Taitoliitto täyttää 110 vuotta

    Ensimmäiset kotiteollisuusyhdistykset perustettiin 1906 ja edelleen toiminnassa olevista taitoyhdistyksistä vanhimmat on perustettu 1907. Vuonna 1907 aloitti ilmestymisensä myös Taito-lehti nimellä Kotiteollisuus. Vuonna 1913 kokoontui Kotiteollisuus-valtuuskunta, ja nykyinen Taitoliitto jatkaa sen aloittamaa työtä käsityön edistämiseksi. Taitojärjestön matka tähän päivään on siis jo yli 110-vuotias ja liiton perustamisen 110-vuotisjuhlavuotta vietetäänkin 2023.

    Tänä päivänä Taitojärjestöön kuuluu viisitoista aktiivista taitoyhdistystä, jotka jatkavat edelleen alkuperäistä työtä koko käsityöalan keulakuvina. Historian kuluessa moni asia on muuttunut, mutta alusta asti järjestö on toi-minut käsityökulttuurin, käsityötaidon ja käsityöelinkeinon edistäjänä. Taitoyhdistykset ovat tehneet merkittävää työtä käsityötaitojen säilyttämisessä ja kehittämisessä. Työtä on tehty erityisesti käsityön opetusta ja neuvontapalveluja tarjoavien taitokeskusten kautta. Aiemmin taitokeskukset tunnettiin nimellä neuvonta-asema tai käsityökeskus.

    Käsityökoululaisia ja Taito Shop interiöörikuva,

    Yrittäjyyden tukemisessa taitoyhdistysten myymälät ovat merkittävä käsityöyrittäjien tuotteiden jälleenmyyntikanava. Taito Shop -myymäläketju syntyi 2000-luvun alussa ja nykyään Taito Shop -myymälöitä on 24 eri puolilla Suomea. Perinteisestä kotiteollisuudesta on Taitojärjestön historian aikana muodostunut käsi- ja taideteollisuutta, joka ammentaa sisältönsä niin perinteisestä käsityöstä kuin modernista muotoilustakin.

    TÄGIT: