Villaruukki-tapahtuma järjestetään tunnelmallisella Leineperin ruukilla Ulvilassa lauantaina 7.6. klo 11–17. Tapahtuma kokoaa yhteen villan ystäviä ympäri Suomea. Ohjelmassa on villavaatteiden tanssillinen muotishow, villatuotteiden ostoksia villamarkkinoilla, työpajoja ja taidenäyttely. Luvassa on villatietoutta, verkostoitumista ja yhdessä tekemistä.
Ohjelma:
klo 10–16 Neuleretriitti: Lankajengi (ennakkoilmoittautuminen)
klo 12 ja 14 Pue villa 25 -villavaatteiden muotishow
klo 15 Puikkorock – Johnny and The Moodmakers
Koko päivän:
Villamarkkinat
Kuituinfo – Fiberinfo: Fibershed
Finland ja Yrkeshögskolan Novia
Taitojärjestön pop-up
Villasukka pop-up: Naantalin aurinkoiset sukkamatamit ry
Filtti pop-up: Suomen huopayhdistys Filtti ry
Leineperi Woolart biennale Rytmi
Aaltoliike – Filtin huopanäyttely

Taitojärjestön pop up -piste Villaruukissa
Pisteellämme myynnissä Taito Etelä-Pohjanmaan suosituimpia tekemispaketteja sekä vuoden käsityötekniikkaan, korjaamiseen ja kunnostamiseen, liittyviä tarvikkeita. Taito Österbotten myy Merenkurkku-villapaidan ohjevihkoja ja materiaalipaketteja sekä pitää työnäytöksen vuoden käsityötekniikkaan liittyen klo 13–15. Pisteellä esitellään tekniikoita, jotka soveltuvat laajasti erilaisten villavaatteiden paikkaamiseen. Nähtävillä on valmiiksi korjattuja vaatteita inspiraatioksi. Pisteellä voit myös tutustua Taitoliiton ja Taitojärjestön toimintaan.
Tule hakemaan ideoita ja inspiraatiota, osta tarvikepaketteja ja korjaamisen apuvälineitä ja jää juttelemaan käsitöistä, paikkaamisesta ja käsillä tekemisen ilosta!
Käsityöperinteen neuleet -muotishowssa

Luotolainen tikkuri
Taito Pohjois-Pohjanmaa
Luotolainen tikkuri, tikkuröijy on Hailuodon -saaren perinneneule, jonka suosio kestää aikaa ja käyttäjiä. Hailuotolaisen tikkuröijyn neulominen on valittu Elävän perinnön kansalliseen luetteloon. Käsitöiden elävä perintö viittaa taitoon ja tietoon tehdä käsitöitä erilaisilla elinympäristömme materiaaleilla. Pesemättömästä suomalaisen lampaan villalangasta neulottavaa tikkuröijyä on tehty 1800-luvun alusta alkaen.

Korsnäsin paita
Korsnäsin paita on kotoisin ruotsinkieliseltä Pohjanmaalta pienestä kunnasta Vaasasta etelään. Korsnäsin paidan tekee erityiseksi sen värikkyys ja koristeellisuus, kahden lankatekniikan: virkkauksen ja neuleen yhdistäminen samaan vaatteeseen sekä mielenkiintoinen valmistusprosessi.
Paidan neulottu miehusta on perinteisesti tehty ryhmässä niin, että kolme neulojaa istuu polvet vastakkain ja kukin neuloo omaa kerrostaan. Tämä on mahdollista, kun käytetään lyhyitä sukkapuikkoja ja pysytään samassa tahdissa. Näin paita valmistui viikossa ja mestarin apulaiset oppivat taidon.
Korsnäsin kotiseutuyhdistys ylläpitää Korsnäsin paitatietoutta mm. kotiseutumuseon näyttelyiden avulla. Korsnäsin paita on hyväksytty elävän kulttuuriperinnön kansalliseen luetteloon.

Jussipaita Taito
Etelä-Pohjanmaa
Harmaa-punaisen salmiakkiruuduilla kuvioidun jussipaidan syntyhistoriasta on olemassa ainakin kaksi versiota. Toisen mukaan lapualainen neiti Petäjä neuloi ensimmäisen jussipaidan Pohjalaisia-näytelmän Harrin Jussin roolia varten 1914. Toisen käsityksen mukaan jussipaidat suunniteltiin Helsingin yliopiston Etelä-Pohjalaisen osakunnan pesäpallojoukkueelle vähän myöhemmin.
Jussipaita on Taito Etelä-Pohjanmaan oman alueensa käsityöperinnön kummikohteeksi valitsema tuote. Valitsemalla jussipaidan käsityöperinnön kummikohteeksi Taito Etelä-Pohjanmaa haluaa vahvistaa paikallisen käsityöperinnön näkyvyyttä ja alueellista kulttuuria.

Silakkamarkkinat-neuleet ja Norppa-neule
Taito Etelä-Suomi
Käsityöperinne uudistuu: eteläinen Suomi on perinteiden sulatusuuni, johon on muutettu ympäri Suomea, tuotu omia perinteitä mukana ja luotu myös uusia perinteitä. Taito Etelä-Suomen jo eläköitynyt pitkäaikainen työntekijä, Marjo Vainio, on suunnitellut toimialueemme paikallisista perinteistä ja luonnosta inspiroituneet neuleperheet. Silakkamarkkinat-neuleperhe on uutta kalastajamarkkinaperinteestä kumpuavaa käsityöperinnettä. Kivenheiton päässä Taito Shop Helsinki -myymälästämme vietetään joka syksy Stadin Silakkamarkkinoita, missä kalastaja-alukset ja vanhat purjelaivat tarjoilevat meren antimia ja hyvää tunnelmaa kaupunkilaisille. Norppa-neuleperhe taas on saanut inspiraationsa toimialueemme itäiseltä laidalta Taito Shop Lappeenrannan lähialueelta: Saimaan rannoilta.

Gullkrona-neuleet
Taito Åboland
Gullkrona-kaarrokeneule on syntynyt ’villapuserobuumin’ alkaessa joitain vuosia sitten käsityöharrastajien keskuudessa. Neuleen on suunnitellut Beatrice Bäcklund, ohje puseroon löytyy
lapsille ja aikuisille. Alkuperäinen värimaailma kumpuaa saariston kallioista ja auringon säteistä. Itse neule on unisex ja sen ulkonäköön vaikuttaa värivalinnat – kyseessä on siis hyvin nykyaikainen villapusero
Gullkrona-vanttuut on huovutetut käsineet naisten koossa. Suunnittelijana myös näissä Beatrice Bäcklund. Käsineet syntyivät ikään kuin sivutuotteena villapuserolle. Valinta näissä on huovuttaa kudotut käsineet pesukoneessa ja näin saada niistä hyvin lämpimät ja hieman tuulta pitävät eli sopivat saariston olosuhteisiin.

Merenkurkku-villapaita / Kvarken-tröjan
Österbottens hantverk
Merenkurkku-villapaita kuvastaa karun rannikkomme luontoa ja muistuttaa meitä muinaisista ajoista ja historiallisista kalastajapuseroista. Merenkurkku-villapaita on saanut alkunsa yhteistyöstä Taito Österbottenin ja Merenkurkun Maailmaperintö ry:n välillä; halusta luoda ajaton, luonnonläheinen ja kestävä villapaita, jonka juuret ovat meidän upeassa ja uniikissa Merenkurkun saaristossa. Kuvioinnin on suunnitellut Lee Esselström, yhteistyössä Taito Österbottenin kanssa ja paikallisten neulojien kuvioideoiden pohjalta. Merenkurkun logo symboloi paikallista juurtumista, kestävyyttä ja yhteisöllisyyttä. Siksi olemme tietoisesti valinneet 100 % suomalaisen langan, joka valmistetaan Suomessa suomalaisten lampaiden villasta. Jos neulot paidan kotimaisesta villasta, on sinulla oikeus kiinnittää Merenkurkun nahkainen logo paitaasi.
Sivun kuvat. Villaruukki / Lilja Pääkkönen ja Laura Karlin (Korsnäsin paita).