Suomalaiset räsymatot matkasivat japanilaisen kahvilan sisustukseksi

Räsymattoja penkeillä kahvilan sisustuksessa.

Suomalainen muotoilija Harri Koskinen on suunnitellut Kiotoon kapselihotelli Majan 2020 ja tänä kesänä hotellin aulakahvilaa uudistettiin Koskisen suunnittelemana. Yhdeksi sisustuksen osaksi Koskinen halusi nostaa suomalaiset räsymatot: ”Kahvilan nimeksi tuli Tupa ja pitäähän jokaisessa tuvassa olla räsymatot”, hän toteaa suunnittelun taustasta.

”Julkiseen tilaan räsymaton sijoittaminen lattialle, ei ole kovin yksinkertaista”, Harri Koskinen toteaa. ”Päädyimme siis suunnittelussa räsymattojen sijoittamiseen kahvilan puupenkeille ja tyynyiksi”.

Sini-valkoisilla räsymatoilla Koskinen halusi tuoda tilaan sielukkuutta ja tarinankerrontaa perinteisen skandinaavisuuden rinnalle. Mattojen toteuttajakumppaniksi löytyi Taitojärjestön kautta Taito Pirkanmaa.

”Tämän kesäinen räsymattoprojekti on kuin tuulahdus menneestä, osoitus käsityötaidon arvostamisesta”, Verkarannan taitokeskuksen vastaava neuvoja Anna Puolakka miettii.

Räsymatto tuo tilaan sielukkuutta ja tarinankerrontaa.

”Tilaus tuli meille kesäkuun alussa. Tiesimme, että 25 mattopalan kutominen ja viimeistely on iso urakka, mutta koska meillä on hyvä kesätyöntekijätilanne, uskalsimme ottaa nopean haasteen vastaan. Lähetimme näytepalan Japaniin, jotta he pystyivät todentamaan materiaalin soveltavuuden hankkeeseen. Vaikka japanilaisen käsityöperinne ja -taito on ensiluokkaista, on suomalainen elävän perinnön kansallisessa luettelossakin listattu räsymattokulttuuri heille vieras asia”, Puolakka kertoo.

Kierrätysmateriaalin käyttäminen räsymatoissa olikin japanilaiselle tilaajalle hieman kysymyksiä herättävää ja suunnittelija Harri Koskinen kertoo, että asia vaati melko paljon selittämistä ja vakuuttelua, että tuote on puhdas ja kestää käyttöä. ”Vasta maton kutomista esittelevän Youtube-videon näyttäminen vakuutti asiakkaan lopputuloksesta”, hän kertoo.

Räsymattojen kutojat, neljä naista mattoja sylissään.
Taito Pirkanmaan kutojajoukko valmiiden mattokääröjen kanssa. Oikealla projektia vetänyt Anna Puolakka.

Kolme kutojaa, Titta Eräniitty, Johanna Lintilä ja Päivi Peltola, huhkivat matot kolmen metrin päivätahdilla kolmenkymmen asteen helteessä. Oman haasteensa työhön teki se, että kudottu tekstiili kutistuu heti, kun se irrotetaan kangaspuista. Toisen kerran tuote kutistuu, kun se pestään ensimmäisen kerran. Määrämittaisen käyttötekstiilin koko ei saa vaihdella, joten tuotteissa on huomioitu kaikki nämä kutistumiset, jotta matoista tulisi tilatun koon mukaisia eivätkä ne enää muuttuisi käytössä. Penkkien päälle tuleviin mattoihin ommeltiin tarranauhat, jotta ne pysyvät paikoillaan ja osasta tuli vetoketjulla avattavia tyynyjä.

Sini-valkoraidallisia räsymattoja ja tyynyjä.
Kutoja kutoo kangaspuissa sinivalkoista räsymattoa.

Lopputulokseen ovat kaikki projektin osapuolet tyytyväisiä. ”Yhteistyö Taito Pirkanmaan kanssa kaikkine ideointi- ja ehdotusvaiheineen oli kertakaikkisen sujuvaa”, sanoo Koskinen. Myös tuotteen laatu täytti niin suunnittelijan kuin tilaaja-asiakkaankin toiveet täydellisesti.

”Käsityön arvostusta ei voi missään kanavissa nostaa liikaa, kaikki somenäkyvyydet tekevät sille hyvää”, sanoo itsekin suunnittelussaan vahvasti käsityötaitoa ja suomalaisuuden juuria esillä pitävä Koskinen.


Harri Koskinen, Friends of Industry Ltd http://www.harrikoskinen.com/

Hotelli Maja, Cafe Tupa sijaitsee Kiotossa, Japanissa https://maja-hotel.com/
Cafe Tupa japanilaisella ruokasivustolla https://retty.me/area/PRE26/ARE657/SUB10904/100001714070/

Taito Pirkanmaa, vastaava neuvoja Anna Puolakka anna.puolakka@taitopirkanmaa.fi.

TÄGIT: