Suurin osa kasvien väripigmenteistä on vesiliukoisia, joten tarvitaan apuaine, joka kiinnittää värin kuituun. Tätä apuaineen käyttöä, eli langan valmistelua värjäykseen kutsutaan puretukseksi ja aineena on yleensä aluna tai aluna ja viinikivi yhdessä. Ilman puretusainetta lanka näyttää väripadassa saavan kyllä väriä, mutta väri irtoaa jo huuhtelussa, koska se ei ole kiinnittynyt kuituun. Puretusaine kiinnittää väriaineen kuituun kemiallisella sidoksella. Helpoin värjättävä tekstiilimateriaali on villa.

Puretustekniikoita on kaksi, esipuretus, jonka ohje on tässä alla sekä samanaikaispuretus, jolloin puretusaine lisätään väriliemeen. Puretus säilyy langassa eli voit värjätä esipuretetut langat joko heti tai antaa niiden kuivua ja värjätä myöhemmin. Esipuretuksen voi siis tehdä kerralla isompaan määrään lankoja, joita värjää sitten pienemmissä erissä.

Alunaa ja viinikiveä voit tiedustella taitokeskuksista, apteekista tai tilata esimerkiksi verkkokaupasta www.tetridesign.com.

Tarvikkeet:

 • kattila
 • villalankaa
 • alunaa 10 g / 100 g kuivaa puretettavaa lankaa
 • viinikiveä 5 g / 100 g kuivaa puretettavaa lankaa
 • lämpömittari
 • tarkka vaaka
 • keppi vyyhdin nosteluun.

Työvaiheet:

 1. Sido 100 g villalankavyyhti löyhästi useammasta kohtaa kalalangalla.
 2. Sido vyyhtiin nostolenkiksi kangassuikale.
 3. Sekoita kattilassa 5 litraa kädenlämpöistä vettä, 10 g alunaa, 5 g viinikiveä. Jos värjäät isomman määrän, lisää aineita suhteessa langan määrään.
 4. Laita kasteltu lanka alunaveteen ja nosta lämpö hitaasti 80 asteeseen. Pidä tässä lämmössä 1 tunti välillä liikutellen, älä keitä! Anna langan jäähtyä liemessä tai jatka suoraan värjäykseen. Jos värjäät myöhemmin, kuivata langat ilmavassa paikassa.

Puretetun langan nosto kattilasta.