Värttinällä kehrääminen

Erilaisia värttinöitä ja villahahtuvaa.
19 Arviota
2 Kommenttia

Värttinän ja kehruutavan valinta riippuu pitkälti siitä mitä ja mihin tarkoitukseen kehrätään. Ohutta lankaa kehrätään kevyellä värttinällä, jossa kehrä on varren yläosassa ja paksua lankaa kehrätään painavammalla värttinällä.

Puuvillaa on kehrätty Amerikassa hyvin kevyellä värttinällä, jossa kehrä on keskellä. Karjalassa pellavavärttinä muistuttaa piirakkapulikkaa ja muinaisessa Egyptissä pellava kehrättiin yläpainoisella värttinällä paljasta reittä vasten. Englannissa värttinää pidettiin koko ajan kädessä ja saamelaiset käyttivät lepäävää värttinää, joka ei koskaan noussut irti penkistä.

Tarvitset

Värttinällä kehräämiseen tarvitset vain kehrättävää kuitua ja värttinän. Omat kädet toimivat moottorina ja ohjaimina. Aloittelijan kannattaa kokeilla kehruuta ensimmäiseksi villalla.

  • Värttinä. Kokeile erilaisia, alapainoisia ja yläpainoisia, koukullisia ja koukuttomia. Kokeilemalla löydät itsellesi sopivimman värttinän.
  • Puhdistettua, karstattua, pitkäkuituista villaa tai
  • Villahahtuvaa tai
  • Kampatopsia tai
  • Karstalevyä.
Äitilangan kiertäminen värttinän varren ympäri.
Lepereen kiinnitys äitilangan lenkkiin.
Värttinän laittaminen pyörimään kädellä.

Kehrääminen on yksi vanhimmista käsitöistä ja siihen on kehittynyt eri puolilla maailmaa omat työvälineet ja työtavat. Onkin hauskaa kokeilla erilaisia värttinöitä ja niiden käyttötapoja, etsien oma lempitekniikka. Aloittelijalle sopii hyvin ns. Andien tekniikka, jolla edelleen kehrätään lampaan- ja alpakanvillaa Etelä-Amerikassa. Andien värttinä on alapainoinen, jolloin kehrä sijaitsee varren alaosassa ja kehrääminen tapahtuu riiputtaen värttinää ilmassa.

Alla olevalla videolla pääset tutustumaan villan kehräämiseen alapainoisella värttinällä.


Lisätietoa kehräämiseen löydät Rukkikuiskaaja-blogista.
Kuvat Kapina Oy.
Ohjeen kopiointi ja kaupallinen käyttö ei ole sallittu.

Mitä pidit ohjeesta?

Kerro mielipiteesi ohjeesta valitsemalla 1-5 tähteä.

KOMMENTTEJA JA KESKUSTELUA

Kerro mitä mieltä olit ohjeesta tai esitä kysymys. Lähettämäsi viesti tulee näkyviin tällä sivulla.
Vierailija
Selkeänkehräämisohje.
Vierailija
Selkeä kehräämisohje.