Pitsin kutominen Heinämaalla

02.08.2021
Pitsin nypläystä.

Orimattilassa Heinämaan kylässä on pitkä ja omaleimainen nypläämisen eli paikallisittain ilmaistuna pitsin kutomisen perinne, jonka alkaminen ulottuu aina 1700-luvun loppupuolelle saakka. Pitsiä nyplätään nypläystyynyä ja puisia nappuloita käyttäen. Pellavalanka kierretään nappuloihin ja pitsiä valmistetaan siirtämällä nappuloita toistensa ylitse määrätyssä järjestyksessä. Nappuloiden siirtoja sanotaan lyönneiksi, joita ovat puolilyönti, liinalyönti ja kokolyönti. Lyöntien välissä tyynyn rullaan laitetaan nuppineuloja lankojen väliin, jolloin pitsi muodostuu tyynyn rullan päälle.

Verrattain paksuhkosta pellavalangasta nyplätyt pitsit ovat tuoneet heinämaalaisille merkittävää lisätienestiä aikoina, jolloin maanviljelys ei riittänyt elättämään kaikkia. Pitsejä on kierretty myymässä pääasiassa lähialueilla, ja nyplääjät saivat myyntimatkoillaan vaikutteita muualta – näin kylän pitseihin tuli omaleimaisuutta. Pitsinnypläämisellä ei ole nykyään taloudellista merkitystä käsityöläisten elinkeinona, mutta perinteen kulttuuriperintöarvo on laajalti tunnustettua.

Aineettoman kulttuuriperinnön kansallisen luettelon käsityökohde

Heinämaan pitsin kutominen on yksi luetteloon nimetty käsityötaito.

Pitsin kutojia Heinämaalla Orimattilassa.
Pitsin kutomisen perinne on säilynyt Orimattilan Heinämaalla satoja vuosia. Kuvat Tarmo Thorström.

Heinämaalainen pitsin kutomisen perinne siirtyy eteenpäin sekä kursseilla että perheissä ja ystävien kesken. Nykyään perinteen vaalimisen ytimessä on Heinämaan Pitsinkutojat ry, joka perustettiin 1959. Yhdistys toimii yhdyssiteenä nyplääjien kesken ja huolehtii kansanomaisen nypläystaidon ylläpitämisestä. Heinämaan pitsiä nypläävät eri sukupolvet, naiset, miehet, nuoret ja lapsetkin. Perinne ei ole vain paikkakuntalaisten tiedossa, vaan Heinämaan pitsit tunnetaan ympäri Suomen erityisesti käsityöharrastajien keskuudessa.

Heinämaan pitsinkutojat ylläpitää Orimattilan keskustaajamassa Pitsitupaa, jossa järjestetään näyttelyitä ja Pitsipäivät-tapahtuma joka kesä. Matkailijoille sekä Pitsituvan asiakkaille kerrotaan historiaa ja annetaan
työnäytöksiä kertoen paikallisesta pitsinnypläyksestä. Heinämaalaista käsityöperinnettä on myös Tyynykylä, joka tarkoitti pitsityynyn mukaan ottamista, kun mentiin kylään naapuriin tai jonkun toisen pitsinnyplääjän luokse. Vieraisilla keskustelun lomassa pitsiä nyplättiin yhdessä ja autettiin toisia ongelmakohdissa. Nykyään tyynykylä on lukuvuoden aikaan kuukausittainen kaikille avoin tapahtuma Pitsituvassa.

Vaikka pitsinnyplääjiä on kaikenikäisiä, niin perinteen paikallinen jatkuminen on verrattain harvojen käsissä. Lasten, nuorten ja keski-ikäisten kiinnostuksen herättäminen ja harrastuksen aloittaminen on haastavaa, vaikka pitsien uudet mallit, käyttötavat ja materiaalit herättävätkin kiinnostusta käsityöharrastajien keskuudessa.

Linkit:

Linkki Pitsin kutominen Heinämaalla -artikkeliin aineettoman kulttuuriperinnön luettelossa.

Heinämaan Pitsinkutojat ry

Pitsinnypläystä Heinämaalla -video vuodelta 1965:
https://kavi.finna.fi/elavamuisti/Record/elavamuisti.elavamuisti_video_2147

Postiauto Uudellamaalla -lyhytfilmi vuodelta 1968, Heinämaan pitsi alkaa kohdasta 02:50
https://yle.fi/aihe/artikkeli/2013/12/10/postiautolla-uudellamaalla