Suzanne Innes-Stubb valtakunnallisen Taitoliiton suojelijaksi

Julkaistu

Suzanne Innes-Stubb henkilökuva.

Tasavallan presidentin puoliso Suzanne Innes-Stubb on lupautunut käsityöjärjestö Taitoliiton suojelijaksi. Suojelijana hän jatkaa vuonna 1937 alkanutta perinnettä, jossa ensin tasavallan presidentti ja myöhemmin presidentin puoliso toimii käsi- ja taideteollisuusalan keskusorganisaation suojelijana.

Taitoliitto ja sen alueelliset taitoyhdistykset muodostavat valtakunnallisen Taitojärjestön, joka on Suomen laajin käsityötaideteollisuusalan työnantaja. Taitojärjestö on aktiivinen käsityöpalveluiden tuottaja ja kehittäjä, joka edistää käsityötä taitona, kulttuurina ja elinkeinona. Taitojärjestön tehtävänä on varmistaa, että käsityötaidot säilyvät ja että käsityön harrastamisen palveluja – kursseja, neuvontaa, ohjausta ja opetusta – on saatavilla eri puolilla Suomea. Koko maassa toimivaan Taitojärjestöön kuuluu 15 taitoyhdistystä ja niiden yli kahdeksankymmentä toimipaikkaa. Järjestö on merkittävä työllistäjä. Sen palveluksessa on noin 200 vakituista käsityön ammattilaista ja lisäksi suuri määrä osa-aikaisia. Järjestön toiminnan piirissä on yhteensä yli 600 työntekijää.

– Käsityötaidot ovat suomalaista kulttuuripääomaa ja Suomessa käsityö on ainutlaatuisella tavalla osa monen ihmisen arkea ja hyvinvointia tuottavaa harrastustoimintaa. Tätä käsityötaidon jatkuvuutta on tärkeää vaalia, sanoo Suzanne Innes-Stubb.

Taitoliitto akkreditoitiin 2020 Unescon aineettoman kulttuuriperinnön suojelua koskevan yleissopimuksen asiantuntijaorganisaatioksi. Käsityön aineeton ja elävä kulttuuriperintö on osa suomalaista identiteettiä. Elävään käsityöperintöön kuuluu myös jatkuvuus: tekemisen, taidon ja kiinnostuksen siirtyminen uusille tekijöille.


Kuva: Jussi Ratilainen.