Käsityöohje

Maakuntalapanen: Mikkeli

20.09.2019 | Käsityöohjeet ja -jutut, Maakuntalapaset, Neuleet

MIKKELIN LAPASET

Malli: Perinteinen

Toteutus: Taito Pirkanmaa Oy

Koko: Naisen/miehen lapanen

Tarvikkeet: 

Taito Pirkanmaa Oy:n paksua Pirkka-lankaa  285 tex x 2 (100 % WO, vyyhti 100 g = 170 m)

  • tummaa pohjaväriä 100 g
  • kuvioväriä  50 g
  • raitaväriä varteen, voidaan käyttää myös kuvioväriä kuten mallissa  5 g

 

Lisäksi tarvitset: Sukkapuikot no 2½ tai 3

Tiheys: 10 x 10 cm kuvioneuletta = 28 s ja 27 krs puikoilla no 2½ on naisen koko ja 24 s ja 24 krs puikoilla no 3 on miehen koko. 

Kokeile tiheyttä ja vaihda puikot tarvittaessa käsialan mukaan. Jos haluat isommat lapaset, vaihda paksummat puikot.

Neulominen: Luo pinkillä 48 s ja neulo 2o 2n joustinneuletta 11 krs. Neulo seuraavaksi 1 krs valkoisella, 1 krs fuksialla, 1 krs valkoisella ja 1 krs fuksialla. Jatka joustinneuletta pinkillä 10 krs. Lisää viimeisellä krs:lla 10 s tasaisin välein = 58 s. Aloita kirjoneule ruutupiirroksen mukaan, samoin peukalokiila. Huom! peukalokiilan viimeiset krs:t neulotaan ilman lisäyksiä. Kun kiila on valmis, ota peukalon silmukat (13 s) apulangalle, luo 5 uutta s ja jatka kirjoneuletta mallipiirroksen mukaan. Kavenna peukalokiilan jälkeen luodut ylimääräiset s:t  pois (2 x 1, 2 x 1, 1 x 1  seuraavilla 3 krs:lla), puikoilla on yht. 58 s. Tee kärkikavennus 1 s:n päässä reunasta. Kavenna 1. ja 3. puikon alussa 2 s ylivetäen sekä 2. ja 4. puikon lopussa yhteenneuloen, kunnes joka puikoilla on jäljellä 6 s.  Vedä lanka silmukoiden läpi ja kiristä. Neulo toinen lapanen peilikuvaksi. 

Peukalo: Poimi puikoille 13 s langalta ja 9 s aukon reunasta = 22 s, neulo peukalo ruutupiirroksen mukaan. Tee kavennukset samoin kuin kämmenosassa, mutta kunkin puikon reunimmaisilla silmukoilla.

Viimeistely: Päättele langanpäät ja höyrytä lapaset kevyesti. 

Hoito: Pese neule käsin viileässä 30°, tasalämpöisessä vedessä miedolla pesuaineella kevyesti puristellen. Lämpötilan vaihtelut ja kova hankaus aiheuttavat villan vanumisen. Muotoile kosteana oikeaan muotoon. Kuivaa tasaisella alustalla ilmavassa paikassa. Höyrytä kevyesti.

 

Tulostettava pdf ja kuviopiirros alla pdf-muodossa.

Ohjeen kaupallinen hyödyntäminen ei ole sallittu.

thumbnail of mikkelin lapanen ohje

thumbnail of Mikkeli piirros