Elävän perinnön ohjelmaa Kaustisella

Kaustisen kansanmusiikkijuhlat on hyvä paikka tutustua elinvoimaisena säilyneeseen paikallisen perinteeseen niin soiton, tanssin kuin tarinoinnin kautta. Kaustisen alueen oman perinteen lisäksi juhlilla kuullaan toinen toistaan hienompia kulttuuriperintöilmiöitä niin ympäri Suomea kuin maailmalta. Musiikin ja tanssin ohella tuodaan esille elävän perinnön ilmiöitä myös muilta elämänalueilta.

Elävän perinnön ohjelmakokonaisuus tarjoaa saunaelämyksiä, tukkilaistaitojen harjoittelua, keskustelua ja rentoutumista neulomisen parissa, osallistumista huuliharppu- ja haitarijameihin, seminaarien meeting point -tilaisuuksia, sekä mahdollisuuden tavata aineettoman kulttuuriperinnön asiantuntijoita. Seminaareissa pohditaan perinteiden siirtymistä ja turvaamista tuleville sukupolville, aiheina ovat muun muassa soitinrakennuksen tulevaisuus sekä aineettoman ja aineellisen kulttuuriperinnön kohtaaminen. Kansanmusiikki-instituutin ja Taitoliiton yhteistyönä järjestetyssä kokonaisuudessa törmäytetään yhteen eri perinteen harjoittajia ja asiantuntijoita sekä mietitään käytännön tasolla, miksi ja miten perinnettä suojellaan.

Tule mukaan neulomaan ja keskustelemaan käsityön äärellä.

Elävän perinnön piste Juhlapihalla

Elävän perinnön toiminnan kokoaa yhteen Elävän perinnön piste Juhlapihalla. Siellä nähdään ja kuullaan asiantuntijoita ja perinteen ystäviä tiistaista lauantaihin klo 11–18.

Ma 10.7. klo 19–19.15
Elävän perinnön ohjelmakokonaisuuden avaus Juhlapihalla.
Avajaissanat kuullaan Kansanmusiikki-instituutin johtaja Matti Hakamäeltä ja mukana avauksessa on myös Elävän perinnön pisteen vastuuhenkilöt Sanni Virta, Kansanmusiikki-instituutti sekä Kikka Jelisejeff, Taitoliitto. Tilaisuudessa esitellään Elävän perinnön ohjelmakokonaisuutta sekä Elävän perinnön teemakohteita tämän vuoden festivaalilla. Lisäksi saatetaan kuulla pieniä maistiaisia kohteista. Tilaisuuden jälkeen voi tulla tapaamaan Aineettoman kulttuuriperinnön kohteiden edustajia Elävän perinnön pisteelle.

Ti-pe 11.–14.7. klo 13–14
Käsityön äärellä -keskustelu
Tule keskustelemaan neulomisesta sekä jakamaan muistoja ja tarinoita neulomiseen liittyen Taitoliiton Kikka Jelisejeffin johdolla. Keskustelun lomassa neulotaan paikan päällä olevista langoista, voit neuloa myös omaa keskeneräistä neuletta. Keskustelujen aikana neulotuista suikaleista kootaan yhdessä neulegraffiti festivaalialueelle pe 14.7. klo 14 alkaen.

Ke 12.7. klo 14.30–16.30
Kulttuuriperintö Suomessa – Tulevaisuuden askelmerkkejä -seminaari (Museosalissa) Seminaarissa tarkastellaan aineellisen ja aineettoman kulttuuriperinnön rajapintoja ja yhteistyömahdollisuuksia sekä aineettoman kulttuuriperinnön toimijakentän järjestäytymistä.

Ke 12.7. klo 16.30–17.30
Aineettoman kulttuuriperinnön kohteiden edustajia esittäytyy ja kertooo kohteistaan Elävän perinnön pisteellä.

To 13.7. klo 14–15
Perinnerinkien pannukahvit
Tule juttelemaan Elävän perinnön teemoista rinkien toimijoiden yhteistapaamiseen!
Elävän perinnön rinkejä Suomessa ovat esimerkiksi kansanmusiikin ja kansantanssin rinki, suullisen perinnön rinki, limisaumavenerinki, saunarinki ja käsityörinki.

Pe 14.7. klo 14
Viikon mittaan Käsityön äärellä -keskustelujen aikana neulotuista neuleista kootaan yhdessä neulegraffiti festivaalialueelle. Lähtö Elävän perinnön pisteeltä.

Muusikko kohtaa soitinrakentajansa -konsertit Pelimannitalolla

Yhteistyössä Kansanmusiikki-instituutti ja Taitoliitto
Pe 14.7. klo 17.15–18.00
Muusikko kohtaa soitinrakentajansa: Senni Heiskanen ja Rauno Nieminen
La 15.7. klo 16.00–17.00
Muusikko kohtaa soitinrakentajansa: Henna Leisiö ja Kirsi Vinkki

Taitoliitto edistää käsityötä taitona, kulttuurina ja elinkeinona. Taitoliitto on Unescon akkreditoima aineettoman kulttuuriperinnön sopimuksen asiantuntija. Meille on sydämen asia, että käsityökulttuuri säilyy elävänä myös tuleville sukupolville. Sloganimme on Onni elää käsityössä.

Lisätietoja: Kikka Jelisejeff, Taitoliitto, kikka.jelisejeff@taito.fi, puh. 040 7523 662.