Kehrääminen on yksi vanhimmista käsitöistä ja siihen on kehittynyt eri puolilla maailmaa omat työvälineet ja työtavat. Onkin hauskaa kokeilla erilaisia värttinöitä ja niiden käyttötapoja, etsien oma lempitekniikka. Aloittelijalle sopii hyvin ns. Andien tekniikka, jolla edelleen kehrätään lampaan- ja alpakanvillaa Etelä-Amerikassa. Andien värttinä on alapainoinen, jolloin kehrä sijaitsee varren alaosassa ja kehrääminen tapahtuu riiputtaen värttinää ilmassa.

Värttinän ja kehruutavan valinta riippuu pitkälti siitä mitä ja mihin tarkoitukseen kehrätään. Ohutta lankaa kehrätään kevyellä värttinällä, jossa kehrä on varren yläosassa ja paksua lankaa kehrätään painavammalla värttinällä. Puuvillaa on kehrätty Amerikassa hyvin kevyellä värttinällä, jossa kehrä on keskellä. Karjalassa pellavavärttinä muistuttaa piirakkapulikkaa ja muinaisessa Egyptissä pellava kehrättiin yläpainoisella värttinällä paljasta reittä vasten. Englannissa värttinää pidettiin koko ajan kädessä ja saamelaiset käyttivät lepäävää värttinää, joka ei koskaan noussut irti penkistä.

Alla olevalla videolla pääset tutustumaan villan kehräämiseen alapainoisella värttinällä.

Teksti Rukkikuiskaaja Ilta Hämäri.
Lisätietoa kehräämiseen löydät Rukkikuiskaaja-blogista.

Kuvat Kapina Oy.