Teksti ja ohjeet: Anna-Karoliina Tetri.

Komealupiini eli lupiini (Lupinus polyphyllus) on tuttu kasvi varmasti jokaiselle suomalaiselle. Sinertävän pitkän kukkavarren omaava vieraslaji on vallannut tienpientareet ja entiset niityt syrjäyttäen alkuperäiset lajit ja harvinaisemmat niittykasvit.

Luonnonvärjärille lupiini on helposti saatavilla oleva värin lähde. Luonnonvärien käyttäminen itsessäänkin on ympäristöystävällistä, mutta lupiineja väripataan kerätessään värjäri tekee tärkeän ympäristöteon. Lupiini on luokiteltu haitalliseksi vieraslajiksi, josta on päästävä eroon, mikäli halutaan säilyttää Suomen luonnon monimuotoisuus. Jokainen väripataan päätynyt kukinto vähentää lupiinin leviämistä.

Lupiini on levinnyt laajasti tienpientareille. Kuva Sonja Karlsson.


Mistä voin kerätä lupiineja?

Lupiinien keräys kuuluu jokamiehenoikeuksiin. Voit siis keräillä lupiineja jokamiehenoikeuksien nojalla, kunhan muistat ettet kulje kenenkään pihamailla, viljellyillä pelloilla tai muilla istutuksilla. Moottoritien tai moottoriliikennetien pientareelta kerääminen ei myöskään ole sallittua.

Mitkä varusteet tarvitsen keräilyretkelle?

Keräilyä varten on hyvä varustautua koko vartaloa suojaavilla vaatteilla sekä umpinaisilla kengillä. Lupiinien joukossa voi olla esimerkiksi nokkosia, joten suojaavat hansikkaat ovat tarpeen.

Lupiini on sitkeä kasvi, joka katkeaa helpoiten taloussaksilla. Repiminen on turhan raskasta ja käsiä rasittavaa puuhaa. Materiaalia voit kerätä esimerkiksi isoon kestokassiin tai ämpäriin. Helpointa on jaotella lupiinin kukat ja varret jo keräillessä. Kannattaa varata mukaan esimerkiksi kaksi kassia. 

Lupiinin kukkien irrotus kasvista värjäämistä varten.
Lupiinin kukat irrotetaan kasvista. Kukista saadaan keittovärjäyksessä turkoosin sävyjä. Kuva Sami Kilpiö.

Mitkä osat lupiinista kerätään ja mitä väriä ne antavat?

Lupiinilla voit värjätä sekä keltaiseen vivahtavia sävyjä että turkoosinsinisiä sävyjä. Keittovärjäyksellä lupiinin lehdet ja varsi antavat keltaisia tai keltaisenvihreitä värejä. Tuoreet siniset lupiininkukat antavat turkoosinsinisiä tai turkoosinvihreitä sävyjä. Tärkeää lupiininkukkia kerätessä onkin muistaa, että värjäys onnistuu vain täysin tuoreilla kukilla. Kerää kukat alle vuorokausi ennen värjäystä.

Punaiset tai valkoiset kukat voit käyttää varsien kanssa keittovärjäykseen. Myös sinisistä tuoreista lupiininkukista lähtee keittämällä keltaisenvihreitä värejä.

Miksi langat puretetaan ja mitä lankoja voin värjätä? 

Luonnonväri vaatii kiinnittyäkseen kiinnitysaineen, jota kutsutaan puretteeksi. Ennen värjäystä langoille tehdään puretus, jossa kiinnitysaine saatetaan lämmön ja veden avulla värjättävään kuituun. Värjäysvaiheessa kiinnitysaine ja väriaine muodostavat pysyvän kemiallisen sidoksen, jonka avulla väri pysyy langassa.

Luonnonvärjäyksessä käytettävä puretusaine on aluna. Viinikiveä käytetään alunan apuaineena, koska se edesauttaa värien kulkeutumista kuituun.

Luonnonväreillä värjätään vain luonnonmateriaaleja. Suurin osa luonnonvärjäysresepteistä on tehty eläinperäisille kuiduille, kuten villalangoille. Eläinperäisten kuitujen värjäys luonnonväreillä onkin kaikista helpointa aloittelevalle värjärille. Myös nämä lupiinivärjäysreseptit ovat eläinperäisille kuiduille. Voit värjätä esimerkiksi villasukkalankoja. 


Lankojen esipuretus

Kaikki värjättävät langat kannattaa esipurettaa kerralla. Puretus ei katoa langasta mihinkään eli voit purettaa lankoja valmiiksi etukäteen odottamaan sopivaa värjäyspäivää. Keittovärjäyksen yhteydessä on mahdollista tehdä myös ns. samanaikainen puretus, mutta lupiinin kukilla värjätessä se ei ole mahdollista. Tämän takia lupiinivärjäyksissä on yksinkertaisinta esipurettaa kaikki langat. Puretusohje on 100 grammalle lankaa. Sovella ohjetta tarvittaessa omaan lankamäärääsi. 

Villalangan esipuretusta kattilassa.

1. Pese langat villapesuaineella tai neutraalilla pesuaineella huolellisesti matalassa lämpötilassa ennen värjäystä värin kiinnittymistä estävän lian (esim. kehruuöljy) irrottamiseksi.

2. Punnitse puretettavat langat ja mittaa alunaa 10 % ja viinikiveä 5 % langan kuivapainosta eli 10 g alunaa ja 5 g viinikiveä / 100 g lankaa.

3. Mittaa kattilaan vettä n. 5 l / 100 g lankaa Vettä täytyy olla niin paljon, että langat peittyvät kokonaan ja pystyt liikuttamaan niitä sujuvasti.

4. Sekoita puretusaineet pieneen määrään kiehuvaa vettä.

5. Sido lankavyyhti noin neljästä kohtaa kiinni pasmalangoilla ja kiinnitä vyyhtiin matonkuteesta tms. haltialanka, jonka avulla voit liikutella lankavyyhtiä. Laske puretettavat langat kattilaan n. 30 asteiseen veteen. Aseta haltialanka roikkumaan keppiin, joka tulee poikittain kattilan reunojen varaan. Lämmitä veden lämpötila 40 asteeseen. Nosta vyyhti hetkeksi pois ja lisää kuumaan veteen liotetut puretusaineet. Sekoita hyvin.

6. Laske langat takaisin kattilaan. Nosta lämpötila hitaasti 80–90 asteeseen. Älä anna kiehua, etteivät langat vanu ja vahingoitu. Pureta materiaalia tunnin ajan. Liikuttele lankoja välillä varovaisesti, jotta puretusaine kiinnittyy tasaisesti.

7. Jätä langat jäähtymään puretusveteen yön yli seuraavaan päivään, mikäli mahdollista. Vältä nopeita lämpötilanvaihteluita, jotta lanka ei vanutu.

8. Huuhtele jäähtyneet langat huolellisesti ennen värjäyksen aloittamista.

9. Pureta kaikki tarvitsemasi langat samalla tavalla ennen kuin aloitat värjäykset


Turkoosin sinisiä sävyjä lupiinin kukalla

Tuoreilla lupiinin sinisillä kukilla saat värjättyä turkoosinsinertäviä sävyjä. Kukkien antama sävy voi vaihdella hieman vuodesta riippuen; joskus tulee vain tummia vihreitä sävyjä. Lupiinin kukilla värjätessä on hyvä tietää, että väri on muuntuva.

Lupiinin kukkien väriaine on ns. antosyaaniväri, joka muuttuu ajan kuluessa. Turkoosinsininen väri taittuu vähitellen vihreään. Lupiineilla värjätessäsi saat siis kameleonttilankaa! Kukkien antama väri on myös kuumuudelle herkkää: yli 60 asteen pesu tuhoaa väriaineen. Tämä on hyvä muistaa tekstiilejä pestessä.


1. Mittaa kattilaan lupiininkukkia 5–6 l/50 g lankaa. 

2. Lisää kattilaan vettä 3 l /50 g lankaa.

3. Lisää esipuretetut langat kukkien sekaan.

4. Nosta lämpötila 45 asteeseen. Pidä lämpötila 2 tuntia.

5. Ota levy pois päältä. Anna lankojen olla lupiininkukkien seassa vähintään 15 tuntia.

6. Ravistele langat ja huuhtele.

Mikäli kattilasi on pieni, pane aluksi vain puolet vedestä kattilaan. Odota, että kukat painuvat kasaan, ja lisää vettä vähitellen. Jos kaikki kukat eivät mahdu kerralla kattilaan, voit niitäkin lisätä värjäyksen edetessä veden kera.Keltaisia sävyjä lupiinin lehdillä ja varsillaKeltaisen sävyjä saat lankaasi lupiinin lehdillä ja varsilla. Sävy vaihtelee keräysajan ja -paikan mukaan. Alkukesän lupiinien antama väri voi olla hyvinkin neonkeltainen. Kukkien kasvaessa sävy tummenee ja taittuu enemmän vihreään. Lupiinin antama keltainen sävy pysyy hyvin langoissa eikä muuta väriään. 

1. Mittaa kattilaan lupiinin lehtiä 500 g/50 g lankaa.

2. Keitä lehtiä 2 tuntia tai kunnes ovat täysin mössöä. 

3. Siivilöi lehdet pois ja anna liemen jäähtyä. Valmis väriliemi on sakeaa ja selkeästi värillistä. 

4. Lisää siivilöityyn väriliemeen tarvittaessa vettä. Sopiva nestemäärä on 2,5 litraa/ 50 g lankaa. 

4. Lisää esipuretetut langat kädenlämpöiseen liemeen ja nosta lämpötila 80 asteeseen.

5. Anna värjäytyä vähintään tunnin ajan. Pidempi värjäysaika parantaa tulosta.

6. Ota levy pois päältä ja jätä langat värjäytymään yön yli väriliemeen.

7. Huuhtele langat.Teksti ja ohjeet: Anna-Karoliina Tetri. Sivun kuvat Sami Kilpiö, Sonja Karlsson ja Taito Etelä-Pohjanmaa.
Puretusaineita: www.tetridesign.com
Lisätietoa värjäyksestä: Värjää ja neulo (Otava 2021)/Tetri Anna-Karoliina