteisiin ompelutekniikoihin.
Koulun käsityötunneilla on valmistunut aitoja vanhoja kaavoja hyödyntäen ”herrojen metsästyspuku”, perinteisiä työtapoja ja käsin ompelua hyödyntäen uusi villakangasmantteli ja tällä hetkellä työn alla on 1930-luvun henkeä ilmentävä frakki omilla mitoilla. Myös oman rippipukunsa Petu ompeli viime kesänä.
Muutama vuosi sitten Petu aloitti haitarin soiton opinnot ja hänelle hankittiin vanha soitin, joka tarvitsi kunnostusta. Hän pääsi Lahteen ammattimaisen soitinkorjaajan oppiin ja on käynyt pajalla nyt useamman kerran viikossa koulun jälkeen opiskelemassa haitarin korjausta. ”Haitarin korjaus on todella pitkäjänteistä ja hidasta työtä ja se kehittää kärsivällisyyttä todella paljon”, Petu sanoo. ”Käsityöt, niin kuin tämä haitarin korjauskin, on minulle kuitenkin tosi rentouttavaa ja hyvää vastapainoa koululle, ei voi miettiä koulustressiä, kun keskityn täysin käsillä tekemiseen”.
Olen varmasti epäonnistunut enemmän kuin moni muu on edes yrittänyt.
Vaikka koulun käsityöt ovat olleet pohja varsinkin tekstiilikäsitöissä, Petu opettelee paljon myös netin kautta ja ottaa asioista itse selvää. ”Kun asia kiinnostaa, ei tunnu yhtään työläältä tutkia jotain teknistä käsityöratkaisua netistä, vaikka useankin tunnin ajan”, hän pohtii. Petu sanookin, että varsinkin haitarin korjauksessa hän on käynyt ”kantapääopistoa”, monen erehdyksen ja kokeilun kautta on oppinut oikeat ratkaisut. ”Olen varmasti epäonnistunut enemmän kuin moni muu on edes yrittänyt”, hän naurahtaa.
Haaveena oppia käsityön ”kaava”
”Kun käsitöitä tekee alusta asti ja selvittää vanhojen käsitöiden rakenteita ja työtapoja, pikkuhiljaa oppii ikään kuin käsityön kaavan. Sen kaavan avulla voi sitten tehdä myöhemminkin oikeastaan mitä vaan itse ja tämä minua kiehtoo. Unelmani on, että voin tehdä oikeastaan tyhjästä mitä vaan ilman rajoitteita ja yhtä laadukasta kuin ennen on osattu tehdä”, Petu mietiskelee.
Petua ehdotti palkittavaksi hänen käsityönopettajansa Eija Seunala. ”Petun asenne käsin tekemiseen on erinomainen, ja hän osaa arvostaa omaa tekemistään ja taitojaan”, hän kertoi palkintoesityksessään. ”Omalle uralleni on harvoin sattunut näin monipuolista, taitavaa ja tavoitteellista nuorta. Tämän lisäksi positiivisella asenteella Petu innostaa myös kanssaopiskelijoitaan”.
Petulla on palkintorahalle jo valmiiksi mietitty käyttökohde, joka liittyy tietenkin perinteisiin käsityötekniikoihin, mutta joka ei olekaan ihan joka kodin käsityöväline. ”Haluaisin ostaa alasimen ja aioin perehtyä takomiseen”, hän suunnittelee tulevaa.
Kolmelle nuorelle kunniamaininta
Junior Taito-palkinnon saajaksi esitettiin 27 nuorta käsityön taitajaa. Taso oli korkea, nuoret harrastavat käsityötä hyvin laajasti ja esityksissä nousi esiin käsityön merkitys nuorille. Monessa esityksessä todettiin, että käsityöharrastus tarjoaa tärkeää vastapainoa koulutyölle ja käsillä tekeminen toimii rentouttavana omana aikana.
Kolmelle nuorelle palkintoraati halusi myöntää kunniamaininnan sekä palkita heidät Taito-lehden vuosikerralla.
Margarita Livshits, 16, Salo
Margarita on luova ja monipuolinen käsityön taitaja, joka on löytänyt käsityöstä ja luovuudesta positiivisen vastapainon koulutyölle. Neule- ja virkkaustöissään Margarita on osoittanut pitkäjänteisyyttä ja huolellisuutta. Hän on myös tuonut käsityöt muiden saataville aloitettuaan käsitöiden myymisen 4H-yrittäjänä.
Nuorten käsityötapaamisissa taitokeskuksessa Margarita on toiminut aktiivisesti ja innostanut myös muita käsitöiden pariin.
Eino Matikkala, 17, Oulu
Eino on osoittanut suurta kiinnostusta ja perehtyneisyyttä erilaisiin perinteisiin käsityötekniikoihin ja korjannut vanhoja rakennuksia ja työvälineitä. Tällä työllä hän on osoittanut arvostusta vanhaa käsityötaitoa kohtaan.
Hän on oma-aloitteinen ja tutkii ja selvittää ratkaisut itse.
Kuvassa Einon kunnostama aitta.
Vuokko Rantala, 17, Vantaa
Vuokko on osoittanut poikkeuksellista käsityötaitoa fursuit-eläinhahmojen tekijänä. Hahmot ovat taidokkaasti tehtyjä ja niitä kohtaan on syntynyt kiinnostusta myös kansainvälisesti. Hahmojen valmistus vaatii monipuolista ompeluosaamista ja avaruudellista hahmotuskykyä.
Lisätietoja
Junior Taito-palkinnosta, Taitoliitto, Minna Hyytiäinen 040 505 0944
tai Johanna Aydemir 040 7525 160.