Mikkelin lapanen

Mikkelin maakuntalapanen.
3 Arviota
1 Kommentti

Maakuntalapasten mallit on tuotu tähän päivään vanhojen perinnemallien pohjalta. Osa malleista pohjautuu alueellisiin vanhoihin lapasmalleihin, osa on ideoitu muiden paikallisten perinnetekstiilien kuvioiden pohjalta. Mikkelin lapasen tähtikuvioihin voit hyvin soveltaa erilaisia värityksiä ja lapanen saa aivan uuden ilmeen.

Tarvikkeet

Taito Pirkanmaa Oy:n paksua Pirkka-lankaa  285 tex x 2 (100 % WO, vyyhti 100 g = 170 m)

  • tummaa pohjaväriä 100 g
  • kuvioväriä  50 g
  • raitaväriä varteen, voidaan käyttää myös kuvioväriä kuten mallissa  5 g
  • Sukkapuikot no 2½ tai 3.

Malli: Perinteinen

Tiheys: 10 x 10 cm kuvioneuletta = 28 s ja 27 krs puikoilla no 2½ on naisen koko ja 24 s ja 24 krs puikoilla no 3 on miehen koko.  Kokeile tiheyttä ja vaihda puikot tarvittaessa käsialan mukaan. Jos haluat isommat lapaset, vaihda paksummat puikot.

Lyhenteet

s = silmukka
krs = kerros
o = oikea silmukka
n = nurja silmukka

Neuleohje

Luo pinkillä 48 s ja neulo 2o 2n joustinneuletta 11 krs. Neulo seuraavaksi 1 krs valkoisella, 1 krs fuksialla, 1 krs valkoisella ja 1 krs fuksialla. Jatka joustinneuletta pinkillä 10 krs. Lisää viimeisellä krs:lla 10 s tasaisin välein = 58 s. Aloita kirjoneule ruutupiirroksen mukaan, samoin peukalokiila. Huom! peukalokiilan viimeiset krs:t neulotaan ilman lisäyksiä. Kun kiila on valmis, ota peukalon silmukat (13 s) apulangalle, luo 5 uutta s ja jatka kirjoneuletta mallipiirroksen mukaan. Kavenna peukalokiilan jälkeen luodut ylimääräiset s:t  pois (2 x 1, 2 x 1, 1 x 1  seuraavilla 3 krs:lla), puikoilla on yht. 58 s. Tee kärkikavennus 1 s:n päässä reunasta. Kavenna 1. ja 3. puikon alussa 2 s ylivetäen sekä 2. ja 4. puikon lopussa yhteenneuloen, kunnes joka puikoilla on jäljellä 6 s.  Vedä lanka silmukoiden läpi ja kiristä. Neulo toinen lapanen peilikuvaksi. 

Peukalo

Poimi puikoille 13 s langalta ja 9 s aukon reunasta = 22 s, neulo peukalo ruutupiirroksen mukaan. Tee kavennukset samoin kuin kämmenosassa, mutta kunkin puikon reunimmaisilla silmukoilla.

Viimeistely

Päättele langanpäät ja höyrytä lapaset kevyesti. 

Hoito-ohje

Pese neule käsin viileässä 30°, tasalämpöisessä vedessä miedolla pesuaineella kevyesti puristellen. Lämpötilan vaihtelut ja kova hankaus aiheuttavat villan vanumisen. Muotoile kosteana oikeaan muotoon. Kuivaa tasaisella alustalla ilmavassa paikassa. Höyrytä kevyesti.

Kirjoneulekaavio

Mikkelin maakuntalapanen kirjoneulekaavio.

Kuva Johanna Aydemir. Ohjeen kopiointi kaupallinen hyödyntäminen ei ole sallittu.

TÄGIT:

Mitä pidit ohjeesta?

Kerro mielipiteesi ohjeesta valitsemalla 1-5 tähteä.

KOMMENTTEJA JA KESKUSTELUA

Kerro mitä mieltä olit ohjeesta tai esitä kysymys. Lähettämäsi viesti tulee näkyviin tällä sivulla.
Vierailija
Nyt tiedän miten mummini aikoinaan lapaset neuloi.