Käsityöohje

Maton päiden viimeistely

21.08.2019 | Käsityöohjeet ja -jutut, Kudonta

Maton päiden huolittelu suunnitellaan mahdollisimman tarkkaan ennen kutomista. Näin tiedetään millaiset hapsut tai päärmeenvarat tarvitaan. Valinta eri mahdollisuuksien välillä tehdään maton ominaisuuksien, paksuuden, jäykkyyden, tiheyden ja halutun ulkonäön  perusteella. Maton käyttö on myös viimeistelyyn vaikuttava tekijä. Jos matto on kudottu molemmin puolin käytettäväksi, ei tehdä viimeistelyllä siitä yksipuolista. Hyvä viimeistely ikään kuin vaatettaa maton.

Erilaisia maton päiden viimeistelytapoja
1. Kankurinsolmu eli merimiessolmu
Tee kahdella loimilangalla vastakkaiset kaksi solmua. Maton pää solmitaan yleensä ensin kankurisolmuilla ja sitten jatketaan muita viimeistelytapoja.
2. Tavallinen hapsu
Yhdistä kaksi vierekkäistä kankurinsolmua hevosenhäntäsolmulla. Maton päät voidaan koristella myös useammalla solmurivillä. Solmurivistä tulee kauniimpi kun lankaniput
ovat paksumpia (lisälankoja).
3. Kierretty hapsu (kuvat alla)
Ota kaksi viereistä nippua ja kierrä molemmat samaan suuntaan ja tee hevosenhäntäsolmu päähän. Tupsu kiertyy. Lisälangat voivat olla muutakin materiaalia.
4. Palmikoitu hapsu
Kolmella palmikoimisen voit tehdä edellä mainituin lisälangoin ja päättää hevosenhäntäsolmulla.
5. Solmittu reuna
Solmi reuna ensin kankurinsolmuilla ja sitten teet uudelleen kankurinsolmuja ja kuljetat hapsua kolmen solmun verran toiseen reunaan päin ja jätät sitten
pois. Toisessa päässä palmikoi loppunippu. Tämän palmikon käännät käytössä maton alle. Leikkaa solminnasta poisjätetyt langat pois.