Helpon kukkaseppeleen sitomisohje
Kukkaseppeleen sitominen on ihanaa kesäpuuhaa, johon voivat osallistua yhdessä niin aikuiset kuin lapsetkin.
Kesäiseen kukkaseppeleeseen voit hyödyntää kaikkea ympäristöstäsi löytyvää kukka- ja kasvimateriaalia. Reheviä vihreitä, kuten mustikanvarpuja, heiniä, yrttejä ja marjapensaiden oksia kannattaa myös hyödyntää. Kukiksi käyvät kaikki luonnonkukat ja lisäksi voit napsia lisäväriä vaikka omista kesäkukkaistutuksista tai marjapensaista. Kukkia saa olla runsaasti.
Tarvikkeet
- seppeleen sitomiseen lankaa (puolalanka, ohut rautalanka, myrttilanka tai heinää). Kukkien sitomiseen tarkoitettua rautalankaa myyvät kukkakaupat ja askartelutarvikeliikkeet, mutta muukin ohut rautalanka käy. Ja jos rautalankaa ei ole, niin vahva heinäkorsikin käy sitomiseen.
- leikkurit
- hyvä ja kesäinen mieli!
Käytä kauden kukkia
Yhdistele kranssiin erilaisia kukkia, joidenkin on hyvä olla puuvartisia niin kranssi on tukevampi. Jos haluat kranssista maatuva, käytä sidontaan pellava- tai puuvillanarua.
Valmistelut ja sitominen
1. Aloita poimimalla seppeleeseen kukat. Kukat kannattaa poimia varhain aamukasteen aikaan, jolloin ne ovat parhaassa nestejännityksessä. Jos kuitenkin keräät materiaalit seppeleeseen lempeässä ilta-auringossa, niin laita ne ripeästi maljakkoon ja viileään paikkaan yöksi. Seuraavana päivänä ne ovat valmiit sidottavaksi ja kestävät näin seppeleessä paremmin.
2. Aseta keräämäsi materiaalit esille. Leikkaa leikkureilla oksia valmiiksi. Lyhyeksi leikatuilla varsilla saat seppeleestä tiiviin. Pidemmillä oksilla ja heinillä saat seppeleeseen lennokkuutta. Kaikki kevyet heinät kannattaa jättää vähän pidemmiksi, jolloin ne myös erottuvat seppeleestä paremmin.
3. Sommittele materiaalit haluamaasi tavalla. Jokainen seppele on uniikki. Voit tehdä seppeleestäsi niin villin tai hillityn kuin haluat. Anna keräämäsi materiaalin inspiroida ja nauti niiden tuoksusta.
4. Aloita sitominen jostain puuvartisesta materiaalista. Kieputa sidontalanka tai heinä napakasti oksan ympärille. Lisää kukkia pienissä nipuissa ja kieputa jokainen nippu langalla huolellisesti. Seuraavan oksan tai nipun tulisi peittää aina edellinen sidontakohta. Materiaalit kannattaa asetella tiiviisti, jotta lopputuloksesta tulee kestävä. Pehmeät tai hennot kukkavarret kannattaa niputtaa jonkin puuvartisen materiaalin kanssa. Ohut lanka voi muuten helposti leikata kukkavarren poikki. Nipun päällimmäiset oksat suojaavat aina alimmaisia varsia. Seppele sidotaan koko matkalta samaan suuntaan, eikä sidonta suuntaa vaihdeta missään välissä. Kaikki kukkien päät osoittavat siis samaan suuntaan. Näin seppeleen materiaalit “pyörivät” pään ympäri luonnollisesti ja ilman aukkoja. Mikäli sitomisessa käytetyn langan tai heinän pituus loppuu kesken, niin jatka vain sitomista uudella langalla tai heinällä. Varmista, että edellinen sidontalanka on uuden sidontalangan alla ja “otteessa”. Puolalankaa ei tarvitse katkaista välillä.
5. Ala testailla seppelettä päähän kun olet sitonut seppelettä noin 40 cm. Kun seppele yltää pääsi ympäri, voit päätellä seppeleen. Seppele päätellään sitomalla viimeinen oksa vastakkaiseen suuntaan. Näin sidontakohta ja edelliset varret saadaan piiloon. Voit halutessasi sitoa seppeleen päät suoriltaan yhteen. Solmi sidontalangan tai heinän pää jonkin oksan ympärille ja taittele se piiloon.
Voit myös asetella sitomasi seppeleen köynnöksen tavoin pöydälle ja viimeistellä sillä kesäisen kattauksen. Tai päivän päätteeksi voit nostaa sen kuivumaan seinälle tai koristaa sillä vaikka tikkataulun.
Iloitse kesästä!
Kuvat Hilja Mustonen.
Mitä pidit ohjeesta?
Kerro mielipiteesi ohjeesta valitsemalla 1-5 tähteä.
KOMMENTTEJA JA KESKUSTELUA