Käsityöohje

Ryijyn ompelu – nukan ompelu pohjakankaalle

23.10.2020 | Käsityöohjeet ja -jutut, Muut tekniikat ja ideat |

Ryijyn ompelu valmiille pohjakankaalle on helppoa ja mukavaa. Lopputulos muistuttaa täysin kangaspuissa kudottua ryijyä, sillä aito ryijypohjakangas on kudottu käsin pellavaloimeen villakuteella.

Pohjakankaita on saatavana erilevyisiä, kapeimmat kankaat ovat 25 cm leveitä ja sopivat miniryijyihin, leveimmät kankaat ovat 120 cm:n levyisiä. Helpointa on aloittaa valmiista tarvikepaketista, jossa on pohjakangas, langat sekä lasta, jonka ympärille nukat ommellaan, ja ruutupiirros, jonka mukaan nukat ommellaan. Mallin voi suunnitella myös itse ruutupaperille. Tärkeää on tietää, montako nukkaa kankaan leveyteen mahtuu ja ja ryijyn korkeus puolestaan määrittää sen, montako nukkariviä siihen mahtuu korkeussuunnassa.
Laadukas ryijylanka on täyttä villaa, silloin tekstiili on helppo pitää puhtaana tuulettamalla tai imuroimalla.

Ryijyä voi huoltaa kampaamalla, samalla nukat suoristuvat, ryijy saa pörheyttä
ja pölyä poistuu myös nukkarivien välistä. Kampaamiseen sopii harvako isopiikkinen kampa ja kampaaminen tehdään nukkarivi kerrallaan. Kammatessa pitää varoa, ettei langan kierre lähde aukeamaan vaan nukat ainoastaan suoristuvat.

Ryijynukan ompelu

ryijynukan ompelu
  1. Ensimäinen pisto ommellaan pohjakankaan kahden vierekkäin olevan nastalangan keskeltä vasemmalle. Langan päät jätetään niin pitkäksi, että ne voidaan lyhentää lastan leveyden mukaan samaan pituuteen muiden nukkien kanssa.
  1. Toinen pisto ommellaan kahden vierekkäisen nastalangan oikeanpuoleisen nastalangan ulkopuolelta alle ja lankojen välistä ylös. Kiristäessä syntyy kankaan päälle vaakasuuntainen pisto.
  1. Nyt on ommeltu yksi ryijynukka ja lanka kierretään nukkien välissä lastan ympäri ja ommellaan seuraava nukka samoin kuin ensimmäinen.
ryijyn ompelu
  1. Kun nukkia on lastalla useampia, nukat leikataan auki lastan reunaa pitkin.
Vuoristo-ryijy

Tiia Erosen suunnittelema Vuoristo-ryijy on kaunis kuin koru ja sen voit valmistaa ommellen valmiista tarvikepakkauksesta,
jossa on kaikki materiaalit. Paketteja myyvät taitoyhdistykset sekä verkkokauppa www.taitoshop.fi . Ryijy tehdään ommellen valmiille, käsinkudotulle pohjakankaalle.

RYIJYPOHJAKANGASTA VOI TILATA VERKKOKAUPASTA:
WWW.TAITOYLÄSAVO.FI
WWW.TAITOPIRKANMAA.FI


VALMIITA TARVIKEPAKETTEJA MYÖS:
TAITOYHDISTYKSISSÄ JA
WWW.TAITOSHOP.FI

Kuvat Hilja Mustonen ja Johanna Aydemir.