Ryijyn ompelu

Ryijyn ompelua.
23 Arviota
3 Kommenttia

Ryijyn ompelu valmiille pohjakankaalle on helppoa ja mukavaa. Lopputulos muistuttaa täysin kangaspuissa kudottua ryijyä, sillä aito ryijypohjakangas on kudottu käsin pellavaloimeen villakuteella.

Pohjakankaita on saatavana erilevyisiä, kapeimmat kankaat ovat 25 cm leveitä ja sopivat miniryijyihin, leveimmät kankaat ovat 120 cm:n levyisiä. Helpointa on aloittaa valmiista tarvikepaketista, jossa on pohjakangas, langat sekä lasta, jonka ympärille nukat ommellaan, ja ruutupiirros, jonka mukaan nukat ommellaan. Mallin voi suunnitella myös itse ruutupaperille. Tärkeää on tietää, montako nukkaa kankaan leveyteen mahtuu ja ja ryijyn korkeus puolestaan määrittää sen, montako nukkariviä siihen mahtuu korkeussuunnassa.
Laadukas ryijylanka on täyttä villaa, silloin tekstiili on helppo pitää puhtaana tuulettamalla tai imuroimalla.

Oikeat materiaalit lisäävät ryijyn arvoa

Ryijyyn kannattaa käyttää ryijymateriaaleiksi tarkoitettuja lankoja ja kankaita. Aito pellavaloimeen kudottu villapohja lisää ryijyn arvoa. Ryijylanka on suunniteltu erityisesti ryijyn ompeluun ja sopivan kierteen ja karkean pinnan ansiosta se myös kestää ryijyssä. Huonolaatuisen langan nukkien päät alkavat aueta. Villaryijy puhdistetaan lumipesussa kuivassa pakkasäässä tai tuulettamalla. Villa puhdistuu tuuletuksessa, sekoitelangoista ommeltu ryijy saattaa vuosien saatossa alkaa haista pölylle, jota on vaikea irrottaa.

Ryijyä voi huoltaa kampaamalla, samalla nukat suoristuvat, ryijy saa pörheyttä
ja pölyä poistuu myös nukkarivien välistä. Kampaamiseen sopii harvako isopiikkinen kampa ja kampaaminen tehdään nukkarivi kerrallaan. Kammatessa pitää varoa, ettei langan kierre lähde aukeamaan vaan nukat ainoastaan suoristuvat.

Ryijy ommellaan alhaalta ylös rivi riviltä mallipiirroksen nukkavärejä seuraten. Yhdessä nukassa on usein monta eriväristä lankaa, jotka on merkitty mallipiirrokseen. Lastan leveys määrittelee nukan pituuden.

Ryijynukan ompelu.

Ryijynukan ompelu

Ensimäinen pisto ommellaan pohjakankaan kahden vierekkäin olevan nastalangan keskeltä vasemmalle. Langan päät jätetään niin pitkäksi, että ne voidaan lyhentää lastan leveyden mukaan samaan pituuteen muiden nukkien kanssa.

Ryijynukan ompelu

Toinen pisto ommellaan kahden vierekkäisen nastalangan oikeanpuoleisen nastalangan ulkopuolelta alle ja lankojen välistä ylös. Kiristäessä syntyy kankaan päälle vaakasuuntainen pisto.

Ryijynukan ompelu.

Nyt on ommeltu yksi ryijynukka ja lanka kierretään nukkien välissä lastan ympäri ja ommellaan seuraava nukka samoin kuin ensimmäinen

Ryijynukan leikkaaminen.

Kun nukkia on lastalla useampia, nukat leikataan auki lastan reunaa pitkin.

Vuoristo miniryijy valmiista tarvikepaketista

Tiia Erosen Taitojärjestölle suunnittelema Vuoristo-ryijy on kaunis kuin koru ja sen voit valmistaa ommellen valmiista tarvikepakkauksesta,
jossa on kaikki materiaalit. Ryijy tehdään ommellen valmiille, käsinkudotulle pohjakankaalle.

Ryijypohjakangasta voi tilata verkkokaupoista:

Valmiita tarvikepaketteja myös taitoyhdistyksissä ja Taito Shop -verkkokaupasta:

Vuoristo miniryijy.

Sivun kuvat Hilja Mustonen ja Johanna Aydemir. Ohjeen kopiointi ja kaupallinen käyttö ei ole sallittu.

TÄGIT:

  Mitä pidit ohjeesta?

  Kerro mielipiteesi ohjeesta valitsemalla 1-5 tähteä.

  KOMMENTTEJA JA KESKUSTELUA

  Kerro mitä mieltä olit ohjeesta tai esitä kysymys. Lähettämäsi viesti tulee näkyviin tällä sivulla.
  Vierailija
  Onko ryijyohjetta englanniksi?
  Taitoliitto
  Hei, Google kääntäjä on varsin tehokas tekstien osalta, joten sivun tekstit saa sillä käännettyä kyllä auttavasti. Ryijyn ompeluohje avautuu aika hyvin myös kuvista.
  Vierailija
  Heipä hei . Olipa näppärä ohje . Etsin myssyyn päälakeen tupsun tilalle jotain , nin katselin näitä ryijyjä. Sain idean tekotavasta ja nyt teen ensin sen myssyn päälaen ryijymäisesti . Muuten , innostuin kovasti ja tuo ryijyn tekeminen tulee seuraavaksi ohjelmaan . Se näytti suht helpolta , niin ja tuli kaunista..olen aina arvostanut ryijyntekijöitä , Kiitos teille . T. ❤️ Marja .