Korsnäsin paidan valmistaminen

Naisia neulomassa korsnäsin paitoja yhdessä.

Korsnäsin paita on suomalaisessa käsityökulttuurissa ainutlaatuinen perinneneule. Korsnäsin paita on värikäs, koristeellinen ja näyttävä kokonaisuus, ja poikkeaa sekä valmistustavaltaan että ulkonäöltään muista perinneneuleista. Paidassa on runsas kuviointi, joka tehdään kirjoneuleena ja -kirjovirkkauksena. Korsnäsin paitaa voidaan pitää kansanomaisen neuletaidon huipentumana: sen valmistaminen vaatii taitoa ja kärsivällisyyttä.

Aineettoman kulttuuriperinnön kansallisen luettelon käsityökohde

Korsnäsin paidan valmistaminen on yksi kansalliseen luetteloon nimetty käsityötaito.

Korsnäsin paita on syntynyt 1800-luvun puolivälissä ruotsinkielisellä Pohjanmaalla. Siihen asti villapaidat oli tehty kokonaan neulomalla. Kun virkkaaminen levisi uutuutena alueelle, sitä alettiin yhdistää luovasti aiemmin osattuun tekniikkaa villapaitojen tekemisessä. Tuloksena oli näyttävä ja koristeellinen vaatekappale, jota sitten alettiin kopioida ja muunnella.

Ruotsinkielisellä Pohjanmaalla kylissä toimi mestareita, jotka tekivät paitoja tilauksesta. Paita saatettiin valmistaa myös kolmen naisen yhteistyönä, jolloin kukin vastasi taitojensa mukaan hänelle sopivasta paidan osasta. Näin mestari siirsi osaamista eteenpäin. Paidat olivat lähinnä miesten pyhävaatteita, mutta varakkaimmissa taloissa myös naisten vaate. Korsnäsin paitoja annettiin lahjoiksi tärkeille henkilöille, kuten papeille ja opettajille sekä sulhaslahjoiksi morsiamen taidonnäytteenä. Nykyäänkin rannikkoalueella miehet käyttävät Korsnäsin paitaa kansallispuvun tapaan juhlavissa tilaisuuksissa. Korsnäsin paitaa käytetään myös kuten muitakin villapaitoja, ja siitä on kehitetty eri kokoisille sopivia versioita.

Korsnäsin paitojen valmistamisen perinne on säilynyt katkeamattomana jo yli 150 vuoden ajan. Tänä päivänä paidan tekemiseen tarvittavat taidot opitaan useimmiten kursseilla. Korsnäsin paidan valmistamisessa noudatetaan pitkälti museaalisia esikuvia, mutta paidan muodossa ja väljyyksissä otetaan huomioon myös valmistamisen ajan vaatetusmuodin näkemykset vaatteista. Korsnäsin paidan innoittamana on kehitetty uusia tuotteita, kuten lapasia ja rannekkeita ja muita pienempiä tuotteita, joilla voi opetella paidan tekemisessä käytettyjä tekniikoita.

Korsnäsin paita neuletakkiversiona ja Korsnäsin paidasta innoituksen saaneita muita tuotteita. Kuva Anna-Mari Raunio.

Korsnäsin paitojen tarina siirtyy eteenpäin tekijöiden, kurssitoiminnan, julkaisujen ja näyttelyiden kautta. Käsityöntekijöitä Korsnäsin paidassa kiehtoo mielenkiintoinen valmistusprosessi, käyttäjiä koristeellinen vaate ja kiintoisa, pitkä historia. Villapaidasta on muodostunut yksi Korsnäsin, suomenruotsalaisuuden, suomalaisuuden ja käsityöosaamisen symboli.

Linkki Korsnäsin paidan valmistamisen kansallisen luettelon artikkeliin.

Sivun pääkuvassa kolme naista neuloo paitaa yhdessä, tämä on ollut perinteinen tapa valmistaa työläs neule. Kuva Korsnäs hembygdsförening.