Käsityöohje

Maakuntalapanen: Etelä-Pohjanmaa

28.09.2019 | Käsityöohjeet ja -jutut, Maakuntalapaset, Neuleet

ETELÄ-POHJANMAAN LAPANEN

Malli: Perinteinen

Malli: Perinteinen

Työohje: Taito Pirkanmaa Oy

Koko: Reilu naisen lapanen

Tarvikket: 

Taito Pirkanmaa Oy paksua Pirkka-lankaa tex 285 x 2 (100 % WO, vyyhti 100 g, 170 m)

  • valkoista (101) 100 g
  • punaista (204) 50 g
  • vihreää (260) 50 g

Lisäksi tarvitset: Sukkapuikot nro 2½ – 3

Neuletiheys: 10 x 10 cm = 28 s ja 27 krs. Kokeile tiheyttä ja vaihda puikot tarvittaessa käsialan mukaan. Jos haluat isommat lapaset, vaihda isommat puikot.

Aloitus:

Luo vuorotellen punaisella ja valkoisella langalla yhteensä 58 s.

Tee aloitussilmukka kaksinkertaisella langalla, joista toinen on punainen ja toinen valkoinen. Ota vuorotellen punainen ja valkoinen silmukka kuvan osoittamalla tavalla (joka toinen edessä näkyvä silmukka on punainen ja joka toinen valkoinen). Silmukoiden luomisessa voi käyttää apuna myös virkkuukoukkua.

Neulominen:
Neulo silmukoiden luomisen jälkeen 1 krs valkoisella ja jaa silmukat neljälle puikolle. Neulo vielä 4 krs valkoisella langalla ja aloita kirjoneule ruutupiirroksen mukaan.

Peukalon paikka: kun olet neulonut kirjoneuletta 34 kerrosta, ota peukaloa varten 9 silmukkaa apulangalle, luo uudet 9 s ja jatka kirjoneuletta vielä 29 kerrosta. Aloita kärkikavennukset valkoisella langalla. Kavenna joka kerroksella; 1. ja 3. puikon alussa toinen ja kolmas silmukka ylivetäen yhteen ja 2. ja 4. puikon lopussa kolmanneksi ja toiseksi viimeinen silmukka oikein yhteen. Kun puikoilla on jäljellä yht. 6 s, vedä lanka silmukoiden läpi ja kiristä. Neulo toinen lapanen peilikuvaksi.

 

Peukalo:

Poimi puikolle 9 s apulangalta ja toiset 9 s luotujen silmukoiden reunasta sekä 1 s kummastakin peukalon reunasta (=20 s). Jaa silmukat kolmelle puikolle (7s/7s/6s) ja neulo valkoisella 17 kerrosta. Tee kärkikavennukset joka kerroksella, neuloen joka puikon alussa 2 s oikein yhteen, kunnes puikoilla on enää 5 s ja vedä lanka niiden läpi ja kiristä.

Viimeistely: Päättele langanpäät ja höyrytä lapaset kevyesti.

Hoito: Pese neule käsin viileässä, 30-asteisessa, tasalämpöisessä vedessä miedolla pesuaineella kevyesti puristellen. Lämpötilan vaihtelut ja kova hankaus aiheuttavat villan vanumisen. Muotoile kosteana oikeaan muotoon. Kuivaa tasaisella alustalla ilmavassa paikassa. Höyrytä kevyesti.

Ohjeen kaupallinen hyödyntäminen ei ole sallittu.
Tulostettava pdf ja kuviomalli alla.